Fotball

Henriksen er landslagets fremste formspiller

Trønderen ble matchvinner for AZ Alkmaar. Slik spilte Norges utenlandsproffer helgen før Kroatia-kampen.

Markus Henriksen har scoret fem mål for AZ Alkmaar siden februar. Her jubler han for ett tidligere denne sesongen.
  • Magnus Wikan
Stefan Johansen er ikke konfliktsky.

Landslagets formspiller fremfor noen før EM-kvalifiseringsmøtet mot Kroatia neste helg, er en spiller som fortsatt har til gode å spille på landslaget under Per Mathias Høgmo. Han har faktisk ikke spilt en landskamp siden 13. august 2013, da Norge tapte 2-4 mot Sverige.

Den gangen ble Markus Henriksen byttet ut til pause. Det spørs om han starter mot Kroatia.

Om han gjør det, vil det være fortjent basert på prestasjonene hans i AZ Alkmaar denne vinteren. I helgen ble han matchvinner mot Cambuur, da han satte inn 2-1-målet på overtid. Scoringen var Henriksens femte siden comebacket etter kneskaden han pådro seg i høst.

Les også: Henriksen matchvinner på overtid

Midtbanespillerne imponerer

Konkurransen om midtbaneplassene mot Kroatia blir knallhard. For av de ti utenlandsproffene som startet for sine respektive klubber i helgen, konkurrerer fire av dem om noenlunde de samme plassene på Høgmos lag.

Kaptein Per Ciljan Skjelbred la ned en vanvittig innsats og gjennomførte en god kamp, da Hertha Berlin tok en ekstremt viktig trepoenger mot Hamburg i Bundesligaen. Skjelbred spilte hele kampen og fikk en børskarakter på 3,5 på nettstedet sportal.de for innsatsen. (1 er den beste karakteren, mens 6 er den dårligste.)

Hans tidligere Rosenborg-kamerat Alexander Tettey gjorde også en viktig jobb for Norwich, da de slo Nottingham Forest 3-1 i den engelske mesterskapsserien. Football League Paper lot seg imponere av trønderen, og mente at han "dominerte midtbane hele kampen og var nøkkelen til at Norwich vant". Avisen ga ham også en 9-er på børsen. (I England er børskarakterene lik som i Norge.)

Stefan Johansen er ikke konfliktsky.

En annen som imponerer i det britiske øyriket om dagen, er Celtics Stefan Johansen . Vadsøværingen, som har vært Tetteys partner sentralt på midtbanen i de siste landskampene, spilte hele kampen da Celtic nok en gang tok skalpen på Dundee United, med 3-0 på hjemmebane. Les også: Deila kunne juble for ny Celtic-seier

Foruten de fire førstnevnte vil Anders Konradsen også være aktuell for en midtbaneplass. Han måtte imidlertid se hele 0-0-kampen mellom sitt Rennes og Nantes fra benken i helgen.

Dæhli og Moa ikke med i troppen

Selv om Håvard Nordtveit er midtbanespillere i Borussia Mönchengladbach blitt brukt som midtstopper i Høgmos ellever i de siste kampene. Uavhengig av posisjon har spilletiden vært knapp for Nordtveit i vinter, og i helgen fikk han kun spille det siste ordinære spilleminutter, pluss tillegg, da Gladbach tok en sensasjonell borteseier mot Bayern München.

Les også: Sjelden Neuer-tabbe rystet Bayern

Mer spilletid fikk Tarik Elyounoussi , som startet for Hoffenheim i 0-0-oppgjøret mot Paderborn. Kantspilleren ble ofret etter 67 spilte minutter, da Hoffenheim fikk en stopper utvist. På børsen til sportal.de spilte han til en 4-er (den tyske 1-6-modellen).

Landslagstroppens to andre Bundesliga-proffer, Mats Møller Dæhli og Mohammed Abdellaoue , er begge på vei tilbake fra skade, og ingen av dem var derfor i kamptroppen til henholdsvis Freiburg og Stuttgart.

På nivået under i samme nasjon, nyter Håvard Nielsen og Vegar Eggen Hedenstad tillit i Eintracht Braunschweig. Begge spilte hele 0-0-kampen mot Ingolstadt. Hedenstad startet på høyrebacken, mens Nielsen, som antakelig vil starte på topp mot Kroatia, ettersigende skal ha spilt i en slags midtbanerolle.

Landslagets siste representant i 2. Bundesliga, Even Hovland , skal først i aksjon mandag, da hans Nürnberg møter Bochum.

Ødegaard anonym på kunstgress

Lenger sør på kontinentet er Omar Elabdellaoui fortsatt en viktig brikke for Olympiakos i de greske eliteserien. I helgen spilte Norges høyreback hele kampen, da de regjerende greske mesterne slo Kerkyra 3-0 på hjemmebane.

Hans backkollega Tom Høgli fikk også spille 90 minutter på søndag, da FC København kun klarte 1-1 hjemme mot Randers.

Den kampen havnet i skyggen av El Clásico søndag kveld. Et El Clásico som ikke overraskende gikk av stabelen uten Martin Ødegaard . 16-åringen brukte heller dagen på å spille for Real Madrid Castilla mot Rayo Vallecano B. Men på de 67 minuttene han fikk på kunstgresset, klarte ikke Ødegaard å markere seg nevneverdig. Dog var han nære ved å notere seg for en målgivende pasning etter en godt slått corner.

Les også: Ødegaard usynlig i nytt Castilla-tap

Landslagets siste utenlandsproff, Valon Berisha , slet også med å markere seg da Red Bull Salzburg overraskende tapte mot Wolfsberger i den østerrikske eliteserien. Berisha satt nemlig på benken gjennom samtlige 90 minutter.

Les også

  1. Henriksen matchvinner på overtid

  2. Nederlag for Henning Berg i polsk toppkamp

  3. Deila kunne juble for ny Celtic-seier

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Kroatias herrelandslag fotball