Fotball

Gulljubelen kan bli straffet

NFF ber Strømsgodset om en forklaring.

  • Bernhard Veland

Norges Fotballforbund (NFF) ønsker at Strømsgodset skal svare for seg etter at flere hundre supportere stormet banen da laget sikret eliteseriegull søndag.

7500 mennesker var på tribunen da Strømsgodset slo Haugesund 4-0 søndag. Et stort antall av disse løp ut på banen etter kampslutt for å feire seriegull med sine helter i blått.

— Hendelsen ble diskutert og vi har akkurat sendt et brev til Strømsgodset, hvor de får anledning til å redegjøre for sitt syn i saken. Dersom nemnda innstiller på bot eller annens traff, vil vi igjen sende saken over til klubben, sa juridisk konsulent i forbundet, Henrik Salveson, til ABC Nyheter.

Strømsgodset-ledelsen vil ikke kommentere saken overfor ABC Nyheter.

- Fotball er lidenskap

Leder i supporterklubben Godsetunionen sier til Aftenbladet at han ikke er overrasket.

— Jeg skjønte at de kom til å forfølge denne saken. Det er kommet til et stadium hvor NFF må avgjøre hva de ønsker. Fotball er lidenskap. Det var det du så på søndag: 43 års ventetid, sier Marius Paulsen Andreassen.

- Men NFF reagerer jo på grunn av sikkerheten?

— Det er klart, jeg ser den, men det virker litt typisk av NFF å gå ut med sånne skremmeskudd. Jeg synes det er tull å straffe sånne gledesscener, sier han.

NFF: - Viktig å glede seg

— Vi har forståelse for reaksjonene, og at dette kan oppleves som regelrytteri fra NFFs side. 43 års ventetid som kulminerer med seriegull på hjemmebane utløser selvfølgelig ellevill spontan glede. Selv om regelverket er klart, er det minst like viktig å glede seg over feiringen dagen derpå. Det unner vi drammenserne. Det bør være fokuset nå, skriver NFFs kommunikasjonsdirektør Svein Graff i en sms.

Drammenserne er ikke alene. Også Stabæk har fått NFFs oppmerksomhet. I samme stil stormet Stabæk-supporterne banen da bæringene sikret opprykk fra 1. divisjon i hjemmekampen mot Bodø/Glimt.

— Så langt har vi ikke hørt noe fra dem, sier Salveson.

Til Aftenbladet sier Stabæk at klubben sender et svar i løpet av morgendagen.

Gjorde en vurdering

— Vi har fått en anmodning om å uttale oss om hvorfor den banestormingen skjedd, så er det opp til forbundet å behandle det, sier Knut Bjørn Nordheim, Stadion-, Sikkerhets, og Arrangementsansvarlig i Stabæk Fotball.

— Når du slipper publikum ut på banen uten kontroll, har det med sikkerhet å gjøre. I utgangspunktet ser de i (NFF, journ. anm.) ikke med blide øyne på det. Vi må vurdere omstendighetene rundt, og i dette tilfellet var det spesielle jubelscener. Det er vanskelig å holde styr på publikum, og det blir en vurdering om vi skal stanse folk som i yr glede vil ut på banen. Det kan bli opphopninger og eventuelle skader, sier han.

Reglene er klare: Publikum har kun lov til å befinne seg i publikumsområdet og ikke på banen. Sperrene mellom sittetribuner og banen skal være maks 60 centimeter høye og tilsvarende for ståtribuner er 90 centimeter.

Erfaring fra 2008

I 2008 avgjorde Stabæk serien i hjemmekampen mot Vålerenga. Også den kampen ble spilt på Nadderud, og også da stormet publikum banen.

— Da valgte vi å stanse publikum med mange vektere. Det viste seg å være feil, noen publikummere ble lettere skadet på grunn av trykket bak. Igjen; det blir en vurdering der og da.

- Fikk dere reaksjoner fra NFF da?

— Nei. Det har blitt mer og mer fokus på dette med sikkerhet, sier Nordheim, som opplyser at det ble meldt om skader eller problemer i forbindelse med banestormingen i kampen mot Bodø/Glimt.

Det var ifølge han 4006 personer på tribunene og anslagsvis 400 av disse var ute på banen.

— Vi gjorde en vurdering der og da og valgte ikke å stanse publikum. Det har litt med erfaringen å gjøre.

— Det er helt naturlig at forbundet tar det opp. Det er det de gjør; tar det opp og ber om tanker rundt det. Jeg ser på dette som en del av sikkerhetsarbeidet. Det er ikke dramatikk i dette foreløpig, sier Nordheim.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Strømsgodset IF
  2. Eliteserien