Fotball

Kina om FIFA-skandalen: - Kreativ politisk plan fra USA

Flere land ser på FIFA-skandalen som en slagmark i en ny kald krig.

Kinesiske myndigheter stiller spørsmålstegn ved USAs involvering i FIFA-skandalen. Her er landets president Xi Junping i forkant av et møte med USAs utenriksminister John Kerry i mai.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

På onsdagen før presidentvalget i FIFA smalt bomben: 14 FIFA-topper ble arrestert på grunn av mistanke om korrupsjon.

Arrestasjonene ble gjort etter et etterforskningssamarbeid mellom sveitsiske og amerikanske myndigheter.

Tidligere har Russlands president Vladimir Putin uttalt at FBIs involvering er at eksempel på at USA «utøver sin makt over andre stater».

Nå får Putin støtte — fra Kina.

Pressebyrået til kinesiske myndigheter, Xinhua, har nemlig kommentert saken.

— Selv om det er mulig at anti-korrupsjon-stormen vil hjelpe fotballens organisasjon å få fart på reformprosessen, er dette mer en kreativ plan for å oppnå geopolitiske mål, skriver nyhetsbyrået ifølge nettstedet Inside World Football.

Les også

Putin støtter Blatter og kritiserer USAs innblanding i FIFA-skandalen

— En arena for stormaktenes krangler

Forholdene mellom verdens stormakter er kjølig om dagen, og mange har snakket om en ny kald krig etter Russlands annektering av Krim-halvøya i februar

Nå mener mange at FIFA-skandalen er et ledd i dette storpolitiske spillet.

At det er Russland som etter planen skal arrangere VM i 2018, heller naturligvis bensin på spekulasjonsbålet.

— USA har alltid være flinke til å blande seg inn i interne affærer i internasjonale organisasjoner og andre land, så å tvinge dem til å gjøre det de vil på bakgrunn av politiske mål, skriver Xinhua videre.

Les også

FIFA: - Ingen bevis for at Russland og Qatar kjøpte VM

Søramerikanske medier har også til en viss grad reagert annerledes en europeiske på FIFA-skandalen.

En ikke navngitt brasiliansk fotballtopp har ifølge Inside World Football uttalt at «Washingtons innblanding i FIFAs interne anliggende har gjort fotballens styrende organisasjon til en arena for stormaktenes poltitiske krangler, og et sted der en kald krig vil bli utkjempet».

Nyhetsbyrået Xinhua er klare på at korrupsjonen i FIFA må bekjempes, men legger samtidig til at «sporsånden må ikke ødelegges. Og sport bør ikke bli et verktøy for politiske spill».

Obama med FIFA-oppfordring

Tirsdag omtalte også USAs president Barack Obama FIFA for første gang, i sammenheng med G7-møtet, der statsledere fra syv av verdens mektigste land møtes.

— Jeg vil si at, i samtaler jeg har hatt her i Europa, synes folk at det er veldig viktig for FIFA å være i stand til å operere med integritet, gjennomsiktighet og ansvarlighet, sa Obama.

Før G7-møtet uttate Storbritannias statsminister David Cameron at han ville ta opp FIFA-teamet med de andre statslederne. Cameron argumenterte for at FIFA-krisen var en mulighet til å «lære hvordan man skal beskjempe korrupsjon».

Putin: - Ser merkelig ut

Flere nasjoner har prøvd å presse FIFA til å frata Russland og Qatar VM, på bakgrunn av korrupsjonsanklagene mot landenes kampanje i forkant av tildelingene.

Vladimir Putin var tidlig ute med å kommentere FIFA-arrestasjonene.

VENNER: Sepp Blatter og Vladimir Putin har møttes ved mange anledninger. Her er de to presidentene i forbindelse med tildelingen av VM i 2018, som gikk til Russland.

— USA har ingen ting de skulle sagt, siden ingen av de arresterte er amerikanske statsborgere. Det hele ser i beste fall svært merkelig ut, sa Putin.En nøkkelperson i en eventuell kuvending i VM-tildelingene vil naturligvis den nye FIFA-presidenten bli. Vedkommende vil bli valgt på en ekstraordinær generalforsamling, som trolig vil finne sted etter nyttår.

Frem til det tidspunktet fortsetter Sepp Blatter som president. Den kontroversielle sveitseren har flere ganger utelukket muligheten for å trekke tilbake VM-tildelingene.

Les også

  1. Britisk avis avslører: Mange europeiske land stemte på Blatter

  2. Korrupsjon og skandaler: Her er veien til Blatters fall

  3. FBI har begynt å etterforske VM-tildelingene

Les mer om

  1. Internasjonal fotball