Fotball

I denne byen går en fjerdedel av byens befolkning på kamp

Vi har sett på tallene for alle eliteserieklubbene. Byene på nordvestlandet trekker flest tilskuere i forhold til folketall.

POPULÆRE BLANT FOLKET: Moldes Ruben Gabrielsen og Erling Braut Håland makter å lokke omlag 25 prosent av Moldes befolkning til kamp på Aker Stadion.
 • Reidar Løfaldli

Tilskuertallene i Eliteserien faller for hvert år, og fortsetter trenden blir 2018 den dårligste publikumssesongen på øverste nivå siden 2001.

Så langt i år har eliteserieklubbene hatt 5748 publikummere i snitt. Det har bedret seg noe etter en svak publikumsmessig start, men likevel ser nedgangen fra i fjor ut til å bli markant. I 2017 var snittet 6699 tilskuere.

Det beste året publikumsmessig her til lands var 2007, med et snitt på 10.516 tilskuere. Etter det har det gradvis gått nedover.

 • Se oversikten i faktaboksen lenger ned i artikkelen
Les også

Vi sjekket hva de 16 trenerne i Eliteserien mener om videodømming. To av dem er motstandere.

Møre og Romsdal best

Det er Rosenborg som trekker flest tilskuere til sine hjemmekamper, med et snitt på Lerkendal på drøye 17.000.

Men ser man på innbyggertallet i kommunen i forhold til oppmøtet på stadion, opplever andre lag en relativt sett større publikumssuksess.

En andel på omtrent ni prosent av Trondheims befolkning møter jevnlig opp på Lerkendal. Det tallet blir kraftig slått av trøndernes naboer og rivaler lenger vest.

Molde topper vår statistikk suverent med en oppmøteandel på snaue 25 prosent av byens befolkning.

Les også

Har skrevet under: Her er Rosenborgs nye angrepsspiller

Molde kommune har et innbyggertall på snaue 27.000. Av disse er 6671 i snitt tilstede på Aker Stadion for å se Ole Gunnar Solskjærs menn spille.

Tradisjoner og prestasjoner

– Vi kommer fra en liten plass. Da oppleves klubben som et naturlig samlingspunkt, og som noe befolkningen er stolte av, sier Oddvar Talset, markedsdirektør i Molde FK.

Talset peker på at fotballinteressen i byen er veldig høy og at man historisk sett har ligget enda høyere publikumsmessig i Rosenes by.

– Det at vi har hatt mange gode sportslige år, spiller selvfølgelig inn, sier han.

Moldes tilskuersnitt har gått ned med drøye 1000 fra 7785 i fjor. Det håper man at skal bedre seg utover sesongen, siden hjemmekamper mot populære klubber som Brann, Rosenborg og Kristiansund gjenstår.

– Vi ønsker også Aalesund velkommen tilbake, det hadde vært veldig bra med tre lag fra Møre og Romsdal i Eliteserien igjen. Jo flere lokaloppgjør, jo bedre, sier Moldes markedsdirektør.

POPULÆRE KAMPER: Molde-ledelsen ønsker seg sine oransje naboer tilbake til Eliteserien. Her er det Etzaz Hussain som takler Aalesunds Sondre Brunstad Fet i fjorårets eliteseriekamp på Aker Stadion.
Les også

Knalltøff motstand for Molde dersom de vinner mot Hibernian

Samme verdigrunnlag som folket

Kristiansund er en like klar toer på listen. Nordmørsklubben har prestert solid etter opprykket til Eliteserien foran 2017-sesongen. Også når det gjelder publikum, har man lyktes.

Kristiansund kommune har snaue 25.000 innbyggere, og av disse møter drøye 4000 i snitt opp på Kristiansund Stadion til klubbens hjemmekamper. Det er 16,5 prosent av befolkningen i klippfiskbyen.

– Eliteserien er nytt for oss. Men jeg tror at verdigrunnlaget til klubben gjenspeiler seg i folket på Nordmøre, sier daglig leder i Kristiansund BK, Kjetil Thorsen.

Tradisjonen i byen har vært at folk drar til Molde eller Trondheim for å se fotball på øverste nivå. Nå er imidlertid KBK en av få klubber som har oppgang i tilskuersnittet, fra 3824 i 2017 til 4025 så langt i år.

– Vi har bygd en stadion som står i stil til størrelsen på byen. I stedet for en stadion med mange tomme seter, synes vi det er bedre med to kamper i året hvor noen ikke får plass, sier Thorsen.

RIVALER: Lokaloppgjør i Kristiansund i juni mellom KBK og Molde.
Les også

Her er alle overgangene i Premier League

Storbyer sliter

Haugesund og Odd imponerer med publikumssnitt som er på over ti prosent av byenes befolkning. De store byene, med unntak av Trondheim, sliter imidlertid med å trekke folk til kamp.

Oslo kan ikke skryte av oppmøtet på Vålerengas hjemmekamper. Oslo kommune har et innbyggertall på nesten 675.000, men kun 8880 av dem finner i snitt veien til Intility Arena på Valle. Det tilsvarer kun 1,3 prosent av befolkningen i hovedstaden.

– Hovedstaden Oslo er et annet marked enn samtlige andre byer i Norge, med mange tilflyttere som holder med andre lag. Det reelle publikumsgrunnlaget for Vålerenga er derfor vesentlig lavere enn det faktiske innbyggertallet, sier Espen Østerhaug, kommersiell leder i Vålerenga.

GLISSENT: Det er ikke fullt på Intility Arena under kampen mellom Vålerenga og Strømsgodset i vår. Vålerengas Chidera Ejuke i bildet.

I Bergen møter 3,65 prosent av byens 280.000 innbyggere opp på Stadion, mens tallene i byene lengst i nord og sør er svake.

4,95 prosent av Tromsøs drøye 90.000 innbyggere er i snitt tilstede på Alfheim, mens Start trekker 4,6 prosent av Kristiansands befolkning til Sparebanken Sør Arena.

Stabæk, som befinner seg i folkerike Bærum med 125.000 innbyggere, oppnår kun en prosentandel på 2,75 til sine kamper på Nadderud.

I bunnen av listen finner vi semi-amatørene i Ranheim. Bydelsklubben har nesten firedoblet sitt tilskuersnitt etter opprykket, men med et innbyggertall i Trondheim på 194.000 gjør 2235 tilskuere i snitt til at prosentandelen blir på kun 1,1 prosent.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Molde FK
 3. Kristiansund BK
 4. FK Haugesund
 5. Odds BK
 6. Sarpsborg 08
 7. Rosenborg BK