Fotball

I kveld kan Hareide gjøre det ingen nordmenn har klart tidligere

Åge Hareide kan skrive både norsk og dansk fotballhistorie. Det eneste hinderet er et Kroatia som så langt har vært utilnærmelige i VM.

Åge Hareide mener det lureste laget kommer til å vinne i duellen mot Kroatia. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN

 • Odd Inge Aas

NIZJNIJ NOVGOROD: – Jeg er ikke opptatt av dansk historie, sa nordmannen, og begynte heller å legge ut om hvordan han ønsker at laget hans skal kunne spille på ulike måter.

En journalist ville gjerne vite hva Hareide tenker om at han kan han bli den andre treneren som leder «dansk dynamitt» til en kvartfinale i et verdensmesterskap.

Det kan Hareide gjøre til tross for at dansk presse ved flere anledninger har kritisert mannen fra nord. Den mer defensive tilnærmingen og kynismen som nå kjennetegner «landsholdet» treffer ikke hjertene til våre mest fotballromantiske naboer.

Men Hareide var ikke interessert i å snakke om historie, heller ikke hva det betyr for han personlig at han nå er én kamp unna å være blant de åtte gjenværende trenerne i Russland.

Skulle danskene slå de kroatiske favorittene på arenaen som ligger et par klareringer fra Volgas bredd, vil Hareide også være den første nordmannen som er i kvartfinalen i et herre-VM.

Les også

Hareide-uttalelse skapte forvirring blant danskene

Åge Hareide under lørdagens trening i Russland. Med seier mot Kroatia i kveld vil han skrive både norsk og dansk fotballhistorie. Carlos Barria, Reuters, NTB scanpix

Et ekstra press som vil virke hemmende på et lag uten erfaring fra slike kamper? Nei da, mener sunnmøringen.

– Jeg tror vi får frigjort en del energi, for nå vet vi at vi må vinne for å bli værende i Russland. Det er bare positivt, sier Hareide.

Han ser bare en kjempemulighet.

– Ikke fordi det er enkelt å slå Kroatia, men fordi alt nå avgjøres på 90 minutter. Håndterer vi det på en korrekt måte, så blir det bra.

Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson før avspark i den siste kampen i gruppespillet mot Frankrike. Svein Ove Ekornesvåg, NTB scanpix

Halvorsen og Drillo

Han er førstereisgutt i VM-sammenheng, men det er lenge siden 64-åringen markerte seg som en av de største, norske trenerne.

Seriegull i Norge, Sverige og Danmark er unikt. I tillegg har han ledet Malmö i Champions League og er den eneste som har vært sjef for både det norske og det danske landslaget.

I den største av alle turneringer har det vært langt mellom nordmennene på benken.

Asbjørn Halvorsen ledet Norge til bronse i 1936-OL og til verdensmesterskapet i Frankrike to år senere. Der ble det tap for Italia i første runde.

Egil «Drillo» Olsen tok Norge tilbake til det ypperste selskap nesten seks tiår senere. I 1994 endte det med sisteplass i det som ble kalt «dødens gruppe», med samme poengsum og måldifferanse som gruppevinner Mexico.

Fire år senere ledet han Norge til åttendedelsfinalen etter den beryktede seieren over Brasil i siste gruppespillkamp, men Christian Vieris scoring ble den eneste i utslagskampen mot Italia.

Les også

Åge Hareides fotballeventyr – her er hele historien

Åge Hareide under den danske nasjonalsangen før 0–0-kampen mot Frankrike i gruppespillet. PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN

Kun én kvartfinale tidligere

Også i danskenes stolte fotballhistorie vil en kvartfinale være enormt.

Der har de kun vært en gang før. I 1998 vant de «røde og hvide» 4–1 over Nigeria i åttendedelsfinalen med Bo Johansson som trener.

I neste hinder måtte Bebeto score én gang og Rivaldo to for at brasilianerne skulle overgå Martin Jørgensen og Brian Laudrups mål.

Ellers er det kun det legendariske 1986-laget og 2002-utgaven under Morten Olsens ledelse som har tatt seg videre fra et VM-gruppespill. Begge gangene ble det stopp i åttendedelsfinalen.

EM-gullet fra 1992 og -semifinalen fra 1984 må selvsagt nevnes i dansk mesterskapssammenheng, men nå øyner danskene igjen suksess.

– Vi er mer kyniske nå, men vi kan spille på flere måter. Kroatia vet det. 18 kamper uten tap er dansk rekord, og jeg tror de andre legger merke til det. Kroatia vil ha respekt, vi er ikke enkle å spille mot. Vi har ikke mange svakheter, sier kaptein Simon Kjær.

Han ble spurt hva han tenker om kritikken som er kommet mot laget og det faktum at de samtidig har en så god resultatrekke.

Den lureste vinner

Hareide skapte litt forvirring da han varslet journalistene i salen om «et annet Danmark» mot Kroatia.

Nå er det tid for å angripe mer, sa nordmannen, før han la ut om lærdommen fra Frankrike-kampen da laget lå dypt og forsvarte seg til 0–0.

– Det er litt vanskelig å forstå deg, sa en noe forvirret pressemann.

Hareide svarte med å skissere viktigheten av ulike tilnærminger til ulike kampbilder, før han la til:

– Det handler mye om hvem som er smartest. Det lureste laget kommer til å gå videre, sier Hareide.

Med seier blir han stående som en av de aller lureste både i norsk og dansk fotballhistorie.

Les mer om

 1. Fotball-VM 2018
 2. Åge Hareide
 3. Danmarks herrelandslag fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Hareide-uttalelse skapte forvirring blant danskene

 2. FOTBALL

  Hareide etter dansk avansement: – Rangerer dette veldig høyt

 3. FOTBALL

  Åge Hareide triumferte - men Danmark ble møtt med pipekonsert

 4. FOTBALL

  Hareide ut av VM etter straffedrama: – Dette er fotballens brutalitet

 5. FOTBALL

  Hareide hylles i danske medier tross VM-exit: Får toppkarakter på børsen

 6. FOTBALL

  Sa du utbrent og ferdig?