Qatar har fått massiv kritikk. Nå vil de ha samme effekt som Putin

Vil bruke VM i 2022 til å fremstå som den fremste ambassadøren og ledestjernen for den arabiske verden.

Emiren av Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani, Gianni Infantino og Vladmir Putin markerte søndag at det er Qatar som arrangerer mesteskapet om fire år.

MOSKVA: Et lite stykke Moskva er de siste ukene gjort om til Qatar. Sjeiker spiller fotball i bukser, skjorter og hodeplagg med noen russere til lyden av pulserende arabisk folkemusikk fra et entusiastisk orkester.

– Vi skal lage verdens beste VM. Vi skal bringe verden sammen i fred og fotball, sier vår qatarske guide.

Nysgjerrige russere på tur i Gorkijparken ser forbløffet på.

– Det blir det mest avanserte og tryggeste VM noensinne. Milliarder av fans over hele verden vil følge med, annonserer en speaker.

En gruppe qatarere ser på fotball i Gorkijparken i Moskva. De er en del av en stor delegasjon fra Qatar som skal lære av hvordan Russland arrangerer VM.
Les også

Journalist publiserte Qatar-emirens regning - ble kastet ut av hotell

Forelsket i Russland

Søndag var Emiren av Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al-Thani, gjest under VM-finalen på Luzjniki stadion sammen med Vladimir Putin. Russlands president har all grunn til å smile etter arrangementet som kostet over 100 milliarder kroner, selv om skandalen da aktivistene i Pussy Riot klarte å ta seg inn på banen under finalen nok var et skår i gleden.

– Vi har alle sammen forelsket oss i Russland, er oppsummeringen fra FIFA-president Gianni Infantino etter det han kaller tidenes beste fotball-VM.

Les også

Videostraffe, målfest og langskudd: Endelig kom VM-finalen full av begivenheter

Qatar arrangerer vennskapskamp ved Moskva-elven, hvor den kommende VM-arrangøren arrangerte PR-show for VM i 2022.

Til Putin sa han at folk nå har fått et annet inntrykk av Russland.

Søndag var de to statslederne og fotballtoppen samlet i Kreml. Putin sendte en fotball videre til Emiren, som et symbol på at det nå er araberne som er neste VM-arrangør.

Det kom som et sjokk på fotballverdenen da de to landene i 2010 ble tildelt de to verdensmesterskapene.

Les også

Putin fryktet kraftig ydmykelse, så snudde alt. Slik hentet han VM til Russland.

To jenter fra Qatar følger en fotballkamp mellom qatarere og russere i Moskva.

Qatarene, som har en enda dårligere menneskerettighetsstatistikk enn russerne, har latt seg inspirere av hvor positivt Russland omtales i forbindelse med VM.

– Russland har arrangert et mesterskap som mer enn noe annet tidligere har endret folks oppfatning av en nasjon, sier Hassan Al Thawadi til Russia Today.

Han leder organisasjonskomiteen for mesterskapet i Qatar. Nå håper de på samme effekten som Russland har hatt.

– Vi tror på makten til å endre som Russland har lyktes med. Det er store sko å fylle, men vi er sikre på at vi skal klare det, sier Al Thawadi.

Et flytende, virtuelt kunstmuseum på Moskva-elven som promoterer Qatar. Dette er et av mange PR-arrangement i regi av Qatar under VM i Russland.

«Sportsvasking» er uttrykket som brukes om regimer som ønsker å endre andres oppfatning av landet gjennom å arrangere store idrettsarrangementer.

På pressekonferansen hvor Infantino oppsummerte mesterskapet, ble han spurt om hvor FIFA vil trekke grensen for hvilke stater som kan arrangere VM når det kommer til menneskerettigheter.

AP-journalisten trakk frem en rekke forhold som Russland kritiseres for.

Infantino svarte aldri direkte på spørsmålet, men pekte på at det er mange forhold mennesker verden rundt ønsker å endre på, ikke bare i ett land, men i hele verden.

Han sa at fotballens og VMs bidrag kan være å føre folk sammen og skape dialog mellom de som ikke snakker med hverandre til vanlig.

Les også

Mens Kane og Modric varmet opp til kamp, hadde to av verdens viktigste politikere VM-vorspiel i Kremlpalasset

Qatar vil være den arabiske verdens ledestjerne

– Velkommen til vår majlis. Vi skal vise dere hva arabisk gjestfrihet er, sier guiden vår i Moskva.

Majlisen er det indre, runde rommet i et typisk arabisk hus, hvor familie og venner samles til fest, mat og samtaler.

Vi får servert arabisk kaffe og dadler i et beduin-telt.

De mest eventyrlige russerne lar seg dekorere på kroppen med mehendi, en form for kroppskunst som kom til den arabiske verden fra India i oldtiden.

Qatars PR-show viser essensen i hvordan VM i 2022 skal bli.

De vil bruke verdensmesterskapet til å fremstå som den fremste ambassadøren og ledestjernen for den arabiske verden.

Dette er en av årsakene til at nabolandet og rivalen Saudi Arabia gjør alt som er mulig for å hindre at VM går av stabelen etter planen Qatar.

«Qatar er et sted for ideer til å gro». Slik selger Qatar at landet skal arrangere VM i 2022.

Kalles en moderne slavestat

Før mesterskapet i Russland var det annekteringen av Krim for fire år siden, deltagelsen i krigene i Syria og Ukraina, samt forholdene for homofile og andre minoriteter i Russland som var i søkelyset.

I Qatar er det spesielt situasjonen for de mange fremmedarbeiderne som har vekket harme internasjonalt. Menneskerettighetsorganisasjoner omtaler forholdene som «moderne slaveri».

Gulfstaten planlegger å bruke svimlende 2000 milliarder kroner på infrastruktur, hoteller og idrettsarenaer i forbindelse med mesterskapet.

Den internasjonale arbeidstagerorganisasjonen (ITUC) har tidligere anslått at opp mot 4000 arbeidere kan komme til å dø på jobb i Qatar i perioden fra 2010 til 2022.

Fra en av PR-videoene til Qatar, som handler om at «millioner av fans over hele verden» vil å få oppleve arabisk gjestfrihet under VM i 2022.

Emiren av Qatar må nok regne med at kritikken kommer til å vedvare frem mot mesterskapet, men når kampene er ferdigspilt håper han at resten av verden skal ha et annet inntrykk av landet.

Arrangementsjef Al Thawadi føler seg iallfall sikker på gode dager.

– Turneringen i Qatar vil bli enda mer vellykket, for nå bygger vi videre på Russlands suksess.

– Dette blir en ekstremt viktig begivenhet for hele regionen, sa emiren Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani da han møtte president Vladimir Putin søndag.

– De arabiske landene står overfor problemer nå. Vi forventer at VM vil bidra til å løse disse utfordringene, sa Al Thani.