TV 2 vant kampen om Premier League

TV 2 har stukket av med Premier League-rettighetene for tre nye år. Det koster kanalen 1,6 millarder kroner.

Diego Costa og resten av Premier League blir å se på Premier League også de neste årene.

TV 2 har slått Discovery og sikret seg rettighetene for Premier League.

Som Kampanje meldte først fredag ettermiddag, har TV 2 — som har sittet på rettighetene siden 2010, sikret seg de engelske storkampene i tre nye år.

— TV 2 er den naturlige hjemmet til Premier League. Vi vil fortsette å satse tungt på Premier League i de kommende årene, og vil gi våre fotballfans den utlimate tilgangen til denne svært populære ligaen via TV 2 Premium og TV 2 Sumo, sier administrerende direktør og sjefredaktør i TV 2, Olav T. Sandnes i en pressemelding.

Les også

Full krig om TV-rettigheter: - Taperen vil la vinneren blø

— Koster kanalen 1,65 milliarder

Etter det VG erfarer skal kanalen betale 550 millioner kroner per sesong - 1,65 milliarder kroner totalt - for rettighetene. Ifølge avisen er det over dobbelt så mye som den nåværende avtalen kostet. Aftenposten har fått bekreftet at VGs sum er den korrekte.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes kan glise over å ha sikret seg rettighetene til Premier League for tre nye år.

— Vi er selvsagt veldig glade for å kunne fortsette samarbeidet med Premier League, sier Sandnes.Engelsk fotball har vært en stor suksess for kanalen siden de sikret seg rettighetene i 2010. Men TVNorge- og Eurosport-eier SBS Discovery er kommet inn som en ny, tung aktør på sportsrettighetsmarkedet og har giit TV 2 knallhard kamp om å få vise engelsk fotball i Norge.

Nå får altså TV 2 beholde de populære rettighetene.

Les også

Mens TV-kanalene krangler om prisen, får norske nettaviser vise Messi og Suárez gratis

Kampen om norsk fotball

Nå gjenstår kampen om rettighetene til de andre store ligaene, samt til norsk eliteserie. TV 2s rettighetssjef Bjørn Taalesen har uttalt til Fædrelandsvennen at kanalen også ønsker seg rettighetene til å vise spansk og italiensk fotball. Så gjenstår det å se om prisen for Premier League-rettighetene har gjort dagens vinner mindre lysten på de andre rettighetene.

— I TV 2 Sporten tar vi gjerne eliteserien også. Det er noen rettigheter som står vårt hjerte nærmere enn andre, og det er spesielt tre: Premier League, norsk eliteserie og Tour de France. Det er tre rettigheter som en har et personlig forhold til, og som redaksjonen har et veldig sterkt eierskap til, sier sportsjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen til Fædrelandsvennen, og legger til:

- Som sportssjef håper jeg at vi kan fortsette å vise eliteserien videre.

Han sier at man fortsatt ikke vet hvordan Tippeligaen ønsker å selge sitt produkt, og at man dermed er avventende til det, men sier at TV 2 Sporten i dag har fått et tydelig signal om at kanalen ønsker å satse videre på attraktive sportsrettigheter.

— Premier League betyr enormt mye. Det er den mest attraktive sportsrettigheten som er mulig å kjøpe i Norge. Det er ikke noen hemmelighet at vi har fått tøff kamp denne gangen, så det har vært en nervepåkjenning. Nå er det desto større lettelse, sier Jansen Hagen.

Fikk du med deg denne?

Les også

Carneiro snakker ut: Kritiserer FA etter Mourinho-bråket

Sportssjef Jan Erik Aalbu i SBS Discovery, TV 2s hovedkonkurrent til rettighetene, skriver i en SMS til Fædrelandsvennen at han ønsker å gratulere TV 2 med tre nye år. Han vil ikke svare veldig utdypende på om det nå bli viktigere for Discovery å sikre seg rettighetene til norsk eliteserie.

Sportssjef i Discovery, Jan Erik Aalbu

— Vi kommenterer ikke rettigheter som ikke er i spill, eller de vi ikke har, men jeg kan love at vi satser på sport, skriver Aalbu. Til VG sier sjefredaktør i Discovery Networks Norway, Harald Strømme, følgende:

— Hvis det prisnivået deres kilder opererer med skulle stemme, vil jeg si at et tap ville gi større grunn til lettelse enn skuffelse.

TV 2s mangeårige kommentator, Øyvind Alsaker, er meget godt fornøyd med at hans arbeidsgiver fortsatt kan tilby Premier League.

– Jeg jublet noe vanvittig. Dette er veldig stort. Det er en rettighet som mange har vært på jakt etter, og som man aldri kan ta for gitt. Nå får vi den i en ny periode og det betyr at TV 2 får ha Premier League i ni år sammenhengende. Det i seg selv er ganske så fantastisk, sier Alsaker til TV 2.

Derfor er sport viktig for betal-tv

— Tippeligaen har kostet mer så langt, men det blir et kraftig hopp. Prisen på Premier League-rettighetene begynner i hvert fall å nærme seg. Om det overstiger prisen på rettighetene for norsk fotball får vi se. Men det er en interessant utvikling, sa Harry Arne Solberg til Aftenposten fredag formiddag.

Solberg er professor ved Handelshøyskolen i Trondheim og har forsket på sport og TV-rettigheter i en årrekke.

TV-rettigheter for fotball internasjonalt har eksplodert siden starten av 90-tallet. Spesielt er avtalene for Premier League-rettighetene blitt mangedoblet en rekke ganger. Den digitale utviklingen har ført til en revolusjon innen distribusjonen av TV-fotball. Sport, og spesielt fotball, er også det mest attraktive innholdet for betal-TV-kanaler.

— Det er to ting som har fungert på betal-TV: Sport, særlig fotball, og film. Med løsninger som Netflix er filmmarkedet i ferd med å falle litt sammen som effektivt virkemiddel, og da er det sport som gjenstår. En film kan du også se når som helst, mens sport er interessant der og da. Og da må du ha noe attraktivt. TV 2s betal-TV-konsept vil rase sammen om de ikke får et av de to ypperste produktene: Premier League eller Tippeligaen, forklarer Solberg.

Her er noen reaksjoner på fredagens nyhet:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal28223366264069
2Manchester City27194467254261
3Manchester United2615564135650
4Tottenham Hotspur28154952401249
5Newcastle United261211339192047
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League
  • Nedrykk