Vincent Tan: - Cardiff er min doktorgrad i fotballeierskap

Ole Gunnar Solskjærs tidligere sjef snakker om å eie en fotballklubb.

DOKTOR TAN: Vincent Tan føler at det er svært så lærerikt å drive Cardiff City.

I fire år har Vincent Tan vært en av fotballverdenens mest omdiskuterte eiere.

Én ting er at han har sparket manager på manager — blant dem Ole Gunnar Solskjær. Det er ikke så uvanlig.

Men han har blant annet også endret fargen på Cardiff City-draktene til rødt etter 104 år med blått for å appellere til et mer internasjonalt marked.

Draktendringen har gjort supporterne rasende.

PROTEST: Cardiff City-fansen har ikke glemt at deres farge egentlig er blå, og gir stadig beskjed til Vincent Tan om at de vil ha tilbake de blå hjemmedraktene.

Opprykk, nedrykk, rettslige krangler og protester fra fansen til tross, fireårsperioden har imidlertid ikke skremt den malaysiske forretningsmannen på noen måte. Han ønsker nå å kjøpe nok en klubb i Europa samt en i USA.— Jeg ser på Cardiff som min doktorgrad i fotballeierskap. Med Cardiff har jeg lært mye. Jeg mener jeg kan drive og styre en fotballklubb veldig bra, sier Tan i en Reuters-artikkel publisert av blant andre The Guardian.

Nye rettssaker på gang

Han kjøpte Cardiff i 2010. I 2013 rykket klubben opp til øverste nivå for første gang på over 50 år. Men halvveis inn i sesongen fikk manager Malky Mackay sparken. Han hadde brukt for mye penger, mener Vincent Tan.

— Han betalte spillerne for mye, han ga agentene for mye penger. Det kommer til å bli noen rettssaker mot flere agenter, sier Tan i dag, nesten ett år etter at Mackay forsvant ut.

Mackay benekter forøvrig påstandene fra Tan.

Uansett: Etter Mackay fulgte Ole Gunnar Solskjær. Det manglet ikke på advarsler mot vepsebolet i Wales, men nordmannen valgte likevel å prøve seg. Det ble med et drøyt halvår før Vincent Tan sparket ham.

- Logisk sett burde de støtte meg

Men, sier Tan, om Cardiff vinner eller taper er egentlig ikke så viktig for ham.

— Det er morsomt, jeg liker å se kampene. Om Cardiff taper ... Det kommer ikke til å endre min livsstil. Jeg trengte ikke å låne penger for å investere i Cardiff, så det går fint, sier Tan, som tror de verste protestene fra fansen nå har blåst forbi.

— Hva mer kan de gjøre? De kan bare ikke støtte laget, det kommer ikke til å endre stort. Logisk sett burde de støtte meg fordi jeg holdt klubben deres i live. Jeg fikk klubben opp i toppdivisjonen etter 51 år, poengterer mannen fra Malaysia.

I desember i fjor kjøpte Tan også den bosniske klubben FK Sarajevo. Flere skal følge, og han vil også investere i USA.

— Jeg er på jakt etter en klubb til i Europa. En investering i MLS (den amerikanske fotballigaen) er noe langsiktig. Hvis vi investerer nå, vil det være verdt mye om 20 år, spår Vincent Tan.

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk