Fotball

«De vil være tøffe, ufordragelige og bruke alle triks mot Viking»

Les Ingve Bøes første Viking-blogg.

I sin første blogg avslører Ingve Bøe hvorfor Benny Lennartsson ga ham kallenavnet «Chips». Bøe forklarer også hvorfor årets sesong blir tøff for Viking.
  • Ingve Bøe
    Ingve Bøe

Unge og lovende Bøe som blogger. Den så jeg ikke komme. Som den absolutt beskjedne karen jeg er, kan det være gullfuglen er skutt. Håpet er å bidra til at bloggen blir den beste i Aftenbladet.

Mine meninger blir garantert en slagside for meningsytringer framover, noe jeg lever godt med.

Derfor kalles jeg «Chips»

Kjært barn har mange navn. «Chipsen», det er kallenavnet mitt. Da jeg startet min Vikingkarriere gikk det ikke mange uker før jeg ble døpt av Benny Lennartsson. Før sesongen 1989 bodde jeg over et butikklokale på Tjensvoll. Plutselig, helt uforståelig, mente Benny at jeg hadde noen solide håndtak over hoftepartiet.

«Utrent» var hans påstand, samt at min kost helt klart måtte bestå av daglige og enkle fastfoodvarianter som chips fra min underetasje.

Så da ble det «Chips» - til stor forargelse for mine venner i Kvernavigå. For dem var det kun «Puma» som gjaldt - da som nå. Hvordan det kallenavnet ble til er en annen historie.

Les også

Ingve Bøe blir Aftenbladets nye Viking-blogger

Ute på naustet hos Reidar Goa , der vi i min tid hadde våre spillermøter før kamp, kom det ofte innom en småfrekk svane som blåste opp brystkassen og tøffet seg. Den ble også sammenlignet med meg. En miniutgave av Chipsen. Siden den gang har det å holde inn magen og blåse opp kassen blitt et varemerke.

310 gode kamper

Chipsen med håndtakene spilte tross alt 311 kamper for de mørkeblå. 310 meget gode sier ryktene. Jeg er stolt av mine år i klubben som ble kronet med et cupmesterskap, et seriemesterskap og en tredjeplass. Europacupkampene mot Barcelona var også et høydepunkt.

Det er rimelig surrealistisk å sitte i garderoben på Camp Nou og være forbannet fordi vi tapte 0–1 mot et av verdens beste lag. Vi burde vunnet med minst tre mål.

La gå at jeg noen ganger ble fintet opp på 5. rad av en brukbar fotballspiller, Michael Laudrup. Jeg vant faktisk muligheten til å få spille mot en av verdens beste. Det er da noe. Måtte jo dulte bort i ankelen hans da lyskene skrek etter ro etter 5 innleggsfinter på rad. Helt utilsiktet...Det ble lettere etterpå.

Alle skal ikke være enige når det gjelder klubben i våre hjerter. Da står man stille. Jeg vet at mange mener noe om Viking hele tiden. Noen mener helt klart feil. Andre er i nærheten.

Les også

Viking-treneren vurderer å rullere på kapteinsjobben

Vil bidra folkelig

Håper dere viser engasjement og følger med når det blogges, samt på livechat under Vikings kamper. Meningene mine skal ikke pakkes inn. Sågar skal det skytes fra hoften ved behov.

Jeg ønsker å bidra på en folkelig måte med synspunkter om Viking og lagets vei mot forhåpentlig ny storhet. Den muligheten er så absolutt til stede. Det selges sesongkort i fleng. Sponsorer legger godviljen til og ønsker å støtte for å gi muskler til et sårt trengende Viking.

Bjarne Berntsen har nå fått den stallen han kunne håpe på. Med is i magen og tålmodighet har Viking og Berntsen fått spillere som normalt kunne spilt på høyere nivå. Det har vært smart å sitte litt stille i båten.

Det blir steintøft

Noen spillere blir her gjerne bare en liten stund. Noen blir her i årevis. Men at de er her akkurat nå, er det vi behøver. Jeg er overbevist om at Bjarnes inntreden for ørtende gang i klubben er en medvirkende årsak til at troppen ikke ser så aller verst ut. Så får vi se om dette stemme når alvoret begynner 2. påskedag.

Det kommer til å bli steintøft. Min påstand er at det er lettere å holde plassen i toppdivisjonen enn å ta steget opp til eliten igjen.

Les også

Nå er Viking-troppen komplett

Når Viking sist rykket ned i 1986, tok det to sesonger før de atter ble et topplag. Laget hadde sågar kun to lag bak seg etter rundt halvspilt serie samme år og var i fritt fall.

Jeg spilte selv i lillebror Vidar da - og det var euforisk å ta Vikingskalpen i første forsøk. Alle midler ble brukt. Det skulle bare vinnes. Godt at ikke sosiale medier eller slike blogge-greier fantes i den tiden. Det hadde tatt helt av. Vi i Vidar var veldig lite verdt blant den mørkeblå fansen i lang tid etter den kampen. Men vi vant og det er og blir alltid det viktigste i fotball.

Alle vil slå Viking

Vidar hadde også et meget bra lag på denne tiden. En blanding av fysikk, erfarenhet, talent og vilje. Var vel blant de 15 beste lagene i Norge i sju år og hadde flere kvalifiseringskamper for opprykk. Vidar klarte som kjent aldri å ta steget.

Jeg vet derfor hvor vanskelig det kan være. Men Vidar-skolen har gitt Viking mange dyktige fotballspillere. Cupen i 1989 samt seriemesterskapet i 91 hadde aldr blitt vunnet uten oss.

Les også

Bare de største klubbene i Eliteserien selger flere sesongkort enn Viking

Denne type kriging Vidar var kjent for, kommer til å møte våre gutter når de i år reiser rundt i landet og skal plukke poeng i særdeles grissgrendte strøk:

Alle vil slå Viking. Alle vil forsøke å nedkjempe vårt lag med iver, kløkt og ihuga innsats. Det blir julaften og 17. mai på en og samme dag for flere av våre motstandere i Obosligaen når våre kjære mørkeblå står på motsatt banehalvdel.

Vil bruke alle triks

De vil være tøffe, ufordragelige og bruke alle triks i boken for å sørge for at Viking går på en bortesmell så det holder.

Tilhengere kommer til å gå mann av huse for å se sitt lag måle krefter med en av de store i norsk fotball. De vil alle bidra med sitt for at Viking ikke rykker opp, men får en ekstra sesong nede blant allmuen.

Disse sannhetene er jeg trygg på at trenertroikaen i Viking, samt øvrig støtteapparat, har innprentet i spillerne. Skulle de mot formodning ha glemt dette, så er tiden inne nå.

Jeg har ikke overværet treninger ennå, men jeg håper å tror det går en kule varmt innimellom og at det trøs til. Det er ikke bare å skru på en bryter når det er kamp.

«Når Viking spele hjemmakamp»

Jeg håper å høre Vikinghordene synge høyt og samlet. Gjerne samme sang på likt også. At tonene ikke alltid sitter er til å leve med. Dere er viktige for at Viking skal ta steget tilbake i toppen. Dere betyr mye for spillerne. Lykke til med deres bidrag for å krone et opprykk. Sørg nå for att supportere fra taperlaget ikke vinner den fighten.

Nå e det på tide at dere Vikingspillere tar stadion tilbake. Våre motstandere har de siste årene gledet seg til å spille på vår hjemmebane. De har ikke fryktet å tape. De fleste har forventet å ta minimum et poeng og for ofte fått med seg alle tre. De har fått spille på egne styrker og styrt kamper deres vei. Dette må parkeres nå.

Nå må Viking fortet gjenreises. Jeg vil se et lag som bestemmer og kjører over motstandere. Som har selvtillit, utstråling, humør og en fandenivoldsk innsats. Nå er det ingen nåde. Laget må få satt en vinnerkultur og dra med seg publikum slik at nye høyder nås.

Publikum er sære

Vi publikummere er sære her i byen. Vi er fort oppe og kommer til Stadion i hopetall. Vi er også kjappe til å vende tommelen ned. Men er det noe vi liker så er det å se at laget vårt sloss i 2 x 45 minutter. At laget vil. Da tåler vi at det ikke alltid går på skinner.

Jeg vil se engasjement, verbalitet og publikumsfrieri. Forhåpentlig spillere som i intervjusoner ikke bare lirer av seg selvfølgeligheter, men våger å by på seg selv. Det må de få lov til Bjarne. Viking må ta byen, folket og stadion tilbake. Sånn er det bare.

Les også

Leo Østigård har bestemt seg. I dag reiser han til Stavanger

Jeg har tro på at Morten Jensen, Bjarte Lunde Aarsheim og Bjarne Berntsen vil få det beste ut av årets stall. Jeg har tro på at spillerne når dommeren blåser alvoret i gang er godt rustet til bataljene som venter. Mange kamper ble ødelagt i fjor da motstanderen utlignet eller scoret seiersmål helt på tampen.

Litt rutine samt kynisme for å få et bra resultat er aldri feil. Mål imot like etter egen scoring var også normalen. Dette sitter kun i topplokket. Få hodet på plass i 90 minutter så vinnes flere kamper.

«La oss hjelpe Viking»

For oss fossiler skal fotball spilles på vanlig gress. Men for den oppvoksende generasjon er det kun kunstgress som gjelder. Når vi nå vet at bare fire av Vikings motstandere i 2018 spiller på vanlig gress er teppet på Stadion et viktig element for å gå direkte opp.

Det er også mange veier til Rom. Husk Ranheim som kanskje var det dårligste laget i utgangspunktet før kvalifiseringskamper i fjor høst. De skal i år ha lokalderby mot det andre kjøpelaget fra Trondheim.

La oss hjelpe Viking i denne vanskelige og spennende sesongen. Møt opp på Stadion. Gi nye Viking skikkelig støtte. Vis engasjement. Det lover jeg å gjøre både der og her.

Håper det starter med et skikkelig smell og at vi får en start som gir selvtillit til å klare målet. Så får vi rasle med sablene når det behøves.

Lykke til alle.

Les mer om

  1. Ingve Bøe
  2. Viking FK