Fotballpresidenten ber Rosenborg og Brann vurdere kvinnefotball

Slik ser Terje Svendsen for seg veien videre etter EM-nedturen.

NORSK SMELL: Fotballpresident Terje Svendsen og NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt før EM-kampen mellom Norge og Danmark. Danskene vant 1–0 i Deventer.

Mange har ment mye etter at Norge måtte reise hjem med null mål og null poeng fra EM i Nederland.

Her hjemme har varskuropene om utviklingen i kvinnefotballen vært å høre lenge.

Kritikere har også ment at Norges Fotballforbund (NFF) ikke gjør nok for å utlikne forskjellene i Fotball-Norge.

Før mesterskapet satte NFF ned en gruppe ledet av Karen Espelund, som skal se på mulige tiltak i kvinnefotballen.

– Jeg synes debatten viser at det er behov for å gjøre en liten jobb med å se på dette, for det mangler ikke på forslag om mulige tiltak. Vi må bli enige om en retning videre, hvor både klubbene og NFF er involvert, sier NFF-president Svendsen.

– Det bærende elementet må være at utviklingen av spillere skjer i klubbene, så vi må klare å skape bærekraftige og robuste klubber. På langt sikt er det inntektspotensialet i kvinnefotballen som avgjør hvor mye vi kan satse. Derfor har vi startet med å bygge merkevare og se hvordan vi kan bygge de kommersielle verdiene, sier Svendsen.

Les også

Tidligere landslagsprofil er bekymret: – Det er en skrekk å se yngre lag i jentefotballen i Norge

DEPPER: Trener Martin Sjögren depper etter åpningstapet i EM for Nederland. Det samme gjør Andrine Hegerberg, Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg.

– Hva sier du til dem som mener at det er handling som trengs, ikke et nytt utvalg?

– Vi skal ikke sette ned et utvalg som skal bruke mye tid og ressurser. Espelund-prosjektet skal finne frem til felles retning og tiltak, slik at vi får mest mulig effekt. Generelt har jeg ikke troen på å spre ut penger, og så kan man gjøre hva man vil med dem. Vi må bli enige, sier Svendsen.

– Espelund sier utvalget vil trenge tid, dere snakker om å legge frem noe på Fotballtinget i 2019. Er ikke det veldig lenge til?

– Allerede på tinget neste år vil det komme en løypemelding om kvinnefotballen. Hva den kommer til å bestå av vet vi ikke ennå.

– I hvor stor grad haster det å finne løsninger?

– Nå snakker vi om utvikling, og da må vi ha et litt lengre perspektiv. Dette er grunnleggende og strukturelle tiltak. Espelund-utvalget vil ikke foreslå noen «quick fix». Det er hva som skal til for å lykkes.

Her er to gode saker om utviklingen i norsk og internasjonal kvinnefotball:

Caroline Graham Hansen (til v.) har akkurat bommet på straffe mot Danmark. Ada Hegerberg prøver å oppildne det norske laget til innsats.

– Hva tenker du om Serieforeningen for kvinnefotballs (SFK) forslag til en syvårsplan for klubb- og spillerutvikling?

– Det er en av tingene vi diskuterer med serieforeningen, nettopp for å kunne finansiere økt satsing.

– I kvinnefotballen virker inntrykket å være at markedsavdelingen hos NFF ikke tror det er kommersiell interesse for produktet. Har du oppdaget den samme holdningen?

– Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om hvordan ting har vært, men jeg er overbevist om at det er et kommersielt potensial. Det må vi klare å utnytte.

STJERNE: Maren Mjelde er en av de norske spillerne som har funnet seg en storklubb i Europa. Landslagskapteinen spiller til daglig i Chelsea.
Les også

Mener landslagssjefen gjorde en rekke feilvurderinger: – Det er nybegynnerfeil

Storklubbenes satsing

Svendsen peker på at de store klubbene internasjonalt i stadig større grad satser på kvinnelagene sine.

– Jeg tror ikke Manchester City, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Lyon osv. gjør det bare fordi det er tidsriktig. Jeg tror også de ser et kommersielt potensial. Vi må ta inn over oss den internasjonale utviklingen. Det skjer noe der som vi må bestemme oss for om vi vil henge med på eller ikke. Hvordan vi skal gjøre det har jeg ikke svaret på ennå, men jeg håper vi blir med. Når storklubbene der satser vil de utvikle veldig gode spillere, og konkurransen blir tøffere.

– Samtidig som det er utviklingen ute, sier store norske klubber som Rosenborg og Brann at de ikke har vurdert kvinnelag, og at de trolig heller ikke kommer til å gjøre det. Hva synes du om det?

– Jeg håper alle de største klubbene i Norge vurderer kvinnefotballen og det potensialet som finnes der. I NFF ønsker vi sentralt og gjennom kretsene å bygge kjønnsnøytrale tiltak. Det skal være tilbud for både gutter og jenter i fotballen, sier Svendsen.

Les også

Ekspertenes advarsel: Frykter tidenes første VM uten Norge

Fotballpresident Terje Svendsen før avreise til EM, sammen med kaptein Maren Mjelde, Telenor-sjef Berit Svendsen og kulturminister Linda Helleland.

– Gjennom Akademiklassifiseringen pumper nå toppklubbene på herresiden inn over 50 millioner kroner i året til spillerutvikling. Er det fare for at forskjellene i tilbudet til gutter og jenter bare blir større og større, nå også helt ned i barnefotballen?

– Det er kjempeviktig at utgangspunktet er at vi skal bygge bærekraftige og robuste klubber på kvinnesiden. Derfor er det veldig viktig at vi har fokus på hva som skjer der. NFF kan ikke drifte kvinnefotballen, det er det klubbene som gjør. Vi må legge til rette for at det kan skje.