Fotball

Potensielt pengeregn: Så mye kan de norske klubbene tjene på suksess i Europa

I kvalifiseringen kan ett mål ha stor økonomisk betydning.

Det ligger store pengesummer i potten om Rosenborg slår ut Celtic onsdag. Her er Nicklas Bendtner i duell med Scott Brown.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Hvert år er det stor rift om Europa-plassene. Denne sesongen er det Lillestrøm, Molde, Sarpsborg 08 og Rosenborg som representerer Norge i europeisk klubbfotball.

Men hvor mye penger er det egentlig snakk om?

Les også

Rodgers om RBK-aktuell Liverpool-spiller: – En veldig, veldig god signering

Så mye kan Rosenborg tjene:

La oss først ta for oss Champions League, der Rosenborg er med i kvalifiseringen. Siden Rosenborg allerede har nådd andre kvalifiseringsrunde, har de sikret seg 660.000 euro (ca. 6,3 millioner kroner).

I tillegg - avhengig av hvor langt de når - får de utbetalt følgende:

  • Summene er omregnet fra euro og rundet av.

Tredje kvalifiseringsrunde: 4,6 millioner kroner

Deltagelse i gruppespillet: 146 millioner kroner

Pr. seier i gruppespillet: 26 millioner kroner

Uavgjort i gruppespillet: 8,6 millioner

Dersom Rosenborg hadde nådd et gruppespill i Champions League, ville de altså ha tjent minst 150 millioner kroner - bare i premiepenger.

I tillegg blir summene naturligvis enda mer svimlende om Rosenborg skulle sjokkere og gå enda lengre. Mange vil imidlertid hevde at det er mest sannsynlig at RBK ryker ut i andre kvalifiseringsrunde mot Celtic. Trønderne tapte 1–3 i første kamp, og returoppgjøret spilles på Lerkendal tirsdag kveld.

Dersom Rosenborg ryker ut, går de i stedet inn i Europa League-kvalifiseringen. Også her er det masse penger å hente. De tre øvrige norske klubbene har allerede tjent inn litt til klubbkassen.

Så mye kan Molde, Lillestrøm og Sarpsborg 08 tjene:

Lillestrøm har allerede sikret seg 260.000 euro (ca. 2,5 millioner kroner), mens Molde og Sarpsborg 08 begge har sikret seg 500.000 euro (rundt 4,8 millioner kroner).

Alle de tre norske lagene er i aksjon i andre kvalifiseringsrunde denne uken. Slik er den potensielle inntjeningen videre i Europa League:

  • Summene er omregnet fra euro og rundet av.

Tredje kvalifiseringsrunde: 2,7 millioner kroner (her hopper RBK inn om de blir slått ut av Celtic)

Slått ut i play-off-runden: 2,9 millioner kroner

Deltagelse i gruppespillet: 28 millioner kroner

Pr. seier i gruppespillet: 5,5 millioner kroner

Pr. uavgjort i gruppespillet: 1,8 millioner kroner

  • Fikk du med deg at Erling Braut Håland ba lagkameratene roe seg? Les mer her.

De norske lagene vil dermed ha tjent over 35 millioner kroner dersom de klarer å kvalifisere seg for Europa League-gruppespillet. Å gå videre til utslagsrundene er enda mer lukrativt.

I Europa League har dessuten norsk fotball til en viss grad historien med seg. I 2017 var Rosenborg med i gruppespillet, mens i 2015 var både Rosenborg og Molde med.

I år har Molde et godt utgangspunkt for hvert fall å gå videre til tredje kvalifiseringsrunde. Molde leder 3–0 etter første kamp mot albanske Laci i andre kvalifiseringsrunde.

De andre lagene har tøffere utgangspunkt. Sarpsborg 08 ligger under 1–2 før hjemmekampen mot sveitsiske St. Gallen, mens Lillestrøm tapte hele 0–4 i første oppgjør mot LASK Linz fra Østerrike.

PS: Regnestykket overfor viser kun premierpenger. Publikumsinntekter, TV-inntekter, salg på kampdag og eventuelle sponsorklausuler vil komme i tillegg til dette - slik at beløpene til slutt kan bli betraktelig større.

Les mer om

  1. Molde FK
  2. Rosenborg BK
  3. Lillestrøm SK
  4. Sarpsborg 08