Snart siste sjanse for Zlatan

BLOGG: Glem EM. Glem OL. Det er en helt annen turnering som vil definere 2016 for Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic har hatt en stor sesong med Paris Saint-Germain. Kan han krone karrieren med Champions League-pokalen?
  • Erlend Nesje

Zlatan Ibrahimovic (34) blir definitivt en av de største stjernene under sommerens EM-sluttspill i Frankrike. Supersvensken har hatt en stor sesong for sitt klubblag Paris Saint-Germain. Men at han skal løfte et høyst middels svensk landslag til å nå veldig langt i den turneringen, er i beste fall naivt å tro.

Aftenpostens journalist Erlend Nesje.

Zlatan Ibrahimovic kan også bli å se i sommer-OL for Sverige. I helgen ble det kjent at han er med i Håkan Ericsons bruttotropp. Det er riktignok nærmere 100 navn på den listen, det er langt fra sikkert at 34-åringen setter seg på flyet til Rio de Janeiro i august, men uansett om Zlatan kommer til å kaste glans over sommerlekene eller ikke: OL-fotball er og blir... OL-fotball. Det er ikke det som henger høyest hverken i OL-verden eller fotballverden.Det gjør derimot Champions League. Fotballens feteste klubbturnering starter med åttendedelsfinaler på Parc des Princes i Paris i kveld.

Første par ut: Zlatan Ibrahimovic og Paris Saint-Germain mot Chelsea. En tungvektsduell allerede på første kampdag, der altså.

Skal han endelig lykkes?

Og bortsett fra at vi aldri vet hvor vi har 2012-vinner Chelsea, er det også to andre spenningsmomenter:

1: Hvor gode er egentlig hardtsatsende Paris Saint-Germain? De har klassespillere og kvalitet over hele banen. Og de leder hjemlige Ligue 1 med 24 poeng ned til Monaco. Pariserne er ikke blant de største favorittene til Champions League-tittelen. Men de er blant outsiderne og kan gå "all in" med flyt.

2: Skal Zlatan endelig lykkes med å vinne Champions League? Det er 13 og et halvt år siden svensken spilte sin første Champions League-kamp for Ajax. Men han har aldri vært nærmere enn en semifinale med Barcelona i 2010. Da ble José Mourinhos Inter for sterke.

Det var også etter den kampen han leverte sitt klassiske sitat: "Jag gör alt för att vinna den här jävla Champions League, men det går inte min väg" .

Det sitatet lever seks år senere. Han lengter så fælt etter en Champions League-triumf.

Makeløs karrière

STARTEN: Zlatan Ibrahimovic debuterte i Champions League i september 2002 for Ajax. Her jubler svensken etter målet mot Lyon i Amsterdam Arena.

Zlatan har en makeløs fotballkarriere bak seg, han har vunnet seriegull med seks forskjellige klubber. Men mange, inkludert Zlatan selv, mener at denne sesongen er hans aller beste. 21 seriemål i den hjemlige ligaen – nesten dobbelt så mange som nummer to på listen. 33 mål for både PSG og Sverige på 37 kamper i alle turneringer siden sesongen ble sparket i gang i august.Det er ikke lenger så mange av dribleraidene. Heller ikke én-mot-én-situasjoner. Men målappetitten er enorm. Han scorer langt hyppigere enn i første halvdel av karrièren. Og han har i langt større grad en tidligere en regissørrolle.

Selv om Zlatan startet sesongen småskadet, sitter man igjen med inntrykket av en enorm sesong signert 34-åringen.

En topptrimmet Zlatan på et topptrimmet fransk lag. Eierne fra Qatar har som hovedmål å vinne Champions League. Helst allerede denne sesongen.

Det kan være nå eller aldri for Zlatan i jakten på Champions League-trofeet.

Kontraktløs i sommer

Om ett år kan det være for sent. Zlatan nærmer seg 35 år – normalt skal karrièren ha peaket i den alderen. Kontrakten med Paris Saint-Germain løper ut i sommer, og Zlatan er blitt linket til både MLS, Premier League – og kinesisk fotball. Kanskje han blir i Paris. Men det er langt fra sikkert, selv om pariserne angivelig skal ha fristet med nær dobling av lønnen. Dette kan være 34-åringens siste dans i Champions League.

Derfor er det mye å bevise for Zlatan de neste ukene. Og hvem vet: Kanskje er det denne våren som definerer Zlatan Ibrahimovics karrière den dagen den skal oppsummeres.

For ordens skyld: Finalen i Champions League spilles på San Siro i Milano 28. mai. Det er Zlatans favorittarena. Det var svenskens hjemmebane i årene han spilte for Inter og Milan.

Første hinder er Chelsea.

Nu kör vi, Zlatan!

Hør den dagsferske episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: