Fotball

Martin Sjögren blir sjef for kvinnelandslaget

– Det føles veldig bra å få ta over et spennende landslag, sa han på pressekonferansen.

Martin Sjögren tar over det norske kvinnelandslaget. han ble presentert av toppfotballsjef Nils Johan Semb på en pressekonferanse mandag.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Siden september i år har Norges Fotballforbund jaktet ny landslagstrener for kvinnelandslaget i fotball.

Klokken 11 ble Roger Finjords arvtager endelig offentliggjort på en pressekonferanse på Ullevaal. Nils Lexerød, Knut Tørum og Monica Knudsen var lenge regnet som favoritter til jobben, men fotballforbundet tok seg en tur over riksgrensen for å finne den neste landslagssjefen.

Les også

Roger Finjord ferdig som landslagssjef: - Spillerne har ikke vært fornøyde

Der fant de 39 år gamle Martin Sjögren. Han er i dag trener for Linköpings FC i Sverige, og har mange meritter fra kvinnefotball tidligere. Han ledet Malmö til gull både i 2010 og i 2011. Inneværende sesong ledet han Linköping til seriegull – uten et eneste tap.

– Dette er en stor dag for meg. Norge har stolte tradisjoner på kvinnesiden og har noen av Europas beste spillere på laget i dag. Vi er midt inne i et generasjonsskifte, men dette laget har potensial til å prestere på høyt nivå allerede nå. Vi skal jobbe hardt og godt for å være best mulig forberedt til det som skal skje i Nederland i juli, sier Sjögren i en pressemelding på fotball.no.

– Mange kandidater

Sjögren ble presentert av NFF på Ullevaal, og toppfotballsjef Nils Johan Semb er fornøyd med den nye landslagstreneren.

- Det har vært en lang prosess. Vi hadde mange kandidater da vi startet, men vi er veldig klare på at vi står igjen med den sterkeste kandidaten, sier Nils Johan Semb.

Fotballpresident Terje Svendsen, Martin Sjögren og Nils Johan Semb på pressekonferansen mandag.

Han sier at Sjögren har et sterkt navn i Sverige, og han har overbevist i intervjuer om jobben.

Sjögren har ett år igjen med kontrakten med den svenske klubben, men er blitt løst fra kontrakten. Han gleder seg til å ta over det norske landslaget, og synes Norge har en spennende generasjon fotballspillere.

– Det føles veldig bra å få ta over et spennende landslag. Jeg har jobbet i klubber i flere år, og dette er et steg opp for meg. Det et lag som har et stort potensial, med mange unge spillere, sa han på pressekonferansen.

– Vi skal jobbe hardt

Han tar over landslaget midt i EM-kvalifiseringen.

– Det er kort tid til mesterskapet, men vi skal ha en tydelig plan. Vi skal jobbe hardt og godt for å være best mulig forberedt til det som skal skje i Nederland i juli, sa han.

Les også

Blodig Hegerberg måtte ut i Smeruds vikarkamp

Ansettelsen ble vedtatt på et telefonstyremøte søndag kveld.

- Forbundsstyret er godt fornøyd med arbeidet som er gjennomført og ikke minst at Martin Sjögren blir vår nye landslagssjef. Han har gjort et solid inntrykk, og på vegne av forbundsstyret ser jeg frem til både EM-sluttspill og forhåpentligvis fremtidige mesterskap med et ungt norsk lag i sterk utvikling, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no.

Han sa på pressekonferansen at forbundet sikter mot VM i 2019.

- Vi har et ungt landslag og det er et generasjonsskifte på gang på kvinnelandslaget. Martin skal få tid til å bygge et lag, men vi tenker først og fremst VM i 2019 og dermed kvalifisere oss til OL i 2020. Det er hovedmålet vi har diskutert med han.

Sjögren var trener i fire og et halvt år i Linköping. Han hadde et år igjen av kontrakten, og måtte derfor avbryte kontrakten for å ta over landslaget.

– Vi har akseptert hans ønske om å bryte kontrakten med oss. Han har på sine fire år vist gode lederegenskaper, og vært flink til å bygge et framgangsrikt lag. Han har utviklet det sportslige arbeidet på flere plan, og bygget en stabil virksomhet for resulterte i SM-gull, sier Maria Hagström, klubbdirektør i Linköing i en pressemelding.

Kvinnelandslaget har vært uten fast landslagssjef siden Roger Finjord sa at han ikke ønsket å forlenge sin kontrakt i september.

Finjord var trener for kvinnelandslaget i fire år, men ønsket å prioritere familien, og gikk tilbake til jobben som leder i Finnmark fotballkrets.

Les også

Smerud stepper inn som landslagssjef for kvinnelandslaget

U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud tok på seg ansvaret i høst. Men han ga klar beskjed om at han ikke var aktuell som landslagstrener på fast basis.

Nils Lexerød, Monica Knudsen og Knut Tørum er ifølge NRK med i finalerunden til jobben.

Alle bortsett fra Tørum bekreftet at de var i kontakt med NFF om jobben, men ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

Nils Lexerød leder U19-laget, og var i samtaler med NFF.
Monica Knudsen har ledet LSK kvinner til flere gull, og var aktuell som ny trener.
Knut Tørum har tidligere seriegull med Rosenborg, og var assistent da kvinnelandslaget tok gull i 2000.

Les mer om

  1. Kvinnelandslaget fotball
  2. Fotball
  3. Kvinnefotball
  4. EM-kvalifisering
  5. Nils Johan Semb