Fotball

Neymars oppførsel splitter brasilianerne: – Han later ikke engang som han er ydmyk

Det er mye mer enn filming og skuespill som gjør Brasils superstjerne omstridt i hjemlandet.

Neymar er blant verdens best betalte fotballspillere og kan lede Brasil til VM-gull i Russland.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

MOSKVA: Med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo utslått, ligger alt til rette for Neymar når den store VM-kongen skal krones.

Verdens dyreste fotballspiller har levert nok scoringer, målgivende pasninger, driblinger og tekniske herligheter til å fortjene tittelen, om Brasil går helt til topps.

Samtidig har 26-åringen provosert TV-seere og kommentatorer med det mange mener er filming og irriterende overspilling. På sosiale medier florerer parodivideoene av Neymar som ruller langs motorveier og ned fjellsider.

En Neymar som ligger på gresset og skriker ut i smerte er blitt et vanlig syn i VM. Her fra kampen mot Mexico.
Fortsatt i kampen mot Mexico.
Her mot Costa Rica.
Her fra Mexico-kampen igjen.
Her er det mot Serbia Neymar har fått vondt.

Fredag er det nye muligheter for gressrulling når Belgia skal overvinnes i VM-kvartfinalen.

Omstridt i Brasil

I hjemlandet Brasil har lagets store stjerne lenge vært en omstridt figur.

– Deler av befolkningen, spesielt de unge, ser på ham som en stjerne. Han har 98 millioner følgere på Instagram, det er som halve Brasils befolkning! Så han er ekstremt populær, sier den brasilianske journalisten og forfatteren Jamil Chade til Aftenposten.

Han er i Russland og følger mesterskapet for avisen Estadio. Chade omtaler Neymar som en «moneymaking machine». Når det gjelder reklame og merkevarebygger, har han lenge vært i en særklasse.

– Samtidig anser endel ham som bortskjemt og som en med dårlig innflytelse på en generasjon som ikke tar ansvar for noe, sier Chade.

 • Vi har tidligere omtalt Neymars fakter på banen: Brasiliansk fotballkjenner mener dette er forklaringen på Neymars overspilling

Har med to frisører

Han peker på skattesakene Neymar er involvert i, både i Brasil og i Spania.

Neymar er den store stjernen på et Brasil-lag som jakter nasjonens sjette VM-gullet.

– Han har også en livsstil som åpenbart er overdådig. Han later ikke engang som han er ydmyk, sier Chade, og forteller at det ble lagt merke til da brasilianske medier skrev at Neymar har med seg to private frisører til Russland.

– Det viser hvor eksentrisk og selvsentrert han er.

Brasilianernes selvbilde

Så var det all den teatralske rullingen som Neymar har stått for i VM: Den sveitsiske TV-kanalen NTS Sport har kommet frem til at han så langt har ligget på gresset i tilsammen nesten 14 minutter under mesterskapet. Chade sier dette er noe som blir kritisert på hjemmebane.

Han forklarer dette delvis med at de mange korrupsjonsskandalene i landet har gjort noe med folks selvbilde.

– Før ble brasilianeren sett på som en smart fyr som visste å dra nytte av enhver situasjon. Det var noe positivt, men nå har inntrykket endret seg til noen som gjør noe ulovlig eller på en ikke-rettferdig måte, sier Chade.

Han mener mange brasilianere ikke lenger vil bli ansett på denne måten.

Samtidig peker journalisten på statistikk fra FIFA som viser at Neymar i de fire første VM-kampene ble felt 24 ganger. Nestemann på listen er Lionel Messi med 15 nedsparkinger. Han mener dette forteller at mange bevisst gjør sitt for å irritere stjernen.

Neymar har avfeid kritikken om at han overdramatiserer, og sier den kommer for å undergrave han som spiller og person.

Neymar feirer etter å ha scoret et glimrende mål mot Mexico i åttendedelsfinalen.

Penger til besvær

Da Paris Saint-Germain i fjor la rundt 2,1 milliarder på bordet og utløste utkjøpsklausulen i Neymars Barcelona-kontrakt, gjorde de ham til verdens dyreste fotballspiller.

Overgangen var omstridt fordi den franske klubben eies av et investeringsfond fra Qatar. Samtidig ble Neymar den best betalte spilleren i verden, med en ukelønn på over 5 millioner kroner (etter skatt).

Penger har vært en kilde til kontroverser gjennom hele Neymars karriere.

Det startet allerede da han spilte i Santos. Da det ble klart at Pelés klubb hadde en ny verdensstjerne på gang, meldte umiddelbart verdens største klubber sin interesse. Real Madrid, Barcelona og Chelsea kjempet en intens kamp om å vinne Neymar og farens gunst. Neymar-teamet hadde tidlig sikret seg 40 prosent av en fremtidig overgangssum fra Santos.

Denne rettigheten ble solgt videre til en supermarkedkjede.

I all hemmelighet inngikk Neymar så en avtale med Barcelona i 2011 om en fremtidig overgang. Han fikk 95 millioner kroner umiddelbart og løfte om tre ganger så mye når han var på plass i Spania.

Slik markerte Neymar åpningsmålet mot Mexico.

115 millioner for lite i skatt

Overraskelsen var stor da den ettertraktede spilleren i 2013 ble solgt fra Santos for beskjedne 160 millioner kroner. Etter hvert viste det seg imidlertid at Barcelona hadde inngått en rekke ulike mindre avtaler med spilleren og hans far.

Til slutt måtte klubben innrømme at avtalen tilsammen hadde kostet dem over 950 millioner kroner. Spanske skattemyndigheter fant ut at det var betalt 115 millioner kroner for lite i skatt, en regning klubben gikk med på å ta.

Den brasilianske supermarkedkjeden (som hadde rett på 40 prosent av overgangssummen) mente de mange avtalene var gjort for at den skulle få minst mulig av totalsummen. Kjeden saksøkte spiller og klubber for sammensvergelse og korrupsjon, en sak som enda ikke er avgjort i det spanske rettssystemet.

Neymar er ifølge journalisten Jamil Chade den største merkevaren i Brasil.

I fjor høst ble dessuten Neymar dømt til å betale rundt 10 millioner kroner i bot for skatteunndragelse i Brasil. Familien skal ha satt opp et nettverk av selskaper som de loste deler av markedsrettighetene inn til. Slik ble skatteregningen mindre enn den egentlig skulle vært.

Jamil Chade sier disse sakene er med og preger brasilianernes bilde av sin store stjerne.

– Mange mener at med den store økonomiske, politiske og etiske krisen som er i landet, så burde rollemodellene sette et bedre eksempel, sier han.

Kan bli legende til evig tid

Fredag kveld må Belgia slås hvis drømmen om VM-gull skal leve videre.

Hvis Neymar klarer å lede Brasil til trofeet de ikke har vunnet siden 2002, er Chade klar på at det vil gjøre noe med populariteten hans i hjemlandet.

– Han vil gå fra å være en stjerne til å bli en fotballegende. Det er to forskjellige ting. En popstjerne, noen som selger, de kan bli glemt. En legende har oppnådd noe av stort betydning for landslaget og blir ikke glemt.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Fotball-VM 2018
 3. Neymar
 4. Brasil
 5. Paris Saint-Germain
 6. FIFA
 7. Russland