Fotball

«Jeg tror ikke det er så mange eliteserietrenere som jobber hardere enn hva jeg gjør»

TABELLTIPS ELITESERIEN: 1. PLASS. Det er Rosenborg mot resten. Det er en tilværelse Kåre Ingebrigtsen lever fint med. Gull og glitter trumfer nemlig alt.

I to år på rad har Kåre Ingebrigtsen ført Rosenborg til seier både i serie og cup. Det er glemt nå. RBK vil ha mer. Og søndag går startskuddet for nok en sesong hvor målet er spill i Europa igjen. Bildet er tatt i forbindelse med sesong-kickoff på Ullevaal denne uken.
 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

MARBELLA: Ingen banker RBK, synger Rosenborg-supporterne. Det tror ikke Aftenposten heller. ikke over 30 kamper. Det betyr et nytt seriegull til Trondheim. Det tredje på rad.

- Om du får gratulere med seriegull allerede nå? Nei, definitivt ikke. Men vi har ingen planer om å la andre slippe til og ta det, sier Rosenborgs suksesstrener og smiler.

Søndag smeller det på Lerkendal. Storkamp mot Odd, laget som slo de to siste års dobbeltmestere i begge seriekampene i fjor, allerede i premieren.

Kåre Ingebrigtsen vet at Odd er ett av lagene som mer enn noe ønsker å velte trønderne ned fra fotballtronen i Norge. Men skal de klare det, skal de få slite. For i Trondheim er man slettes ikke fornøyd med «bare» å vinne serien og cupen. Rosenborg vil ha mer.

– Definitivt. At vi ikke er fornøyde med fjoråret, som endte med «the double», sier en del om oss. Det er på mange måter arven etter Nils Arne Eggen, det. Det er nok en del andre klubber som ville vært fornøyd med vår sesong i fjor, og det forstår jeg. Men blir du fornøyd i fotball, så kan du bare gi deg.

Aftenposten møtte Rosenborg-treneren da laget finpusset formen på Marbella i vår. Du kan høre hele intervjuet med Ingebrigtsen her (saken fortsetter under podcasten):

Kåre Ingrbigtsen tok i mot Aftenposten på lagets hotell i Spania under treningsleiren tidligere i vår.

– Ikke mange som liker oss

Fjoråret stoppet på 69 poeng. 15 poeng foran lag nummer to. Serien avgjorde de i Molde, bare sånn for å gni det inn.

I cupfinalen ble Kongsvinger veid og funnet fire mål for lette. For annen gang på rad sikret Kåre Ingebrigtsens menn seier i både serie og cup.

Nå starter en ny kamp mot resten av eliteserien.

– For oss er det alltid sånn at det er oss mot resten. Alle vil ta oss, alle vil gjøre det vanskelig for oss. Det er cupfinale uansett hvor vi kommer for å spille. Det er vi vant til, og vi synes i grunn det er veldig ålreit, sier Rosenborg-treneren.

– Dere mot resten. Er det noe du bruker for å motivere spillerne dine?

– Ja, det er jo sånn vi føler det. Det er ikke mange utenom Molde som har de samme ambisjonene som oss. Når andre er opptatt av når det er ferie, når det er mest publikum på kampene og det å ha fri, så er vi opptatt av å bli gode nok og utvikle oss for å komme til Europa. Så får vi pes når vi ønsker å utsette kamper for å få en best mulig oppladning til akkurat det. Så ja, vi føler det er oss mot resten, ja.

– Opplever du at folk utenfor Trøndelag ikke vil dere så vel?

– Spør du breddeklubbene i Norge, så tror jeg mange har Rosenborg som favorittlag der det ikke er et lokalt eliteserielag. Men det er nok ikke så mange i eliteserien som liker oss utenom oss selv. Det skjønner jeg. Vi har vunnet så mye, så jeg tror folk er skitlei av det. Men det får de bare fortsette å være, sier 51-åringen fra Trondheim.

Kåre Ingebrigtsen jubler for cupgullet på Ullevaal sist høst. Fire titler på to år med Rosenborg.

– Jobber hardere enn alle andre

Ingebrigtsen fikk muligheten til å overbevise Rosenborg-ledelsen da han i juli 2014 overtok trenerjobben i klubben han har nesten 200 kamper for, den siste i juni for 20 år siden.

Ikke lenge etter fikk han jobben permanent, og han har stått ved roret når klubben har tatt tilbake fotballtronen her til lands fra Molde.

– Får du nok kred for at Rosenborg har gått til topps i serie og cup to år på rad?

– Jeg er ikke så fryktelig opptatt av å få kred for det. I Trøndelag får jeg mer enn nok kred for det. Men det er jo en historisk begivenhet det vi har fått til, og jeg må jo si at det er smått artig at jeg ikke har vært årets trener. Det sier jeg med et smil, og det gjør meg ingenting. Men det sier litt om den kåringen. Det forventes at Rosenborg skal vinne. Gjør vi ikke det er vi udugelige, gjør vi det skulle det bare mangle.

I fjor ble Brann-trener Lars Arne Nilsen kåret til landets beste trener, mens Bob Bradley vant prisen året før. En liten trøst var det at Trenerforeningen i Norge i fjor ga Ingebrigtsen prisen.

– Er det en oppfatning i Norge om at hvem som helst kunne trent Rosenborg til seriegull, føler du?

– Ja, i hvert fall hos noen.

– Opplever du at folk ser på trenerjobben i Rosenborg som en lett jobb?

– Ja. Mange ser på trenerjobben i Rosenborg som enkel fordi vi har ressurser. Og det blir feil. Det samme skjedde med Molde da Ole Gunnar Solskjær tok over der første gang. Én ting er å ha ressurser, men man må forvalte dem på rett måte. Det gjorde Molde da, det gjør vi her nå. Det gjør at man bygger klubb og vinner titler. Den del trenere tror alt løser seg med penger, Det gjør det ikke. Ronny Deila vant gull med Strømsgodset i 2013 - uten all verden av ressurser. Det viser at det er mulig, sier Ingebrigtsen.

Og fortsetter:

– Jeg tror ikke det er så mange andre eliteserietrenere som jobber hardere enn hva jeg gjør. Den definitivt største grunnen til at vi i Rosenborg har suksess, er at vi jobber hardere enn alle andre.

Kåre Ingebrigtsen var Kjell Jonevrets assistent i Viking da han ble hentet til Lerkendal som hovedtrener. Resten er en solskinnshistorie.

Snål og arrogant

Selv om det har gått bra her hjemme, tørster Rosenborg etter å komme seg ut i Europa igjen. Champions League er målet. Forrige gang klubben deltok var for ti år siden.

– Vi kjenner på det presset om å komme oss dit igjen, ja. Alle i Rosenborg gjør det. Det er egentlig fire kamper i juli/august som definerer sesongen for oss. I serien har du 30 kamper å fordele presset ut over. I kvaliken til Europa får du alt i trynet med en gang.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått til med dette laget?

– At vi har funnet tilbake til Rosenborg-måten å spille på. Det som mange mente var utdatert og ikke lenger funket, har vi vist at fortsatt fungerer så lenge man har ferdigheter og rette folk i de ulike rollene. Hele klubben har funnet tilbake til gleden, det viser seg i måten vi fremstår på. Vi hadde et snitt på 17.500 på tribunene i fjor, det viser at folk er fornøyde med oss.

Men det er ikke alltid det er smil og glede og alle er fornøyde. For Ingebrigtsen kan fyre seg opp han også. Da heves røsten og RBK-sjefen beskyldes for å sutre.

– Vi liker at det blåser litt og det blir litt temperatur og meldinger. Men når alle forklarer at vi vinner fordi vi har penger, det er irriterende. Det er flere jeg kunne tenke meg å se som trenere i Rosenborg. Det kunne blitt artig, sier han ironisk. Og humrer.

– Men hvordan synes du det er når du beskyldes for å sutre?

– Da jeg kom til Rosenborg i 2014 sa jeg at vi skulle tilbake til Rosenborg-røttene, bli best og igjen bli det lokomotivet vi var. Da flirte alle av meg og synes jeg var en snåling. Etter at vi har vunnet fire titler sier jeg det samme, men da er jeg plutselig blitt arrogant. Men det må vi nok bare leve med. Folk er ikke så opptatt av i å forstå hva jeg mener. Heller finne sin egen mening med mine svar.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Kåre Ingebrigtsen
 3. Fotball
 4. Rosenborg BK