Fotball

Hjemgjort er velgjort

<p><strong>WIEN:</strong> 22 av 23 i den russiske troppen spiller i den hjemlige ligaen. I kveld kan Nederland bli offer for en aldri så liten fotballrevolusjon.</p><p><strong>DIREKTE 20.45: <a href="/stat/index.jsp?service=kampendirekte2008&amp;matchId=259630&amp;seasonId=default&amp;refId=default&amp;vm=false#259630">Nederland — Russland</a></strong></p>

GEPA-1806085558 - INNSBRUCK,AUSTRIA,18.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Russland vs Schweden, RUS vs SWE. Bild zeigt den Jubel von Russland mit Roman Pavlyuchenko, Andrei Arshavin und Konstantin Zyrianov (RUS).Foto: GEPA pictures/ Andreas Pranter Foto: GEPA pictures/ Andreas Pranter

  • Ole Kristian Sagbakken

Ivan Saenko of Russia Foto: Digitalsport

LES OGSÅ:

Les også

Trollmannen

<a href="/em/article110817.ece">Trollmannen </a>

Les også

Har vært FOR gode!

<a href="/em/article110821.ece">Har vært FOR gode!</a>
– Det vil komme en tid da Europas beste spillere ikke vil komme fra den italienske eller engelske ligaen. De vil komme fra den russiske. Ordene kommer fra Zenit St. Petersburg-trener Dick Advocaat, i fullt alvor. Og blitt møtt med hoderisting tilbake.

Vel, det er nok fremdeles et stykke fram. Men årets EM har vist at uttalelsen kanskje ikke er helt bak mål, likevel. Fire år er gått siden daværende president Vladimir Putin kalte den russiske landslagsledelsen inn på teppet etter å ha tapt 1-7 for Portugal. De fire årene er brukt godt.

Saenko enslig svale

For etter å ha totalt overkjørt Sverige spiller Russland i kveld sin første mesterskapskvartfinale siden 1988 (Sovjet).

Og det med en stall bestående av kun én utenlandsproff. Spissen Ivan Saenko var med på å rykke ned med FC Nürnberg i Bundesliga i vår. Resten tjener pengene sine i den økonomisk og kvalitetsmessig voldsomt voksende hjemlige ligaen.

Keeper Akifejev, midtstopper Ignasevitsj og venstrebacken Sjirkov kommer alle fra CSKA Moskva – hvor Roman Abramovitsj trekker i trådene. Høyreback Anjukov, midtbanemann Syrjanov og superstjernen Andrej Arsjavin spiller for Zenit St. Petersburg. Klubben som på tre år har slått seg opp til å bli landets rikeste, med det mektige selskapet Gazprom i ryggen. I vår ble de også UEFA-cupmestere.

Voldsomme penger

Og det er i stor grad penger det handler om. Penger som Zenit-ledelsen mener er grunnen til at de foreløpig har klart å beholde en mann som Arsjavin i klubben. Og penger som klubbene nå både tror og håper etter hvert vil tiltrekke seg større navn utenfra. Det spekuleres i at Dick Advocaat har 30 millioner korner i året for å trene Zenit.

Med tiden vil slike summer også tekkes andre.

Samhandling

Samtidig ser det ut til at Guus Hiddinks EM-uttak av kun hjemlige også spillere har mer å gjøre med at spillere holder seg hjemme på grunn av pengene. Hiddink har nok tenkt samhandling. For sittende på tribunen i Innsbruck under overkjørselen av Sverige, snek det seg etter hvert fram to tanker: Sverige ser direkte svake ut. Og det russiske laget virker utrolig godt innkjørte.

Vi så det da Zenit valset over Rangers i mai. Alltid dobling på kantene. Alltid tre-fire bevegelser rundt ballfører. Og mistet laget ballen: to-tre mann som veps rundt en Rangers-spiller. Onsdag så man mye av det samme, og i kveld kan nederlenderne oppleve det de, også. Om de lar russerne få ta styringen i kampen.

Det i en kvartfinale russerne nok ser på som en mulighet for revansje, etter finaletapet i 1988. Det på en kveld som nok også kan få Rinat Dasajev til å smile, der han sikkert sitter og ser kampen på TV.

For Marco van Basten trener Nederland. Og keeper-Rinat har nok blitt minnet for ofte på et av tidenes volleytreff, til at han helt har glemt finalen for 20 år siden.

– Russland kan bli en av de førende nasjonene i verden, mener Guus Hiddink. Som i kveld kan bli folkehelt i Russland.

Og samtidig gi Dasajev sin revansje.

  1. Les også

    En ny 10'er blant stjernene

Les mer om

  1. Fotball-EM