Fotball

Dommerskandale satte ny fart i gammel diskusjon: Videodømming er snart en realitet

Etter at Real Madrid scoret to offside-mål mot Bayern München ble det ropt høyt og lenge på videodømming.

Dommer Viktor Kassai gir Arturo Vidal (utenfor bildet) rødt kort etter sin andre gult kort-forseelse. Arjen Robben prøver å protestere, Thomas Müller og Philipp Lahm er tydelig oppgitte. Videobildene viser at det knapt var gult kort. Utvisningen kom til å prege kampen og det ble ikke bedre etter at to av overtidsmålene til Real Madrid ble scoret av en Cristiano Ronaldo som burde vært avblåst for offside.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
 • Erlend Nesje
  Journalist

Det er mye som tyder på at de som roper høyest, snart kan dempe stemmen.

Men tirsdag kveld ble det slått fast, nok en gang, at dommeren var dårlig og at nå må videodømming innføres øyeblikkelig.

Ifølge den spanske journalisten Jose Luis Sanchez måtte politiet fjerne tre rasende Bayern München-spillere som angivelig var på vei inn i dommergarderoben etter kampen. Men UEFA kommer ikke til å etterforske dette.

– Viktigste argument er rettferdighet

Motstand mot å ta dommeravgjørelser etter å ha sett på video, finnes. Men Aftenpostens fotballekspert er ikke i tvil:

– Det viktigste argumentet handler om rettferdighet og om å unngå feil. Det trumfer alle motargumenter, som for eksempel at slik dømming tar vekk noe av sjarmen og følelsene i kampene, sier Lars Tjærnås.

 • I 2014 skrev Tjærnås om samme temaet. Les artikkelen her.
Bildet som viser at Ronaldo var offside da pasningen mot ham blir spilt. Han tar ned ballen på brystet og setter den i mål. Stillingen er 2–2 og Real Madrid var klare for semifinale i Champions League.

Tre tabber som kanskje avgjorde

Men nå litt tilbake til den smått elleville kampen – og dømmingen – som ga bunntenning i debatten om bruk av video i dømmingen av fotballkamper.

Bayern München fikk utvist Arturo Vidal i det som svært mange mente var et feil idømt andre gule kort. Så scoret Cristiano Ronaldo for Real Madrid på noe som alle med repetisjon på sine TV-skjermer, så var offside. Deretter scoret Ronaldo nok en gang, nok en gang offside. Dog denne gangen ikke like åpenbart som første gang.

Sinnet hos tyskerne var like rødt som draktene.

– Dommeren sørget for at Bayern ble eliminert, sa den utviste, Arturo Vidal.

– Jeg håper at dommeren snart kan få hjelp av videobevis, sa Bayern Münchens trener Carlo Ancelotti ifølge Frankfurter Allgemeine.

Store summer på spill

Kjetil Rekdal, tidligere Vålerenga-trener og nå ekspert på Eurosport, er på mange måter enig med Ancelotti.

– Litt av sjarmen med fotball er at du er uenig i dommeravgjørelser. Men konsekvensene begynner å bli enorme. Jeg vet ikke hvor mye Bayern tapte på å bli slått ut, men det er snakk om store summer. Da synes jeg ikke det er så sjarmerende lenger når Real Madrid får to offsidemål, sier tidligere fotballtrener og nåværende Discovery-ekspert Kjetil Rekdal.

Han er for videodømming.

– Men bare til en viss grad. Det må avhenge av at det er mål eller ikke og kampavgjørende situasjoner. Som om det er straffe eller ikke, rødt kort eller ikke, offside eller ikke. Men ikke på situasjoner som omhandler innkast, hjørnespark eller frispark på midtbanen. Da vil det gå bort for mye tid og spille vil bli fryktelig stykket opp.

Har erfaring med bruk av video

Det er åpenbart at en del av feilene i tirsdagens batalje kunne vært unngått, dersom dommer Viktor Kassai fra Ungarn hadde fått se de samme bildene som hele Fotball-Europa så på sine TV-skjermer.

Videodømming eller VAR (Video Assisted Refereeing) som det gjerne kalles, er på full fart inn i internasjonal fotball. Forsøk og eksperimentering er allerede i gang.

De mest utålmodige må likevel vente litt. Det internasjonal styret for verdens fotballforbund (IFAB) kommer ikke til å ta opp saken og gjøre en generell regelendring som påbyr videodømming før tidligst i 2018.

Men forsøkene er allerede mange:

 • FIFA har allerede forsøkt såkalt semi-live videodømming i landskamper. Blant annet i vennskapskampen mellom Italia og Frankrike i fjor høst.
 • Videodømming ble brukt under VM for klubblag i desember i fjor. Den gang fikk det japanske mesterlaget Kasima Antlers et straffespark mot Columbias Atlético Nacional etter videodømming. Dommeren som fikk hjelp av video til å dømme straffe, var ingen andre enn tirsdagens tabbedommer, ungarske Viktor Kassai.
 • Fredag før påske ble videodømming gjennomført i den første seriekampen på øverste nivå. Det skjedde i en kamp mellom Melbourne og Adelaide i australsk toppdivisjon.
 • Den amerikanske ligaen (MLS) kommer trolig til å innføre videodømming midtveis i denne sesongen dersom alt går etter planen.
 • Bundesliga er også i ferd med å innføre videodømming. Kan komme allerede til høsten.
Her konsulterer dommer Viktor Kassai videobildene før han dømmer straffe til Kasima Antlers mot Atlético Nacional under VM for klubblag i Japan i desember. Kassai er samme dommer som dømte kampen mellom Real Madrid og Bayern München tirsdag. Da hadde han ikke hjelp fra video. Noe svært mange mener at han burde ha hatt.

Norge følger etter

Også i Norge kan det komme videodømming. Norges Fotballforbund (NFF) sa nei til å være med i prøveprosjekt, men dommersjef Terje Hauge tror at videodømming kan komme også her.

Les også

NFF-topp åpner for videodømming i norsk fotball

– Vi er positive til tiltakene som gjennomføres nå. Videodømming er mulig å få til på sikt også i norsk fotball. Det er selvsagt knyttet store kostnader til dette, men pengestrømmen er stor i fotballen, sa Hauge i januar.

Han mener at det er naturlig at de større ligaene går foran og tester ut videodømmingen. IFAB bestemmer seg for i 2018 eller 2019.

– Vi avventer og ser hvordan dette blir, sier Hauge.

Ikke vanskelig å gjennomføre

Selv om videodømming fortsatt er på sin vandring i fotballens mange og ofte byråkratidrevne beslutningsorganer, mener Lars Tjærnås at det ikke er så mye som skal til.

– Det trenger ikke ta lang tid. Gi en dommer med kompetanse en skjerm og noen sekunder til disposisjon, så vil det løse seg. Jeg vil mye heller ha en fjerdedommer som er opptatt av å løse det han har kompetanse til, enn til å passe på trenere og spillere på benken, sier Tjærnås.

Slik som det var i Madrid tirsdag ser han helst at de fotballinteresserte slipper i nær fremtid.

– Det viktigst er å unngå det vi ser for ofte nå, at dommerne avgjør kamper.

Les mer om

 1. Bayern München
 2. Carlo Ancelotti
 3. Internasjonal fotball
 4. Cristiano Ronaldo
 5. Real Madrid CF
 6. Champions League
 7. Kjetil Rekdal