Nicklas Bendtner gikk gradene i FCKs akademi. Nå er han en del av klubbens sterke landslagsstatistikk.

Da Norge skulle utvikle en standard for norske akademier, så man til FC København for å hente inspirasjon.

Nicklas Bendtner har fortsatt et håp om å bli med Danmark til VM. Han gikk selv gradene i FCKs akademi.

Norsk fotball har erkjent at talentutviklingen ikke har vært god nok. Hva kan man egentlig lære av skandinavias kanskje beste fotballakademi?

Ganske mye, skal vi tro fotballekspert Lars Tjærnås.

– FCK har vært lokomotivet i dansk fotball en god stund, laget alle andre har måttet strekke seg etter. De har også hjulpet andre danske klubber til en enklere vei ut i Europa fordi de selv har lykkes godt der over tid, noe som har gitt veldig mange poeng på rankingen, så sånn sett har de betydd enormt mye for dansk fotball, sier Tjærnås.

Les også

Slik driver Skandinavias kanskje beste fotballakademi: Syv punkter norske klubber kan lære av

Imponerende statistikk

Tjærnås er sjefspeider i Vålerenga og spaltist i Aftenposten. Han har jobbet med talentutvikling i norsk fotball i en årrekke.

I årets danske VM-tropp, har syv spillere spilt – eller spiller – i den danske toppklubben. Tre av disse spillerne har vært en del av FCKs akademi, blant dem Nicklas Bendtner, som var i klubben fra han var ti år gammel til han ble solgt til Arsenal som 16-åring.

Nicklas Bendtner har fortsatt et håp om å bli med Danmark til VM. Han gikk selv gradene i FCKs akademi.

Selv mener FCK at tallene kommer til å bli langt bedre i fremtiden. Klubben la fullstendig om akademiet for rundt ti år siden, noe de selv mener man begynner å se fruktene av nå.

Likevel er Tjærnås imponert over årets statistikk.

– Det er meget sterke tall, fastslår han, før han analyserer hvorfor det er blitt som det er:

– Jeg mener det er kun to faktorer som avgjør om en klubb lykkes på dette området over tid: kompetanse og ressurser. Av de to trumfer kompetanse. FCK har hatt begge deler og har i tillegg hatt fordelen av å ha samme trener med samme filosofi øverst i pyramiden over tid. Det gjør det langt enklere også for de i akademiet, som slipper å «skifte retning» på hvordan de jobber når det kommer en ny trener med ny filosofi inn helt øverst.

Tallene er i seg selv imponerende, men dansk fotball nyter godt av FCK også på andre måter, mener han.

– Det aller viktigste er at de har overlevert spillere til landslaget som har fått en bred erfaring med å møte de beste spillerne internasjonalt. Spillerne som spiller for Danmark har møtt, sett, lært og erfart av spillerne de har møtt i FCK, noe som har gitt en fantastisk læring over tid, sier Tjærnås.

Les også

Hareide med gode nyheter om Bendtners skade

– Inspirerende å følge dem

I 2016 hadde det danske fotballforbundet (DBU) 331.000 medlemmer. NFF hadde 374.000.

Norsk fotball bør derfor ha nok medlemmer til å utvikle norske toppspillere. Men der norsk fotball ikke har kommet til ett mesterskap siden 2000, har det danske landslaget vært i åtte av de 12 siste mesterskapene.

Norsk Toppfotballsenter (TFS) ligger under Norsk Toppfotball (NTF) som er interesseorganisasjonen til fotballklubbene som spiller i Eliteserien og OBOS-ligaen. Toppfotballsenteret har sett til nettopp FCK -akademiet da de laget sin standard for hva norske klubber bør drive med, den såkalte akademiklassifiseringen.

Blant annet fordi FCK var tidlig ute med å strukturere akademiene. Norske toppklubber har dermed kunnet lære av danskenes feil og løsninger.

– Vi har prøvd å ta med oss det beste fra deres modeller. Vi ligger litt etter, men begynner å få på plass de samme strukturene. Det har vært en inspirerende ferd å følge dem, sier fagansvarlig for fotballferdighet i Norsk Toppfotballsenter, Dag Opjordsmoen.

På den måten har FCK vært en foregangsfigur for dansk fotball, men også for norsk. De har for alvor vist hvordan talentarbeid kan settes i system også i Skandinavia.

– Det er en forståelse av en politisk forankring av hvor viktig utviklingsarbeid er i klubbene. Det fant vi mye av i FCK, sier Opjordsmoen.