Fotball

Elfenbenskysten favoritter

<p>De er ubeseiret på sine tolv siste kamper og er klar for fotball-VM i Sør-Afrika. Før det er Elfenbenskysten favoritter til å vinne Afrikamesterskapet i fotball som starter i kveld.</p>

Ivory Coast's captain Didier Drogba reacts during their international friendly soccer match against Tanzania in Dar es Salaam, January 4, 2010. Chelsea striker Drogba scored his 41st goal for the Ivory Coast as they continued their preparations for the African Nations Cup with a 1-0 win over Tanzania on Monday. Picture taken January 4, 2010. REUTERS/Katrina Manson (TANZANIA - Tags: SPORT SOCCER)
  • Tore Strand
Cameroon's Somen Tchoyi jumps over Kenya's goalkeeper Wilson Oburu during their friendly match at the Kasarani stadium in the capital Nairobi January 9, 2010, ahead of the African Nations Cup in Angola. REUTERS/Noor Khamis (KENYA - Tags: SPORT SOCCER)
Mali's Frederic Kanoute listens to the national anthem before the start of the match against North Korea during their 9th International Friendship Tournament in Doha December 27, 2009. REUTERS/Fadi Al-Assaad (QATAR SPORT SOCCER)

Didier Drogba har skutt Chelsea til topps i Premier League. Nå satser kontinentets store stjerne på å lede "Elefantene" til sin andre triumf i Afrikamesterskapet, 18 år etter at den første seieren kom i mesterskapet i Senegal i 1992. De VM-klare nasjonene Kamerun, Algerie, Ghana og Nigeria er de andre favorittene sammen med Egypt, som har vunnet de to siste mesterskapene. Egypterne tapte en dramatisk omspillskamp mot Algerie om VM-plassen, og er nok revansjelystne foran turneringen som finner sted i Angola, det første portugisiskspråklige land som har arrangert Afrikamesterskapet.

Trener med tyngde

Elfenbenskysten deltok også i VM-sluttspillet for fire år siden, men i en tøff gruppe med Argentina, Nederland og Serbia klarte ikke Drogba & Co å avansere. Det gikk heller ikke så bra i starten av kvalifiseringen til VM, da skader på nøkkelspillere herjet troppen. Men med profilene på plass spilte "Elefantene" seg til VM og fremstår nå som den afrikanske nasjonen med kanskje størst mulighet til å sette preg på sommerens VM.

Fransk-bosniske Vahid Halilhodzic har ledet laget siden mai i 2008, og treneren med erfaring fra Frankrike, Tyrkia og Marokko, har mange profiler i tillegg til Drogba i sin stall. Drogbas lagkamerat Salomon Kalou, Portsmouth-spilleren Aruna Dindane, Arsenals Emmanuel Eboué, Kolo Touré fra Manchester City og hans bror, Barcelona-spilleren Yaya Touré, er noen av krumtappene hos Elfenbeinskysten. Laget befinner seg i øyeblikket på 17. plass på FIFA-rankingen.

LES OGSÅ:

  • Torbjørnsen: — Se opp for Mali
  • Kamerun vant oppkjøringskamp
  • 59 spillere forsvinner

Kamerun for sjette gang

Kamerun er best plassert på desemberrankingen av de afrikanske nasjonene med sin 11. plass, og hører også med i favorittsjiktet foran mesterskapet. Også Kamerun slet i starten på VM-kvalifiseringen. Veterantreneren Otto Pfister fikk sparken og Paul Le Guen, med fortid som trener i Lyon, Rangers og Paris St. Germain, overtok. Han ga kapteinsbindet til nasjonens ener Samuel Eto'o. Etter det vant Kamerun sine fire neste kamper og ble klar for VM-sluttspillet for sjette gang, rekord for et afrikansk land.

Outsider Ghana

Ghana er blant outsiderne og kommer med et ungt og lovende mannskap. Åtte av spillerne i troppen spilte da ghaneserne sikret seg VM-tittelen for U20-lag i Egypt i fjor. Midtbanestrategen Michael Essien sliter med en skade og spiller ikke i den første kampen, men det er ventet at Chelsea-profilen er klar etter den tid.

Nigeria sikret seg VM-plass i aller siste øyeblikk. Det er fjorten år siden "Super Eagles" vant mesterskapet. De møter tittelforsvarer Egypt i sin åpningskamp, en duell mellom to av outsiderne i kampen om Afrika-tittelen.

Angola som vertsnasjon skal heller ikke avskrives. De kommer med nesten samme mannskap som fikk verdifull erfaring under VM i Tyskland for fire år siden, og er i likhet med Algerie og Tunisia to av lagene som kan hamle opp med de beste på en god dag.

Men favorittstempelet går til Didier Drogba og hans lagkamerater. I 2006 tapte Elfenbenskysten finalen og i 2008 nådde de semifinalen. Mange mener at det er kaptein Didier Drogba sin tur til å løfte trofeet etter finalen i Luanda 31. Januar.

(saken fortsetter)

AVSLAPPET STEMNING: Algeries landslag trener i Angolas hovedstad Luanda. Rangers-spilleren Madjid Bougherra i midten. (Foto: Scanpix)

Fakta:

GRUPPE A:

Angola, Mali, Malawi, Algerie

To klare favoritter i arrangørnasjonen Angola og VM-klare Algerie. Angola overrasket med å spille seg til VM i 2006 på bekostning av Nigeria. De stiller nå med nesten samme mannskap som i Tyskland for fire år siden der de scoret kun ett mål, spilte uavgjort mot Mexico og Iran, og tapte mot Portugal. Algerie har prestert svært lite siden nasjonen kvalifiserte seg for VM-sluttspillet i 1986, men overrasket alle da de sikret seg VM-plass på bekostning av mektige Egypt etter omspillskamp. Mali med spillere som Kanouté (Sevilla), Keita (Barcelona) og Diarra (Real Madrid) i sine rekker kann hevde seg, mens lille Malawi regnes for å være sjanseløse til avansement.

GRUPPE B:

Elfenbenkysten, Ghana, Togo (har trukket seg), Burkina Faso

VM-klare Elfebenkysten og Ghana er soleklare favoritter til avansement. Elfenbenskysten har seilt opp som en av de afrikanske gigantene de siste årene. Spillere som Drogba (Chelsea), Kalou (Chelsea), Touré (Manchester C) og Eboué (Arsenal) er profiler som sørget for at "Elefantene" er en av favorittene, og en nasjon som kan gjøre det godt i sommerens VM. Ghana imponerte under VM i 2006, der de ble utslått av Brasil i åttendedelsfinalen. Ghana har vunnet Afrikamesterskapet fire ganger, men en må helt tilbake til 1982 for å finne siste triumf. Burkina Faso ankommer mesterskapet med ny trener og en ung stall, men i likhet med Togo, som har Emmanuel Adebayor (Manchester City) som sin store profil, er det ventet at Burkina Faso sier takk for seg etter gruppespillet.

GRUPPE C:

Egypt, Nigeria, Mosambik, Benin

Egypt er den mestvinnende nasjonen med seks seirer, inkludert triumfer i de to siste Afrikamesterskapene. De måtte gi tapt for Algerie om VM-plassen, og derfor vil "Faraoene" gjerne vise at de er kontinentets beste lag nok en gang. Har et solid og rutinert lag som baserer seg på hjemlige spillere fra de to storklubbene Al Ahly og Zamalek. Nigeria har vært en av kontinentets store fotballnasjoner lenge. De savner en playmakererstatter etter Jay-Jay Okocha, men har en bunnsolid tropp bestående av spillere fra en rekke europeiske klubber. Vil sette sitt preg på mesterskapet, og har muligheten til det også i VM-sluttspillet. Benin har til tider yppet seg, men blir i likhet med Mosambik sannsynligvis et par nummer for små i kampen mot gruppens to favoritter.

GRUPPE D:

Kamerun, Gabon, Zambia, Tunisia

Kamerun er blant de afrikanske tungvekterne og er nok en gang blant favorittene. Med Samuel Eto'o (Inter) på topp har Kamerun spissen som kan avgjøre jevne kamper. Zambia synes å være på vei tilbake mot gamle høyder, men må regne med tøff kamp fra Tunisia om å avansere. Tunisia så VM-plassen gå til Kamerun etter tap i siste kamp mot Mosambik. Nå kan det være tid for revansje. Den tidligere franske landslagsspilleren Alain Giresse leder Gabon, som neppe har kvalitet til sluttspillplass. Hull-spissen Daniel Cousin er lagets profil.

LES OGSÅ:

BLIR TROLIG IKKE MED: Emmanuel Adebayor og Togo er rammet av katastrofe.

Les også

  1. 59 spillere forsvinner

  2. &ndash; Se opp for Mali

  3. Adebayor sier Togo reiser hjem fra Angola

  4. Wenger: - Mesterskapet må gå som planlagt

Les mer om

  1. Internasjonal fotball