USA, Canada og Mexico fikk fotball-VM i 2026

Det nordamerikanske kontinentet slo Afrika. Norge stemte for USA-alliansen.

Amerikanske fotballtilhengere får mer å juble for i 2026.

Det var stor glede i den amerikanske leiren etter at det ble klart at de hadde vunnet avstemningen. Det var fjerde gangen av Marokko tapte en avstemning om å arrangere fotball-VM.

Norges Fotballforbund (NFF) var lenge hemmelighetsfull om hvem de skulle gi sin stemme. Men til slutt falt altså valget på Nord-Amerika foran Afrika.

– NFF har gjennomført et grundig arbeid med to gode kandidater, og FIFAs evalueringsrapport er gjennomgått og vurdert. Etter en helhetsvurdering av søknadene har Norge vektlagt spørsmål knyttet til menneskerettigheter, infrastruktur, finansielle forhold og gjenbruk. Derfor gikk den norske stemmen til den felles amerikanske søknaden, sier fotballpresident Terje Svendsen via en pressemelding fra NFF.

Alle de nordiske landene støttet USA-alliansens søknad.

USAs fotballpresident Carlos Cordeiro (t.v) jubler sammen med Mexicos fotballpresident Decio De Maria da det endelig er klart at USA sammen med Mexico og Cananda skal arrangere fotball-VM i 2026. I bakgrunnen presidenten i Canadas fotballforbund Steven Reed.

Russisk støtte

Blant andre land som støttet USA-alliansen var, kanskje litt overraskende, Russland. Forholdene mellom de to landene har ikke akkurat vært hjertelig den siste tiden. Det kan også nevnes at til tross for det hjertelige møtet mellom Nord-Koreas Kim Jong-un og USAs Donald Trump tidligere denne uken, så stemte Nord-Korea for Marokko.

Blant de store fotballnasjonene som stemte på Marokko finner vi Italia, Brasil, Belgia og Nederland. Spania avsto fra å gi sin stemme.

Og mens nyhetene om at det skal arrangeres et VM i USA ble slått stort opp både i Mexico og Canada, var USAs største aviser beskjeden i sin omtale. New York Times hadde ikke nyheten på sin forside i det hele tatt en time etter at avstemningen i Moskva var over.

Les også

FIFA-president Infantino overøste Putin med komplimenter

Klar seier

Hovedarrangør for VM i 2026 blir USA. 40 av de 60 kampene som skal arrangeres vil bli spilt i USA. Canada og Mexico skal arrangere 10 kamper hver. Finalen blir trolig spilt på MetLife Stadium i New Jersey. Dette er hjemmebanen til New York Giants og New York Jets, begge NFL-lag. Kapasiteten for amerikans fotball ligger på 82.000 tilskuere.

Lørdag 4. juli 2026 kommer til å bli 250-årsdagen for USAs konstitusjon. USAs fotballpresident Carlos Cordeiro fikk spørsmål på pressekonferansen etterpå om dette ikke var en passende finaledag om drøye åtte år.

– Det er nok ikke opp til oss å bestemme, var hans svar nå i 2018.

Finalen skal trolig spilles på MetLife Stadium i New Jersey. Arenaen var åsted for Superbowl i 2014 og er hjemmebane til NFL-lagene Jets og Giants.

Det var ingen stor overraskelse at det ble nettopp den felles søknaden fra USA, Mexico og Canada som til slutt vant. De hadde de beste objektive resultatene i FIFA-rapporten som skulle vurdere de to kandidatenes egnethet.

USA-alliansen fikk 134 stemmer, mens 65 stemmer gikk til Marokko.

– Tusen takk for at dere gitt oss denne utrolige æren. Vi blir ydmyk av den tilliten som våre kolleger i fotballfamilien har gitt oss. Og vi er takknemlige for muligheten til å gi liv til FIFAs nye visjon for fotballens fremtid, sa USA fotballpresident Carlos Cordeiro til FIFA-kongressen etter at det var klart at de hadde vunnet avstemningen.

Les også

Akkurat nå foregår et maktspill som kan snu fotballen fullstendig på hodet. Fem punkter viser hvordan.

USA har arrangert VM en gang tidligere (1994) og Mexico to ganger tidligere (1970 og 1986) mens Canada aldri har vært arrangør. USA forsøkte også i å bli tildelt VM i 2010 for 2022. Den gang ble USAs søknad sett på som den beste, likevel var det Qatar som ble tildelt VM for 2022.

Det er usikkert om de tre arrangørlandene vil være automatisk kvalifisert til VM 2026.

– Dette må det nordamerikanske fotballforbundet (CONCACAF) bestemme når de skal arrangere sin kvalifisering til dette VM, sa FIFA-president Gianni Infantino på en pressekonferanse etter kongressen.

Lang prosess

Forut for valget på FIFA-kongressen i Moskva onsdag har det pågått en lang prosess.

FIFA-inspektører har undersøkt i hvilken grad kandidatene er skikket til å arrangere VM, ut ifra en rekke kriterier.

I rapporten, som ble offentliggjort i starten av juni, kom den USA-ledede søknaden best ut. De fikk 402 av 500 poeng, mens Marokko fikk 275 poeng.

Det var imidlertid langt fra sikkert at denne vurderingen ville avgjøre utfallet. I 2010 ble for eksempel Qatar valgt som vert for 2022-mesterskapet, selv om USA hadde en objektivt bedre søknad.

Siden den gang har imidlertid stemmesystemet vært gjennom en helomvending. Denne gangen var det de 206 medlemslandene som valgte VM-verten, i stedet for FIFAs eksekutivkomité.