Fotball

Dommerens tirade mot LSK vekker reaksjoner: - Burde aldri ha sagt det jeg sa

Lillestrøm krever at dommer Svein-Erik Edvartsen blir straffet etter utfallet på Åråsen. Nå beklager både dommeren og NFF.

Dommer Svein-Erik Edvartsen er i hardt vær etter en kontroversiell avgjørelse på Åråsen søndag. Foto: NTB Scanpix

 • Roar Lyngøy

Edvartsen beskyldte LSK-spillerne for uærlighet, og han sa at «kynismen lever» på Åråsen. Dommeren viste ut Frode Kippe i 2. omgang av eliteseriekampen mellom Lillestrøm og Sogndal. Etterpå ble det voldsomme diskusjoner om Edvartsen hadde vist ut feil mann. TV-bildene kunne tyde på at Kippes midtstopperkollega Marius Amundsen begikk den mest alvorlige forseelsen før utvisningen av Kippe.

 • Les også: LSK-kapteinen reagerer på dommer-intervju: — Det verste jeg har hørt

I kampens hete ba Edvartsen spillerne om å være ærlige og si hvem som hadde begått forseelsen. Han ble møtt av taushet og viste ut Kippe. Etter kampen kom dommeren med flere krasse uttalelser.

– Vi vil sende brev til NFF der vi sier at en ansatt i NFF ikke kan si slikt om en klubb som LSK, sier daglig leder Robert Lauritsen til TV 2.

– Vi er enig i at det er straffe, og vi er enig i at det skal gis et rødt kort i den situasjonen. Men det er feil mann som får kortet. Vi mener det er feil at Frode (Kippe) skal straffes for noe han ikke har gjort, sier Lauritsen til Romerikes Blad.

– Vi protesterer kun på det røde kortet. Det har aldri vært snakk om en protest for å få omkamp, tilføyer han.

- Bør ikke dømme oss fremover

Kenneth Kvebek er leder og talsmann for LSKs supporterklubb Kanari-Fansen. Han er overrasket over uttalelsene fra Edvartsen.

– Det var en veldig spesiell og merkelig måte å ordlegge seg på. Det er dommeren som skal ta slike avgjørelser, ikke spillerne. Hele greien er egentlig veldig komisk, sier Kvebek til Aftenposten.

– Synes du at Edvartsen har diskvalifisert seg fra å dømme Lillestrøm fremover?

– Etter det som skjedde synes jeg ikke at Edvartsen bør dømme oss på en lang stund, sier supporterlederen.

– Synes du at LSK-spillerne bør ta noe selvkritikk?

– Det er dommeren som skal ta avgjørelsen i slike situasjoner. Man kan ikke forvente at spillerne er ærlige i alle situasjoner ute på banen. Jeg synes bare det blir rart av Edvartsen å snakke om mangel på fair play og ærlighet, sier Kvebek.

Her viser Svein-Erik Edvartsen det røde kortet som skapte full forvirring i eliteserieoppgjøret mellom Lillestrøm og Sogndal. Foto: NTB SCANPIX

NFF og Edvartsen beklager

Også tidligere toppdommer Per Ivar Staberg er kritisk.

– Det går ut over dommerstandens troverdighet når han opptrer på denne måten. Man skal ikke la seg bli herset med som dommer, men dette var kanskje litt flåsete sagt, sier han til TV 2. Mandag ettermiddag beklager Edvartsen seg i en melding som er lagt ut på NFF sin hjemmeside.

– Lillestrøm har selvsagt sin fulle rett til å legge inn protest, og jeg burde aldri ha sagt det jeg sa i «kampens hete» etter kampslutt. Som dommer skal jeg uttale meg om egne prestasjoner på banen. Jeg vil derfor beklage mine uttalelser overfor LSK, sier Edvartsen.

Dommersjef Terje Hauge er klar på at Edvartsen har brutt retningslinjene.

– Svein-Erik sine uttalelser er ikke innenfor vår retningslinjer, og det er beklagelig. Våre dommere skal kun snakke om egne prestasjoner under kamp, ikke klubb, spillere og eventuelle protester. Vi har snakket sammen i dag, og jeg har vært tydelig på dette overfor Svein-Erik, sier Hauge til fotball.no.

Konstituert generalsekretær Kai-Erik Arstad i NFF sier dette:

– Vi tar avstand fra denne type ordbruk, og vi kommer til å følge det opp med Edvartsen. Jeg vil sterkt beklage ordbruken overfor LSK.

«De er for treige»

Dommer Edvartsen forklarte seg til mediene etter kampen, og han kom med en tirade mot Lillestrøm-spillerne som man sjelden ser fra en toppdommer.

– Vi var enige i dommerteamet om at det var straffespark, og vi var enige om at det var rødt kort uansett om det var Amundsen eller Kippe som hadde gjort forseelsen, sa Edvartsen i intervjuet med TV 2. – For at det skal bli gult kort i en sånn situasjon, må det være en fair sjanse til spille ball. Det hadde verken Amundsen eller Kippe, for de er for treige og de kom for langt bak, fortsatte dommeren.

Han beskyldte LSK-spillerne for å opptre uærlig og med null fair play.

– Vi i dommerteamet var klare på at det var Kippes forseelse vi dømte på, og derfor ble det rødt kort. Jeg ga begge spillerne muligheten til å være ærlige. Ingen av dem ville være ærlige. Kippe ville ikke være ærlig, det ville heller ikke Amundsen, og da valgte dommerteamet å stole på seg selv, sa Edvartsen.

– Så har Lillestrøm valgt å legge inn protest. Hvis man har fulgt litt med i norsk fotball i år, så har ankeutvalget i en tidligere sak laget en presedens som sier at det å gi rødt kort er en skjønnsmessig avgjørelse. Hvis LSK vil protestere er det opp til dem, sa dommeren.

Det gikk hett for seg i pressesonen etter kampen. Nå tar dommer Svein-Erik Edvartsen selvkritikk. Foto: NTB scanpix

«Kynismen lever»

Han reagerte kraftig på kritikken fra hjemmelaget,

– Hvis Amundsen nå går ut mot meg, så må han se seg selv i speilet. Han svarte ikke på noen av spørsmålene jeg stilte, og han fremsto rett og slett uærlig. Så prøver han å ta meg i etterkant, og i tillegg legger Lillestrøm inn protest. Kynismen lever, tordnet Edvartsen.

– De hadde muligheten til å rydde opp i det. De kunne ha vist hva fair play betyr i virkeligheten. I stedet gjorde de alt kunne for å lure meg, og velger da å legge inn en protest i etterkant. Det får stå for LSKs regning, men se på TV-bildene: Det er grunnlag for å gi rødt kort både til Amundsen og Kippe, men vi kan ikke gi rødt til begge, sa Hamar-dommeren.

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Lillestrøm SK
 3. Sogndal

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  LSK-kapteinen reagerer på dommer-intervju: - Det verste jeg har hørt

 2. FOTBALL

  Edvartsen: – De tekstmeldingene jeg sendte, var langt over streken

 3. FOTBALL

  Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF

 4. FOTBALL

  Edvartsen får ikke dømme mer denne sesongen: – Han satser på å komme tilbake

 5. FOTBALL

  Oppvaskmøte i NFF: Dommersjefen og Edvartsen «skal se fremover»

 6. FOTBALL

  Edvartsen vil gå til sak mot NFF-topp