Fotball

- Jeg kunne sittet på rivieraen, røkt sigar og telt pengene mine. I stedet jobber jeg for lommepenger i en Mikke Mus-klubb!

Sitatet tilhører mannen hele England håper skal lede landet til suksess i EM. Og som trente Viking midt på 2000-tallet.

Roy Hodgson på trenerbenken som Viking-sjef. Til høyre for han sitter Geir Lunde, Kurt Hegre og på huk Thor-Arne Aasen.
  • Stig Nilssen
    Stig Nilssen

DIREKTE KLOKKEN 21: ENGLAND-RUSSLAND.

Det var tydelig at Viking hadde ansatt en trener litt utenom det vanlige. Stavanger Aftenblads sportssjef Stig Nilssen kjenner Roy Hodgson bedre enn de fleste nordmenn.

«Jeg vet godt hvem du er», repliserte Hodgson morskt idet han passerte — med hendene godt plantet i lommene.

Vi fikk ikke et godt førstemøte, for å si det mildt. Men så var det heller ikke noe jeg forventet. Det hele startet flere uker i forveien.

Vi i pressen visste ikke helt hva vi skulle meneogtro om at Viking hadde klart å ansette en trenerkapasitet somRoyHodgson. Hvordan kunne det ha seg at en kjentogsuksessrik trener, med fortid i blant andre Blackburn, FC København, Interogdet sveitsiske landslaget, så verdi i å overta Viking? LES OGSÅ:

Les også

  1. Dette skjer i EM i dag

  2. Fra gullgutt til utskjelt: EM kan være Rooneys siste sjanse til å gjenvinne engelske fotballhjerter

  3. EM-trenernes lønn: Bale tjener like mye på en uke som landslagssjefen gjør på ett år

To dager etter ansettelsen avHodgsonfikk jeg tilsendt boken «Don Ø.». Den handlet om FC København-sjef Flemming Østergaards liv. I boken om den mektige FCK-bossen var det viet flere sider om danskens forhold tilHodgsonunder tiden i København.

Jeg skiftet mellom å le, riste på hodetognikke i beundring. Det var tydelig at Viking hadde ansatt en trener litt utenom det vanlige. I denne perioden jobbet Hodgsonsom Uefa-delegat under Portugal-EM i 2004. For å presentere Vikings nye trener, trykket vi tre-fire sider daglig gjennom en uke i avisen. Utdrag fra boka ble flittig brukt.

Da Nettavisens utsendte fikk blokka tilbake, sto det:Hodgsonhar ingen kommentar til deg!

I boka ble engelskmannen beskrevet som en sær snegl. En mann som kunne sitt fag, men som også hadde siderogtrekk som gjorde ham spesiell. For eksempel lagde han oppstyr da han ikke fikk sitte blant den rette fiffen under Melodi Grand Prix-finalen i Parken. Han ble også beskrevet som en mann som uanmeldt kunne troppe opp i døra hjemme hos Østergaard — «bare for å dufte inn lukten av rikdom».

Dagen førRoyHodgsonankom Stavanger første gang, fikk jeg telefon fra en av Vikings sjefer. Han ville bare underrette om atHodgsonhadde lest alt som var skrevet -ogikke var særlig blid. Derfor ble jeg ikke særlig overrasket da den eksentriske engelskmannen ikke en gang stoppet opp da jeg ville hilse. Noe av det første Hodgsongjorde da han overtok Viking, var å sende flere av de lokale talentene til andre klubber. Han fikk spørsmål om hvorfor.

- Det eneste en trener får av unge spillere, er nedrykk ogsparken, svarteHodgsonoghentet inn en lang rekke rutinerteogukjente spillere til laget.

LES OGSÅ:

I 2004 handlet det meste om å komme velberget igjennom serien for å bygge opp et mer slagkraftig lag til neste sesong. Viking endte på 9. plass det året, men i 2005 luktet laget på det helt store. Viking var med i gullkampen gjennom hele sesongen, men sviktet da det gjaldt som mest.RoyHodgsontok tapene svært tungt. Enkelte ganger taklet han dem ikke i det hele tatt.

Hodgsonvar av den oppfatning at ingen unge reportere hadde nok kunnskap eller erfaring til å kunne stille ham spørsmål om fotball. Det fikk en utsendt fra Nettavisen erfare da han lurte på hvaHodgsonsyntes om dommerens innsats — like etter at treneren hadde sagt at han ikke ville snakke om dommeren.

- Er du fra Dagbladet, spurteHodgson.

- Nei, Nettavisen, svarte reporteren.

—  Enda verre, saHodgsonogovertok både pennenog skriveblokken. Da Nettavisens utsendte fikk blokka tilbake, sto det:Hodgsonhar ingen kommentar til deg!

 Akkurat, ja. Solen skinnerogvi tapte forrige kamp. Det er grunnen til at SunshineNilssenhar forlatt sitt kontor!

Da Viking 8. mai 2005 tapte 2-3 hjemme mot Molde etter scoring like før slutt, stakkHodgsonhodet inn i garderoben til spillerne, takket for segogønsket dem lykke til videre i livet. Deretter forsvant han ut sammen med publikum.

Episoden ble heftig omtalt i landets aviser,ogdet ble spekulert om han derogda hadde sagt opp i sinne. Derfor møtte det opp rundt 20 journalister utenfor stadion mandag morgen. MensHodgsonkikket ned på oss fra et vindu i tredje etasje, fortalte klubbens pressekontakt at vi bare kunne gå.Hodgsonville ikke under noen omstendigheter snakke eller forklare hva som skjedde dagen før. Etter seks timers venting var det bare to reportere igjen. Da komHodgsonut -og svarte på spørsmålene vi hadde.

I det jeg entret treningsfeltet et par dager etterpå, stoppetHodgsontreningen, slo ut med armene, kikket mot megogropte: Se hvem som er her! Hvorfor er du her i dag? ropteHodgsonogkikket opp mot himmelen.

- Akkurat, ja. Solen skinnerogvi tapte forrige kamp. Det er grunnen til at SunshineNilssenhar forlatt sitt kontor!

Også de ansatte i Viking fikk merke trenerens skiftende humør. Historiene fra garderoben er mange. En dag, da laget igjen hadde møtt motgang,og Hodgsonmente han var omgitt av en gjeng amatører, slo han ut med armene:

- Jeg skjønner ikke hva jeg gjør i denne klubben. Jeg kunne sittet på rivieraen, røkt sigarogtelt pengene mine. I stedet jobber jeg for lommepenger i en Mikke Mus-klubb!

RoyHodgsoner en fantastisk mann. Men mener han fortsatt at tiden i Stavanger var tøff, er det bare å ønske ham lykke til i jobben som engelsk landslagssjef under EM i Frankrike.

Første versjon av denne saken ble publisert i 2014.

Les mer om

  1. Fotball-EM