Fotball

Norges «ukjente» spiller fikk kultursjokk i Sverige: - Var ofte i kjelleren

Haitam Aleesami (24) møtte en helt annen treningskultur enn det han var vant med da han dro til svensk fotball.

LANDSLAGSKLAR: Haitam Aleesami er den norske landslagstroppens «ukjente» mann. I IFK Göteborg har venstrebacken hatt stor suksess.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Haitam Aleesami var en av overraskelsene i Per-Mathias Høgmos landslagstropp til de viktige kvalifiseringskampene mot Bulgaria og Kroatia.

Haitam Aleesami møtte media da landslaget samlet seg i Sandvika før kampen mot Bulgaria.

Venstrebacken er et ubeskrevet blad for mange i Norge, men spiller fast på laget som topper den svenske Allsvenskan.I IFK Göteborg har Aleesami markert seg som en svært spennende spiller. Da han kom fra norsk fotball og Fredrikstad før årets sesong, møtte han en helt annen treningskultur enn det han var vant med.

Fått med deg denne? Ola Bernhus kommenterer: «Høgmo bør være en presset mann»

— Vi trente veldig hardt, mye hardere enn det jeg var vant med i FFK. Det var ofte man var nede i kjelleren fysisk, at man merket at kroppen var sliten. Men jeg sparte meg aldri, kjørte hardt på hver eneste trening og i hver treningskamp. Det var en lærerik periode, og jeg brukte tiden på å bli kjent med alle spillere og filosofien til treneren. Vi brukte januar, februar og mars på å sette sammen et godt lag, og nå topper vi ligaen, sier Aleesami til Aftenposten.

- Hardkjøret betalte seg

Aleesami forteller om et knalltøft treningsopplegg i sesongoppkjøringen. Også underveis i sesongen er det dobbeløkter to til tre ganger i uken.

— Det har betalt seg godt. Vi spillerne setter pris på at vi har kjørt hardt, for vi merker at vi er godt trent når vi spiller match. Og jeg tror motstanderne merker det også, smiler Aleesami.

Interessert i landslaget? Da kan vi anbefale denne:

Alexander Søderlund har spilt 19 landskamper for Norge. Og scoret null mål. Han er Norges spisshåp i jakten på EM-billett.

Da sesongen startet løsnet det virkelig for Aleesami. Holmlia-gutten har fått mye ros i Sverige for prestasjonene i år.

— Man kommer til et helt nytt land, ny by og nye lagkamerater. Det handler om å komme inn, bygge relasjoner på og utenfor banen med trenerteam og spillere. Jeg brukte oppkjøringen godt. Og så har det gått bra siden vi startet sesongen, forteller Aleesami.

- Hva er forskjellen på norsk og svensk fotball?

— Jeg vil tro det er ganske jevnt. Det er litt flere topplag i Sverige med seks-syv lag som kriger i troppen. Det er kult å være en del av det, hver eneste match betyr noe. Og så er supporterkulturen noe helt annet, sier Aleesami.

- Har ikke følt meg glemt

Før landskampene mot Sverige og Aserbajdsjan i juni mente flere eksperter at Høgmo burde vurdere Aleesami for landslaget, men backen ble ikke tatt ut.

- Har du følt deg glemt i Sverige?

— Jeg ble ikke lei meg eller skuffet over at jeg ikke ble tatt ut sist. Jeg har ingen forventninger. Det eneste som ligger i mine hender er å være best mulig forberedt til hver eneste trening og kamp. Alt annet blir forstyrrelser, sier Haitam Aleesami.

Torsdag håper han å være en del av laget når Norge møter Bulgaria i Sofia.

Hvis du var landslagssjef, hvem ville du ha tatt ut på laget? Stem her:

Les også

  1. Søderlund forstår at folk er skeptiske etter måltørken

  2. Mannefall for Høgmo: – Norge er grundig svekket

  3. Høgmo kan miste nok en spiller: - Er komfortable med de vi har inne

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball