Fotball

Sandnes Ulf-spillerne etter tre timer langt møte: – Tapet for Viking har preget oss

Stortapet mot Viking har preget de lyseblå i flere kamper mener kapteinen. Etter 0–3 mot Kongsvinger, tok de affære.

Trener Bengt Sæternes gir tydelige beskjeder til kaptein Niels Vorthoren og Kent Håvard Eriksen.
  • Egil Ø. Nærland
    Egil Ø. Nærland

Spillerne ble satt på skolebenken. Tre timer senere var de enige om veien videre.

– Jeg kom med mitt syn fra sidelinjen, spillerne kom med sitt fra banen, forteller trener Bengt Sæternes til Aftenbladet.

– Vi stilte spørsmål; hvorfor vinner vi ikke andreballene, hvorfor løper vi én og én. Vi har en plan, er enige, så sklir det ut. Hvorfor?

De tre lagdelene forsvar, midtbane og angrep ble satt i hver sin gruppe for komme med innspill til en avsluttende seanse i plenum.

– Nå skal vi hente oss inn og dra i samme retning, understreker Sæternes. Han er sikker på at han ser det allerede under helgens kamp mot Notodden.

Kaptein Niels Vorthoren utfyller:

– Alle kan være ute av form, alle kan ha en dårlig dag, det er lov, men vi må uansett spille og slåss som en enhet, som et lag.

– Vi skal alltid følge kampplanen

– Ingen kan fikse utfordringene alene eller lagdel for lagdel. Vi må være lojale til kampplanen selv om det butter imot, understreker nederlenderen, og medgir at det ikke har vært tilfelle ved enkelte anledninger og gir ett eksempel:

– Når vi er enige om å bygge opp rolig bakfra, kan vi ikke endre og spille fort frem eller motsatt.

– Mot Kongsvinger skapte vi store «hull» på banen. De gangene ballen ble slått langt, var vi så få fremme at Kongsvinger vant alle andreballene.

Les også

Full fiasko for Sandnes Ulf

Kapteinen legger ikke skjul på at det tærer på selvtilliten og spillet når resultatene uteblir.

– I begynnelsen av sesongen vippet vi kampene vår vei, vi fikk tro på oss selv, vi vokste, vi gikk inn hundre prosent til kampene. Da var vi et «topp tre lag».

– En vond opplevelse gjør noe med deg

– Nå er vi ikke like tøffe, ikke like aggressive, for eksempel borte mot Mjøndalen (0–1), vi ga kanskje 85 prosent. Da er vi ikke et «topp tre lag».

Erfarne Niels Vorthoren mener han vet hva som snudde sesongen.

– Kampen mot Viking (2–5). En slik opplevelse gjør noe med deg, den rokker ved selvtilliten, medgir 30-åringen.

Les også

Adrian Berntsen kan bli Sandnes-spiller

Trener Bengt Sæternes frir seg ikke fra ansvar for nedturen fra tre seiere på rappen og 9 poeng i serieåpningen til 8 påfølgende kamper med de samme 9 poengene inn.

Han disponerer gode spillere og et godt lag. Det vet spillerne også, og det er paradoksalt nok litt av problemet.

Tar sjanser og blir straffet

– Vi scorer og gjør det bra de første kampene, selvtilliten vokser, så kommer ønsket om spille finere, ønsket om å vinne mye. Vi tar sjanser, flere sjanser, og blir straffet.

Treneren viste spillerne konkrete eksempler under den tre timer lange samlingen:

– Vi gikk fra å være et lag som nesten ikke slapp inn mål, til et som plutselig begynte å slippe inn mange, påpeker han.

Arnold Origi, Axel Kryger, Tapio Heikkilä (6) og hele Sandnes-forsvaret hans holdt tett flere kamper etter hverandre - i det siste har sikkerheten blitt borte.

Fra tett til lekk

Fra Arnold Origi kom inn som keeper i tredje serierunde, slapp Sandnes Ulf inn 2 mål (2–2 borte mot Sogndal) på 5 seriekamper.

De 4 neste slapp laget inn 10 mål.

– Min tanke er alltid at det er viktigst å vinne, ett mål er nok. Hvis vi vinner, lykkes vi, hvis vi ikke vinner, så lykkes vi ikke. Fotballen er enkel slik, påpeker Sæternes.

De eneste gangene han ønsker å ta sjanser, er når en kamp står uavgjort.

– Får du tre uavgjort etterhverandre, blir det tre poeng, tar du derimot et tap og vinner to, får du seks poeng, er hans åpenbare tanke.

Les også

Origo spilte fotball med mangokjerner og lærte norsk av Davy Wathne

– Etter kampene nevner du ofte at spillerne ikke gjorde slik dere (Sæternes og assistent Bojan Zajic) har avtalt. Hva tenker du, legger dere en plan som er vanskelig å forstå?

– Vi har spurt oss selv om det, vi har spurt spillerne. Svaret er at alle forstår, men vi gjennomfører ikke alltid. Ideelt sett skulle vi nok likte å bruke enkelte av spillerne andre steder på banen enn der de er, Vegard Erlien og Erixon Danso for eksempel, begge trives på litt andre posisjoner enn de har.

– Danso på kant, Erlien mer sentralt, men det handler også om å bygge best mulig lag totalt sett. Derfor får ikke alle sine ønskeposisjoner.

Les også

Sandnes Ulf forspilte en ypperlig sjanse til å ta andreplassen

– Hva med din og Bojans evne til å få det beste ut av spillerne?

– Jeg forstår at du stiller spørsmålet, men tabellen forteller at Obos-ligaen er slik.

– Alle slår alle, og vi er fortsatt i god posisjon. Men klart, vi må heve kvaliteten til nivået vi har vist på beste, vi må begynne å vinne igjen. Vi trenger en god rekke, da er vi helt i toppen.

Sandnes Ulf mistet tidlig Saku-Pekka Sahlgren, han er fint erstattet av Arnold Origi, men verre er det når Kent Håvard Eriksen stadig hangler og Vidar Nisja er helt borte.

Eriksen usikker de siste kampene

– Alle lag merker når slike spillere er borte, men det må vi håndtere, understreker Sæternes.

Det er usikkert om Eriksen spiller mer denne våren.

Mot Notodden må treneren uansett unnvære stopperen Akinshola Akinyemi som soner for fire gule kort.

Axel Kryger ser derimot ut til å bli frisk, mens Remi Johansen er mer tvilsom. Kryger eller Jasmin Bogdanovic erstatter Akinyemi som stopperkollega for Tapio Heikkilä.

Les mer om

  1. Vidar Nisja
  2. Sandnes Ulf
  3. Kongsvinger
  4. Notodden