Fotball

Endelig løsnet det for Egersund på hjemmebane: Scoret fire før pause i storseier

– Dette gjorde godt!

Stian Sleveland header inn 1–0 med sin første scoring for EIK siden laget spilte i tredje divisjon for seks år siden. Ballen snek seg inn ved stolperota.
  • Kjell Åvendal

Egersund – Fana 4–0

Etter seks strake hjemmekamper uten seier (medregnet siste kamp i fjor) tok vanligvis hjemmesterke Egersund endelig en trepoenger foran eget publikum da Fana ble slått klart 4–0 i Idrettsparken lørdag ettermiddag.

Før kampen var hjemmelaget under nedrykksstreken, og trener Olafur Bjarnason var kanskje mest lettet etter kampen:

– Dette gjorde godt! Endelig føler jeg at vi fikk betalt for den innsatsen vi la ned, etter at vi de siste tre-fire kampene har vært gode uten å klare å vinne, sier islendingen.

Det første kvarteret i Idrettsparken minnet imidlertid om det vi har sett i de fleste hjemmekampene denne sesongen. Fana la seg lavt på banen, og forsvarerne deres klarte stort sett å stange unna det som kom av innlegg. Et par forsøk fra distanse fra Kenneth Grande og Bob Sumareh gikk også godt til side for Fanas mål.

Les også

Bryne-spiller til sykehus: – Spillerne var preget

Men etter 20 minutters spill satt den for hjemmelaget, da midtstopper Stian Sleveland var høyest på en corner, og fikk stusset ballen videre helt nede ved stolperota. For øvrig 26-åringens første scoring i andre divisjon.

Bare fire minutter senere doblet EIK ledelsen, igjen etter en dødball. Ballen havnet midt i en mølje av spillere rundt femmeteren, der en liggende Kim Skogsrud så vidt fikk kranglet ballen over streken bak keeper Peter Eikeland. Egersund var nå i støtet, og etter en god halvtime kom lagets tredje scoring. Denne gang signert toppscorer Sumareh, som headet ballen inn i hjørnet etter et langt innkast inn i feltet.

Fana kom deretter på sin første og eneste skikkelige visitt foran Igor Spiridonov før pause, men Sondre Liseths stuss gikk like til side for mål. EIK opplevde derimot den berømte "ketchupeffekten", og kunne gå til pause med 4–0 ledelse etter at kaptein Sverre Larshus Larsen fullførte et løp mot første stolpe, og bredsidet inn Mads Madsens innlegg.

– Hele første omgangen var egentlig spill mot et mål. De lå lavt med mange folk, og da ble det vår oppgave å forsøke å komme til innlegg og tvinge fram cornere og frispark. Når vi først fikk de to første scoringene synes jeg vi spiller veldig bra i resten av omgangen. Spillerne slipper seg løs, kommer på løp, og våger å gjøre ting som de kanskje ikke hadde turt dersom det hadde stått uavgjort, sier trener Bjarnason om det som skjedde før pause.

Les også

Skjalg-sprinter satte personlig rekord: Nå håper han å bryte en ny barrière

Publikum ventet kanskje en reprise i andre omgang, men denne ble mye tammere. Fana kom til et par brukbare sjanser etter kontringer i begynnelsen av omgangen, og selv om hjemmelaget dominerte banespillet også i andre omgang drøyde det til helt til mot slutten av kampen før Kenneth Grande sendte i vei et knallhardt skudd som hadde fortjent en bedre skjebne.

– Selvfølgelig hadde det vært ønskelig å scoret flere ganger etter pause, men Fana kom ut med en litt annen innstilling, og presset oss litt høyere. Samtidig var vi kanskje litt for avslappet i perioder. Men vi hadde samtidig fokus på å ikke slippe inn mål, og det er jeg glad for at vi klarte, sier en fornøyd EIK-trener.

Seieren var Egersunds første på ti kamper, og de tre poengene gjorde at "tigrene" klatret opp på niende plass på tabellen. Det er fortsatt bare ett poeng som skiller til Fana, som med dagens tap havnet under streken, men prestasjonen i dag må ha gjort godt på selvtilliten etter flere tunge poengtap på hjemmebane tidligere i sesongen. Neste helg venter Hødd på bortebane, mens Egersund reiser til Sotra for å møte Nest i siste kamp før ferien. Fana, som kom til Egersund etter to strake seire, møter Vard Haugesund på hjemmebane neste helg.

Les mer om

  1. Egersund