Fotball

Grindhaugs gullkorn: Hiaka-hoaka og åtte andre sitater du sent vil glemme

Jostein Grindhaug gir seg som hovedtrener i Haugesund. Det betyr færre muligheter til å levere sin stadige gullkorn i media.

Jostein Grindhaug har alltid et smil på lur i møte med journalister.
  • Steffen Stenersen

For Jostein Grindhaug har ikke bare hatt suksess som fotballtrener i FK Haugesund.

Når han nå gir seg, og overlater roret til sin assistent Mark Dempsey, vil nok også mange huske Haugesund-sjefen som en sikker leverandør av humor i intervjusituasjoner.

— Noe forsvinner i det daglige. Sportsmediene i Norge kommer til å savne Jostein Grindhaug, sier TV 2s mangeårige anker og reporter, Davy Wathne.

Har du lest denne?

Les også

«Merkevaren FK Haugesund hadde ikke vært verdt halvparten uten Grindhaugs innsats»

— Ujålete

Han har selv stått i mottakerenden av mange av Grindhaugs humoristiske meldinger, og har fått seg mang en latterkule fra 42-åringen fra Åkra, som har bronse i eliteserien som sitt beste resultat som trener.

— Han er en vandrende humørbombe. I kraft av sin ektehet og spontanitet er han en veldig sjarmerende fyr. Han er ærlig og ujålete, og folk elsker det. Han er på mange måter FK Haugesund for resten av Norge, sier Wathne, og legger til:

Davy Wathne har intervjuet Jostein Grindhaug mange ganger. Bergenseren er ikke fremmed for å slå av en spøk selv heller.

— Han er en berikelse for norsk fotball, og det er nok mange som har noe å lære av ham.Uttrykk som «Hiaka-hoaka-fotball» og «å peise på» har blitt allemannseie etter intervju med den avtroppende Haugesund-treneren, som i sin tid ble ansatt av sportssjef Asbjørn Helgeland som tidligere i år valgte å trekke seg.

Les også

FK Haugesunds sportssjef gir seg

— Det beste for alle

— Han fornyer og utvikler det norske vokabularet. Han har noen begreper som er så selvforklarende og som man skjønner spontant, selv om du ikke nødvendigvis kan analysere selve ordet, sier Wathne.

Til Haugesunds Avis sier hovedpersonen at han er stolt over det han har fått til i Haugesund.

— Timingen i alt gjør at dette var det beste for alle. Jeg informerte spillerne i dag (tirsdag) og så var det bare å legge det dødt. Vi har seks kamper igjen hvor vi må prestere for at de som skal ta over har noe godt å jobbe videre med, sier han.

Grindhaug har nå skrevet under en treårskontrakt med Haugesund, hvor han vil ha tittelen «Leder A-lag», hvor han vil fungere som en forlenget arm for klubbens nye trener Mark Dempsey.

Åtte Grindhaug-sitater vi sent glemmer:

Spiss med eggløsning

Maic Sema scoret ett mål i Haugesunds 2-0-seier over Stabæk i 2014, noe som fikk trener Grindhaug til å trekke frem ord som sjelden brukes i fotballsammenheng.

— Det er godt å se at Sema får eggløsning nå, sa han til CMore.

Hyllet seg selv

I et intervju med TV 2s Davy Wathne etter en kamp i 2014 fikk Grindhaug kanalens eksperter til å le godt. En FKH-trener i strålende humør svarte følgende på oppfordring om å si noe fint om Christian Gytkjær:

— Nei, han er oppskrytt hele Gytkjær spør du meg.

- Hva med Bamberg da? spør Wathne.

— Bamberg har bommet i 17 kamper, så nå var det jammen på tide.

- Har du ikke noe pent å si om noen?

— Jo, Asbjørn (Helgeland, daværende sportssjef) er en god mann.

- Hva med treneren?

— Treneren er klok, svarte Grindhaug, til høy latter fra ekspertkorpset i studio.

Skjelt ut av fjerdedommer:

Under en kamp mellom Vålerenga og Haugesund i 2012 fikk Grindhaug en overhøvling av fjerdedommer Trygve Kjensli, med klar melding om å slutte med klagingen. Etter kampen sa treneren følgende:

— Han må ha drukket maling eller spist spinat han der. Han var frisk, sa han til TV 2.

Taktikk er oppskrytt

Da Haugesund ledet 3-0 til pause over Ole Gunnar Solskjærs Molde i 2011, kom Grindhaug med denne uttalelsen i pauseintervjuet:

— Taktikk er oppskrytt. Det er bare å peise på!

Rørt bronsevinner

Etter å ha sikret bronsemedaljen i eliteserien i 2013, var det en tydelig rørt og følelsesherjet Jostein Grindhaug som møtte til seiersintervju, og fikk det sedvanlige spørsmålet «hvordan har du det nå?»

— Nei, jeg vet ikke hvordan jeg har det. Det har vært ei helt jævlig uke. Det er mye følelser.

- Hvorfor har det vært jævlig?

— Nei, jeg har vært i USA hele uka etter et dødsfall i familien. Så kommer jeg hit og får dette i trynet, det er helt sykt, sa Grindhaug med tårer i øynene.

Mistet fettet

Å score tre mål på Lerkendal skulle man jo være fornøyd med, men det hjelper lite når hjemmelaget scorer fem. Det fikk FKH-sjefen irritert:

— Det irriterer fettet av meg at vi taper i dag, sa Grindhaug ifølge Nettavisen.

Herjet under næringslivsdebatt

Det aller ferskeste av Grindhaugs legendariske meldinger, kom under en næringslivsdebatt i Haugesund. Sammen med Roger Finjord, Davy Wathne og Tom Nordlie satt 42-åringen i et panel som skulle diskutere hvordan man kan sammenligne det å være fotballtrener med det å være næringslivsleder. I stedet stjal Grindhaug showet.

— Nei, jeg har hatt kjekkere jobber enn å være fotballtrener. Men det er godt betalt. Jeg har jobbet på søppelbil. Jeg startet med å jobbe i en rødbetåker, før jeg begynte å gå med avisa. Så begynte jeg på lager. Det og var en fantastisk jobb, sa Grindhaug til latter fra salen.

Se opptrinnet hos TV Haugaland

Foredragsholderen Grindhaug

Under den samme debatten fikk den avtroppende FKH-treneren spørsmål om det var noen sammenheng mellom å være fotballtrener og bedriftsleder.

— Det er jo et himla fascinerende tema du har valgt. Det er så kjedelig, sa Grindhaug, før han etter hvert svarte:

— Jeg har ikke peiling! Jeg har aldri ledet en bedrift. Man går på foredrag, men jeg fatter ikke at folk gidder å høre på oss. Det er jo bare vas.

Les også

  1. Mark Dempsey foran Molde-returen: – Vi må opp på maksnivå

Eliteserien

SVUTMP
1Molde1493234132130
2Bodø/Glimt1474329151425
3Lillestrøm137332016424
4Kristiansund137241312123
5Rosenborg146442619722
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. FK Haugesund
  3. Jostein Grindhaug