Fotball

Her blir Hobber Nilsen omringet av vakter etter toppkamp i Egypt: – En annen kultur

Den norske dommeren havnet i begivenhetens sentrum i Egypt. Terje Hauge mener han leverte en feilfri kamp.

Tirsdag dømte Ola Hobber Nilsen toppkampen mellom Pyramids FC og Zamalek i den egyptiske toppdivisjonen. Etter kampen ble han omringet av sikkerhetsvakter.
 • Viljam Brodahl
  Aftenposten

Nordstrand-dommeren var i hardt vær etter kampen mellom Viking og Brann i Stavanger 13. april. Etter kampen innrømmet Hobber Nilsen at han bommet på to straffesituasjoner.

Egentlig skulle 33-åringen dømme Rosenborg mot Strømsgodset på Lerkendal 2. påskedag, men takket i stedet ja til kampen mellom Pyramids FC og Zamalek i den egyptiske toppdivisjonen.

Der fikk han også nok å henge fingrene i.

Den norske dommeren delte ut hele ti gule kort. Hobber Nilsen dømte også straffe til Pyramids, som ble reddet etter et Panenka-forsøk fra Omar Khrbin.

Kampen endte til slutt 1–0 til Pyramids, som dermed overtok tabelltoppen fra nettopp Zamalek. Etter kampen oppsto det tumulter.

– Det var ingen kritiske avgjørelser i kampen, men plutselig oppsto det en situasjon. Jeg forsto det sånn at en av vaktene kom i klammeri med en lagleder, sier dommersjef i NFF, Terje Hauge, som så kampen hjemmefra.

Ti ganger måtte Hobber Nilsen frem med det gule kortet under tirsdagens kamp.

– Rutinemessig

Terje Hauge har selv dømt i Egypt. I 2006 fikk han oppdraget om å lede cupfinalen mellom Al Ahli og Zamalek. Han mener det er helt vanlig å øke sikkerheten til dommerne i slike kamper.

– Det egyptiske fotballforbundet har som rutine å sikre dommerteam som besøker dem. Da jeg dømte kamp der i 2006 ble det også slåsskamp. Jeg har sagt til det norske teamet at man må være forberedt på at ting kan skje, sier Hauge.

Han mener det norske dommerteamet løste kampen på en utmerket måte.

– Det er en annen type fotball i Egypt. Man spiller på en annen måte og det er en annen kultur til dommerens rolle. Jeg er stolt over at de hadde full kontroll, sier han.

Les også

NFF vurderer millioninvestering. VAR kan bli testet i Norge i år. Nå sendes dommerne på kurs.

Ønsker internasjonal erfaring

Til helgen er Hobber Nilsen tilbake i Eliteserien. Da skal 33-åringen dømme oppgjøret mellom Lillestrøm og Haugesund på Åråsen.

Hauge synes derimot det er helt nødvendig å gripe sjansen til å dømme internasjonale kamper når den byr seg.

– Det å treffe andre forbund, dommerkomiteer, spillere og arenaer er en svært god erfaring. Det er viktig når man skal dømme for UEFA og FIFA i fremtiden. Dersom man har full dekning her hjemme, mener jeg man må takke ja til sånne invitasjoner, sier han.

Vi har vært i kontakt med Hobber Nilsen, men han ønsker ikke å kommentere tirsdagens kamp.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Norsk fotball
 2. Internasjonal fotball
 3. Eliteserien
 4. Egypt