Fotball

Tenk om flere kunne gjøre som Tromsø

KOMMENTAR:Det er ikke nødvendig å spille raskere enn teknikken tåler - og miste ballen til stadighet. Tromsø mot Vålerenga var en kamp som lignet noe, skriver Ola Bernhus.

Tromsø-spillerne hadde mye å juble for mot Vålerenga.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Tromsø - Vålerenga 3–0

I en artig 11. serierunde var det mye å kose seg med. Denne teksten bygger først på en halv omgangs sikksakk mellom kanalene for å finne den mest sjarmerende kampen. Letingen stanset i Tromsø. Der ble vi kampen ut.

Det har sant å si vært altfor mange kamper denne sesongen der fart og innsats har vært på topp, men ballfølelse og fotballforståelse ikke på samme nivå. De fleste lagene har konsentrert seg om kontringsfotball og dødballer.

Fikk du med deg denne episoden fra dagens runde?

Les også

Klubben gjorde narr av egen spiss etter denne grove missen: - Det må være verdensrekord

Det er greit det, men da blir repertoaret ganske enkelt. Underholdningen også.

Aftenpostens kommentator Ola Bernhus.

Hva gjør disse lagene når kontring ikke er mulig og dommerne ikke vil blåse frispark, uansett hvor høyt spillerne skriker? Mister ballen til en motstander eller ut over linjene.

En trivselskamp

Men på Alfheim (Tromsø-Vålerenga) fikk vi se to lag som beflittet seg på å gjennomføre et grunnspill, med bevisste pasninger og bevegelser i det som kalles etablert angrep. Vi fikk ikke bare de trettende enkeltangrepene som i de fleste andre kamper, men flere forsøk på gjennombrudd, på kantene og på midten, og flere pasninger på rad for å oppdage en målsjanse.

En oppmuntrende kamp. Vi vet at VIF-trener Ronny Deila gjerne vil ha et slikt skapende spill, det så vi den gangen han trente Strømsgodset til gull (2013). Og vi så allerede under redningsaksjonen i Tromsø i fjor høst at trener Simo Valakari har fotballidéer som går lengre enn å dundre ballen av gårde og satse på dueller. Slikt blir det sivilisert fotball av.

Det holdt for TIL i fjor, en prestasjon. I år har Valakari utviklet lagets angrepsspill videre. Det er en selvtillit og plan over TIL-spillerne som vitner om klokskap i alle ledd. Artig å se.

Les også

Vålerenga fikk bank av Tromsø

VIF fikk det vanskelig

Vålerenga viste noe av det samme, innstillingen er god nok. Men den fulltrefferen som Kent Are Antonsen fikk til i begynnelsen av kampen, satte tonen. TIL ble enda tryggere, VIF måtte jage utligning, og det kler dem ikke veldig godt.

Så gikk det ikke bedre for VIF enn at Simen Wangberg headet inn 2-0 like før pause etter corner av Morten Gamst Pedersen, som tydelig trives blant sine yngre medspillere. Nå var også Gjermund Åsen med igjen, og det er få spillere i Eliteserien som er bedre i stand til å skape spill og bevegelse rundt seg.

Noen kommentatorer mener at Tromsø spiller for ambisiøst. Romantisk, sier de. Naivt. TIL-spillerne prøver nemlig å holde ballen i laget selv om de ser en motspiller i øyekroken. Alternativet, som mange foretrekker, vil være en vanskeligere pasning som sannsynligvis ender hos feil farge.

VIF-spurt?

Simen Wangberg og Runar Espejord måtte gå ut med skade, og det ville gjøre det lettere for Vålerenga å hente inn de to målene – trodde vi. Men TIL spilte seg lett igjennom VIF-forsvaret og Daniel Berntsen økte til 3-0. Berntsen er en av flere TIL-spillere som er blitt bedre enn noensinne under Valakari.

Det fikk Vålerenga (Berntsens forrige klubb) lide for denne gangen. For første gang på ti forsøk klarte TIL å slå VIF, som sto igjen med ingenting annet enn en tom følelse.

Det er likevel feil å si at VIF var dårlige. Det var heller omstendighetene i kampen, med mål på viktige tidspunkter for TIL, som fikk dette til å se ut som utklassing mot slutten. OgTromsø blir enda bedre av dette.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Vålerenga Fotball
  3. Eliteserien