Superstjernen vil redde regnskogen fra ødeleggelse. Han er ikke alene.
Cristiano Ronaldo er én av flere idrettsutøvere som vil redde regnskogen i Amazonas.
Amazonas, som er verdens største regnskog, herjes for øyeblikket av skogbranner. Frankrikes president Emmanuel Macron kaller brannene «en internasjonal krise».
De enorme ødeleggelsene har også fått superstjernen Cristiano Ronaldo til å ty til sosiale medier.
«Regnskogen i Amazonas produserer mer enn tyve prosent av verdens oksygen og har brent de siste tre ukene. Det er vår plikt å hjelpe med å redde planeten vår» skriver fotballstjernen på sosiale medier.
Sammenligner med Clooney
Ekspert på sosiale medier i Resonate, Ingvild Moen, mener at et innlegg fra Ronaldo virkelig kan skape ringvirkninger.
– Det er ingen tvil om at idrettsutøvere som Ronaldo, som har 122 millioner følgere på Facebook, bidrar til å løfte oppmerksomheten rundt brannene i Amazonas når han velger å engasjere seg. Posten hans på Facebook har engasjert over 500.000 mennesker, noe som er mildt sagt imponerende, sier Moen.
– Vi har tidligere sett at skuespillere har gjort lignende, for eksempel da George Clooney oppfordret folk til å boikotte ni kjente luksushoteller som hadde koblinger til Brunei da Brunei skulle innføre dødsstraff for homofili. Vi ser at stadig flere kjente profiler, også innenfor idretten, velger å vise at de bryr seg om mer enn bare sporten de utøver, fortsetter hun.
– Det blir lagt merke til
At Ronaldo vil «redde planeten» gleder generalsekretær Øyvind Eggen i Regnskogfondet.
– Han har helt åpenbart innflytelse. Det er få enkeltpersoner som tiltrekker seg mer oppmerksomhet. Brasilianerne er gale etter fotball og regnskogen i Amazonas er noe som deler befolkningen. Det diskuteres i drosjer og på arbeidsplasser, så at den sånn type kjendis uttaler seg, det blir lagt merke til, sier Eggen.
– Regnskogfondet har all grunn til å være fornøyd med eksponeringen. Det eneste som ville hatt større effekt, er om idrettsutøverne også sa hva vi alle kan gjøre for å skape endring, sier Moen.
Ronaldo er ikke den eneste idrettsutøveren som har meldt seg på i debatten. Paris Saint-Germain-stjerne Kylian Mbappé skriver at han «ber» for Amazonas, mens tennisesset Novak Djokovic kaller det «hjerteskjærende».
Liverpool-spiller Georginio Wijnaldum svarer Ronaldo med to emojier som viser hender som ber.
Formel 1-fører Lewis Hamilton og Brasils fotballkaptein Dani Alves har også engasjert seg.
Tørr årstid
Arsenal-spiller Héctor Bellerín har retweet et innlegg fra World Wide Fund for Nature (WWF) hvor det bes om donasjoner, mens den italienske Serie A-klubben Inter har skrevet på sin konto at «fotball er livet, og natur er livet».
Skogbranner pleier å oppstå oftere i den tørre årstiden vi nå er inne i. Tørkeperioden varer som regel frem til slutten av oktober eller begynnelsen av november. I samme periode blir områder ryddet for skog for å gi plass til avlinger og beite.
Men det er omfanget av årets branner som bekymrer ekspertene.
– Det er voldsomt, det som skjer i Amazonas. Brannene er betydelig større enn vi så i fjor og året før, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NTB.
Høyeste antallet branner siden 2013
For å finansiere hundrevis av tiltak for å bevare regnskogen har Brasil, Tyskland og Norge etablert et samarbeid rundt Amazonasfondet. Brasils president Jair Bolsonaro skal være en del av problemet bak skogbrannene.
– Brasil har vært på et godt spor i flere år og vi forventer at de går tilbake til det sporet. Avskogingen har ikke særlig mye støtte hos folket. Bolsonaro vil tilfredsstille enkelte landbruksinteresser. Folk flest er lite interessert i regnskogen, men de er imot avskogingen, sier Eggen.
– Hva er en optimal slutt på historien for dere?
– For å starte pessimistisk, så er det vanskelig å slukke de brannene som pågår nå. De vil fortsette. Det som er avgjørende er at det ikke skjer igjen. Det kan skje at regjeringen gjeninnfører effektiv håndheving av reglene som finnes. Avskoging er fortsatt ulovlig og de må arbeide med det, sier han.
Det er registrert 75.000 branner så langt år, det høyeste antallet siden 2013. Torsdag viste satellittbilder 2.500 aktive branner de siste 48 timene.