− Vi må ikke stå med lua i hånda!

Norge trenger et mirakel mot Italia for å gå rett til EM. Trenerlegenden Nils Arne Eggen vet hvordan det gjøres.

SJOKK: Bent Skammelsrud (foran) og Rosenborg feirer den sensasjonelle seieren over AC Milan i 1996.
  • Erlend Nesje

ROMA (Aftenposten) : Én gang tidligere har et norsk lag reist til Italia med krav om å vinne. Rosenborg gjorde det da de i desember 1996 slo giganten Milan på San Siro og kvalifiserte seg for kvartfinalen i Champions League.

− Vi må ikke stå med lua i hånda!

Rosenborg-legenden mener det ikke lå noe hokuspokus bak mirakelet på San Siro. Trønderne var underdogs. Men vant 2–1 etter seiersmål av Vegard Heggem 20 minutter før slutt.

− Det handler om dyktighet. Og vi bygde oss ikke spesielt opp mot den kampen. Vi hadde jo spilt en del år i Champions League før vi kom så langt at vi skulle bryne oss mot Milan. Vi sa det på forhånd: "Spiller vi opp mot vårt beste, da kan vi slo Milan på San Siro". Selv om Norges kamp mot Italia går i Italia, er det ingen grunn til å stå med lua i hånda. Det er fullt mulig både å spille uavgjort og slå Italia. Vi spiller jo 11 mot 11, påpeker Eggen engasjert.

LES OGSÅ:

Les også

Disse kan Norge møte i EM-playoff

− Hvordan skal Norge slå Italia?

− Det viktigste er å gå på banen for å lage mål, skape problemer for dem. Blir man for forsiktig går det aldri bra. For å få poeng eller vinne mot gode lag i utlandet, i en obligatorisk kamp, nytter det å tro at en skal lykkes ved å forsøke å tette igjen bak. Vi må gå ut på banen med innstillingen om å gi motstanderen problemer.

− Hva husker du best ved inngangen til Milan-kampen?

− Det var sent på året og vi hadde ligget ei uke i Antibes og forberedt oss. Vi gjorde jo noe i forkant av den kampen, det handler jo om mentale prosesser. Det handlet ikke om mystiske greier som at vi skulle "lage ny energi". Energien kommer når du lykkes i fotball. Men vi fikk øvd mye i forkant, på samme måter som foran andre kamper. Og da vi dro i buss fra Antibes til Milano, så var det stor tro på at vi skulle klare det. Selv om vi var underdogs.

− Hvorfor hadde dere så stor tro?

− Vi visste hvor gode vi måtte være, vi regnet med å skape skikkelige problemer for dem. Det var for så vidt jevnt i store deler av kampen. Vi tok ledelsen og så utlignet Milan rett før pause. Men det gikk jo bra.

− Har du et godt råd til landslagssjef Per-Mathias Høgmo?

− Jeg snakker med Per rett som det er. Men det behøver jeg ikke å formidle. Gode råd gjennom Aftenposten vil jeg ikke gi. Hvis Per vil ha gode råd, så er det han som ringer til meg, sier Eggen og legger til:

SEIERHERRE: Nils Arne Eggen strekker armene i været og jubler for 2-1-seieren mot AC Milan i 1996. Harald Martin Brattbakk og Vegard Heggem scoret målene.

− Jeg tror vi kaprer de poengene vi trenger. Jeg er jo alltid optimist. Også fordi jeg har sett dyktigheten laget har fremvist. Italia har heller ikke imponert meg veldig, de mangler en del profiler. Selv om de har vært mestere og spilt finaler for ikke så lenge siden, er det mulig å komme på talefot med dem nå.

Imponert i Europa

Eggen er fornøyd med utviklingen i norsk fotball. Han gleder seg over snuoperasjonen til fotballandslaget etter sommeren. Eggen er også imponert over spesielt det Molde, men også Rosenborg, har levert mot europeisk motstand.

− Hva har de siste ukene gitt norsk fotball?

− Det er et godt spørsmål. Og nå skal du få et godt svar, unge mann. Vi holdt på å bli latterliggjort internasjonalt, folk flirte av oss, men det stivnet det gliset der. Dette var virkelig noe norsk fotball trengte, at vi igjen var med i litt større sammenhenger, i sammenhenger der vi ble lagt merke til i Europa.

Eggen har sagt sitt. Nå er det opp til deg, Høgmo. Italias verdensstjerner venter på Stadio Olimpico.