Vil ha Start-trener som får fram talenter

Fredrik Strømstad og Marius Johnsen er enige.

LIKER PEDERSEN: Både Fredrik Strømstad og Marius Johnsen snakker varmt om Steinar Pedersen som ny Start-trener.

På torsdagens styremøte i Start skal det settes sammen en gruppe som skal finne den neste Start-treneren. Gruppa skal lage en liste over aktuelle kandidater, og rapportere tilbake til styret i slutten av juli. Etter hvert blir det satt opp spesifikasjonskrav.

— Det viktigste er at de finner kravene til trener først. Treneren må passe inn i Starts filosofi og kjennetegn, og klubben må ha en rød tråd. Hvordan ønsker de å framstå på banen? Skal Start være en utviklingsklubb? Velger de det må treneren og klubben forstå at det kan ta lenger tid å oppnå resultater og at de må velge å bruke talenter i stedet for å hente spillere utenfra, sier Fredrik Strømstad.

- Er det viktig med en lokal trener?

 • Nei, det tror jeg ikke. Men de bør ha lokale spillere og lokale trenere nedover i systemet for å ha stabilitet og folk som kjenner klubben og kulturen, svarer Strømstad, som tror Steinar Pedersen hadde passet godt inn i veien Start ønsker å gå.
 • Jeg synes han er den mest spennende av kandidatene. Spørsmålet er om han vil i og med at han signerte ny kontrakt med Jerv nylig. Samtidig kan det jo dukke opp en god danske eller svenske. Det viktigste er å skape resultater, men Start trenger også en trener som kan skape entusiasme. Det er ikke være sånn at folk skal komme for å se på treneren, men det er ikke feil med en som byr på seg selv, sier Strømstad.
Les også

Mjelde på vei vekk fra Start

Fokus på lokale spillere

Marius Johnsen er klar på at Start bør hente en trener som har fokus på bruk av klubbens egne lokale, unge spillere.

 • En hovedtreners ansvar er først og fremst resultater med A-laget, men det vil være en balansegang det der. Det hjelper hvis hovedtreneren har et hjerte for spillerutvikling, og tør å bruke de unge spillerne. Det er det som skaper lokale profiler, sier Johnsen.

Fotballfilosofi bør også være et sentralt element i Starts trenerjakt, mener den tidligere Start-spilleren.

 • Noe av de aller viktigste egenskapene til en hovedtrener, er at han har en klar spillefilosofi, som han klarer å formidle til spillerne sine, sier Johnsen.

Jerv-suksess

Johnsen innrømmer at han er inhabil (er svogeren til Steinar Pedersen), men også han skryter av Jerv-treneren.

LYKKES MED JERV: Tidligere Start-spiller Steinar Pedersen.
 • En som utkrystalliserer seg for min del, slik som jeg kjenner ham, og ut fra det han har fått til på kort tid, er Steinar. Jeg er meget imponert over det han har fått til på halvannet år i Jerv, sier Johnsen, og fortsetter. - Jeg kjenner han som type, og vet hvor hardt han jobber for å forbedre seg. Jeg er overbevist om at han kommer til å bli en eliteserietrener, og vel så det.

Pedersen ledet Jerv til opprykk til 1. divisjon forrige sesong. I år har Grimstad-laget overbevist i landets nest øverste divisjon.

 • Det er ikke noe minus for Steinar å være der han er nå, og få bygd opp sitt eget. Den tiden er gull verdt, men så er det også et spørsmål om Start vil la denne sjansen gå fra seg, for Steinar kan fort bli aktuell for andre klubber, sier Johnsen.

Tom Nordlie er også sterkt ønsket av mange supportere.

 • Vi vet hva Tom står for. Han har en veldig tydelig spillefilosofi, både offensivt og defensivt, og er flink til å selge det inn, sier Johnsen.
Les også

Hva i all verden gjør Start-spillerne her?

- Vent med navnene

Fotballekspert Lars Tjærnås er klar på at Start må bruke nødvendig tid og kompetanse i trenerjakten.

 • For meg vil navn alltid være del to. Del en er alle egenskaper en ønsker seg, og ikke minst hva slags kurs en har staket ut, skriver fotballeksperten i en e-post til Fædrelandsvennen.
 • Vil en ha en rutinert og merittert kar, eller ung og sulten? Lokal tilknytning for å styrke den delen av identiteten? Tydelig leder som grenser mot autoritær og autoritet, eller en inkluderende pedagog? Fotballfilosofi i alle ulike faser av spillet? Ikke minst gjelder det hvordan en skal angripe i etablert angrep. Viljen til å gi unge spillere sjansen, ikke kun én gang, men gang etter gang for å spille dem inn? Jeg kunne fortsatt en stund til, skriver Tjærnås.
 • Det viktige er uansett at de bruker nødvendig tid og kompetanse til å krysse av på flest mulig av disse boksene før en går på navn. Ellers kjenner jeg mer eller mindre alle som er nevnt der, og det er gode kandidater, men altså med helt ulike utgangspunkt.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk