Fotball

Ingen har bedre statistikk mot United enn Mourinho

— Han er ekstremt dyktig til å treffe med kampplanene sine, sier ekspert.

José Mourinho tok seg en prat med Ryan Giggs da Chelsea gjestet Manchester United i august 2013. Kampen var Mourinhos første mot United i hans andre periode som Chelsea-sjef.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

FØLG DIREKTE FRA KLOKKEN 17: Manchester United-Chelsea

Søndag gjester Chelsea Old Trafford, en arena som har vært fryktet blant Manchester Uniteds konkurrenter i Premier League-historien. I Chelsea-bussen sitter imidlertid en mann som bør få Manchester United-fansen til å skjelve i buksene: Chelsea-manager José Mourinho.

Vi har gått gjennom Manchester Uniteds statistikk mot noen utvalgte managere i engelsk fotball. Ingen toppmanagere har en bedre statistikk mot Manchester United enn nettopp José Mourinho.

Se de ulike manager-profilenes statistikk mot Manchester United nederst i saken.

TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre trekker frem to grunner til at Mourinho har lyktes så godt mot Manchester United som Chelsea-sjef.

Petter Myhre har tidligere vært trener for Vålerenga og Strømmen, og jobber nå som TV 2-ekspert.

— Punkt én er at Chelsea har vært en av tittelkandidatene så lenge Mourinho har vært manager der. Derfor har han hatt et lag på nivå med United i kampene mellom lagene.- For det andre har han vist i en årrekke at han er ekstremt dyktig til å treffe med kampplanene sine. Lagene hans utfører kampplanene til punkt og prikke i toppkampene, det har han bevist i flere av klubbene han har vært, sier Myhre.

Les også

Mourinho utelukker ikke at Costa starter mot United

Som Chelsea-manager har José Mourinho møtt Manchester United ni ganger, syv ganger med Alex Ferguson som United-manager, to ganger med David Moyes som United-manager. I de ni oppgjørene har Mourinhos Chelsea gått seirende ut av fem, og kun tapt én gang.

Det skjedde 06. november 2005, da Darren Fletcher sørget for at Manchester United slo Chelsea 1-0 på Old Trafford.

I tillegg til de ni kampene mot Manchester United som Chelsea-trener, har Mourinho ledet Porto, Inter og Real Madrid i kamper mot United. I disse kampene står Mourinho med to seire, tre uavgjort og ett tap.

Spent på Mourinhos taktikk mot United

Den eneste gangen et Chelsea-lag ledet av José Mourinho har tapt mot Manchester United var i november i 2005, da Darren Flechet (bildet) scoret vinnermålet. Chelsea vant serien suverent den sesongen.

Sist gang Mourinho fikk bryne seg på Manchester United var i januar 2014, da vant Chelsea 3-1. Tidligere den sesongen valgte Mourinho en defensiv taktikk på bortebane mot David Moyes' United, noe som resulterte i et 0-0-resultat.Fotballekspert Myhre er spent på om Mourinho velger en defensiv taktikk søndag.

— Chelsea har hatt en fantastisk start på sesongen, mens United har hanglet, så Chelsea er favoritter. Mourinhos inngang til kampen blir interessant. Om han vil være veldig forsiktig å forsøke å tette igjen, eller gå til angrep mot Manchester United-forsvaret, som har sett rufsete ut, sier Myhre.

Les også

Van Gaal: - Mourinho var så sint og høylytt at jeg ble imponert

— Jeg tipper at van Gaal (Uniteds manager, journ. anm.) kommer til å prøvde å tette igjen litt. Hvis det blir en åpen kamp, tror jeg sjansen for at Chelsea vinner er ganske stor.

Chelsea kommer til Old Trafford etter å ha tatt 22 poeng av 24 mulige så langt denne Premier League-sesongen. Derfor er det mange som tror at Mourinhos statistikk mot United vil se enda bedre ut etter søndagens kamp.

Dalglish har gjort det dårligst mot United

22. november har Arsenal-manager Arsène Wenger muligheten til å pynte på sin statistikk mot Manchester United, som er langt styggere enn Mourinhos.

Wenger hadde et godt tak på Manchester United i sine første år i Arsenal, men de siste sesongene har det gått langt tråere, og Wenger står i dag med 15 seire av 49 mulige mot Manchester United.

Den som er nærmest Mourinho er Gérard Houllier, som ledet Liverpool fra 1998 til 2004 og Aston Villa fra 2010 til 2011. Houllier har en seiersprosent på 42,8, etter seks seire, tre uavgjort og syv tap på 14 kamper mot United.

Kenny Dalglish har slet med å produsere gode resultater mot Alex Fergusons Manchester United. Her fra oppgjøret mellom Liverpool og Manchester United i januar 2012, da Daglish gikk seirende ut av duellen med en 2-1-seier.

Grunnlaget for Houlliers gode statistikk ble lagt i løpet av en periode mellom 2000 og 2002, da Liverpool vant fire ganger på fem kamper mot erkerival Manchester United.Nummer tre på listen er Roberto Mancini, som regisserte Manchester Citys ligagull i 2012, da de lyseblå avgjorde tittelkappløpet mot United på overtid i siste seriekamp mot Queens Park Rangers.

Mancinis City vant 38,4 prosent av sine kamper mot byrivalen.

Blant toppmanagerene vi har sjekket er det tidligere Blackburn, Newcastle og Liverpool-manager Kenny Dalglish som kommer dårligst ut.

Dalglish ledet Blackburn da de vant tittelkappløpet mot Manchester United i 1995, men i enkeltkamper mot Alex Ferguson i Premier League var ikke Dalglish spesielt heldig.

Dalglish står med seks seire på 28 kamper mot Manchester United som manager. To av disse seirene kom som Liverpool-manager mellom 2011 og 2012. Her er åtte utvalgte Premier League-managere, og deres statistikk mot Manchester United:

1. José Mourinho

Ni kamper mot Manchester United som Chelsea-manager: Fem seire, tre uavgjort , ett tap.

Seiersprosent: 55,6

2. Gérard Houllier*

14 kamper mot Manchester United som Liverpool— og Aston Villa-manager: Seks seire, tre uavgjort, syv tap. Seiersprosent: 42,8

3. Roberto Mancini

13 kamper mot Manchester United som Manchester City-manager: Fem seire, én uavgjort, seks tap.

Seiersprosent: 38,4

4. Rafael Benitez

16 kamper mot Manchester United som Liverpool- og Chelsea-manager: Seks seire, to uavgjort, åtte tap. Seiersprosent: 37,5

4. Carlo Ancelotti

Åtte kamper mot Manchester United som Chelsea-manager: Tre seire, én uavgjort og fire tap.

Seiersprosent: 37,5

6. Arsène Wenger

49 kamper mot Manchester United som Arsenal-manager: 15 seire, 12 uavgjort, 22 tap.

Seiersprosent: 30,6

7. Kevin Keegan

17 kamper mot Manchester United som Newcastle, Fulham og Manchester City-manager: Fire seire, fem uavgjort, åtte tap.

Seiersprosent: 23,5

8. Kenny Dalglish

28 kamper mot Manchester United som Blackburn-, Newcastle og Liverpool-manager: Seks seire, 12 uavgjort og ti tap.

Seiersprosent: 21,42

  • I én av kampene som tas med i Houlliers statistikk delte franskmannen ansvaret med Roy Evans.

Kun kamper siden Premier League-oppstarten i 1992 er tatt med i beregningen.

Tallene er hentet fra kamper i Charity/Community Shield, ligacupen, FA-cupen, Premier League og Champions League.

Tallene er hentet fra statistikksiden nifs.no.

Premier League

SVUTMP
1Chelsea139313152630
2Manchester City139222772029
3Liverpool1384139112828
4West Ham United137242416823
5Arsenal137241517-223
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Premier League
  3. Manchester United