Fotball

Disse skapte suksessen

<p>I 1990 var de en bortgjemt klubb i 4. divisjon. I år kan Stabæk vinne alt — cup og serie. Her er de viktigste som gjorde eventyret Stabæk til kjøtt og blod.</p>

Fotball2. divisjon30.04.07Nadderud StadionStabæk 2 - Averøykameratene 5-0Tom Schelvan (i midten) med trener Jan Jönsson og Ingebrigt Steen-JensenFoto - Kasper Wikestad Foto: Kasper Wikestad / Digitalsport

 • Øyvind Nordli

Nadderud 20080504.Stabæk-Rosenborg 1-0.Daniel Nannskog.Foto:Bjørn S. Delebekk / VG Foto: Delebekk, Bjørn S.

LES OGSÅ: 5 hendelser bak Stabæk-eventyret

Ingebrigt Steen Jensen, Mr. Stabæk:

Med hodet fullt av ideer, en ustoppelig vilje og tro på å lykkes, har han vært den viktigste byggherren i Stabæk Fotball. Snakker mye, men klarer å skape entusiasme rundt seg. Bruker utradisjonelle pedagogiske metoder.

Tom Schelvan, sportslig adm. leder:

Fra 1995 og frem til i dag har han nærmest funnet alt av Stabæk-spillere — med hjelp fra sportsdirektør Lars Bohinen etter januar 2007. Men Schelvan fanget alene opp Andreas Mayer i '95, som ingen hadde hørt om. Schelvan insisterte også på å kjøpe 17-åringen Tobias Linderoth fra Elfsborg i 1998. Svensken ble solgt til Everton drøyt tre år senere for 38 millioner kroner. Keeper Frode Olsen ble også hentet inn av Schelvan. Christian Wilhelmsson oppdaget han i Mjällby, som senere ble solgt til Anderlecht. Han fant også Veigar Páll Gunnarsson og var delaktig i anskaffelsen av Daniel Nannskog samt trener Jönsson.

Kjell Chr. Ulrichsen, investor i Stabæk:

Drevet av kjærligheten til lokalsamfunnet - og Stabæk. Vært med også fordi Asker og Bærum trenger en møteplass, en identitet gjennom Stabæk, og har bidratt med et betydelig beløp.

Erik Loe, tidligere fotballformann:

Var egentlig Mjøndalen-patriot, men ble tidlig formann i Stabæk. Markant leder med sterke meninger.

Einar Schultz, daglig leder i Fornebu Arena AS:

Viktig som leder av byggeprosjektet på Fornebu. Var leder da Stabæk rykket ned i 2004, tok tak og har vært med på fornyelsen av klubben.

Peder Madsen, leder på 90-tallet:

Amerikansknorsk supporter med en helt egen evne til å skaffe Stabæk penger. Som da han foreslo å selge penger, ja, du leste riktig. "Asker og Bærums daleren" ble godkjent som betalingsmiddel i butikkene på Stabekk og Bekkestua i en uke. Stabæk skal ha solgt penger for to millioner kroner.

Colin Borgen, oppmann og altmuligmann:

Oppmann som bar hele Stabæk nærmest alene på 90-tallet. Var med på opprykkene fra 4. divisjon til 1. divisjon. 20 timers arbeidsdager, elsket å snakke i telefonen, men fikk utrettet nærmest mirakler med knappe midler.

Lars Tjærnås, trener 1993- 95:

Kom til Stabæk som den første treneren med et navn og trenerutdannelse. Tok Stabæk opp to divisjoner, samt en 9. plass i klubbens aller første sesong i eliteserien (1995).

Anders Linderoth, trener 1998- 2001:

Innførte og definerte på mange måter "Stabæk-stilen": Teknisk, pasningsspill og med unorske ferdigheter hos spillerne. Mange i Stabæk vil at laget skal fremstå som en motsetning til hva Drillo og landslaget sto for på 90-tallet.

Jan Jönsson, trener siden 2005:

Etter nedrykket ansatte Stabæk nok en svensk trener. Han har fått Stabæk til å bli beundret også utenfor egen kommunegrense, og har utviklet "Stabækstilen" ytterligere. Laget spiller enda mer direkte på motstanderens mål, og har nesten revolusjonert norsk angrepsfotball på klubbnivå. Er også svært godt likt og respektert for sin rolige fremtoning og væremåte som skiller seg fra mange andre trenere.

Stabækspillere

Her er det selvsagt mange å ta av. Men skal vi velge tre:

Alanzinho, fra 2005:

Den største underholderen i norsk fotball, kanskje gjennom tidene? Beundret av en hel nasjon, og Stabæk-publikumet får ikke nok av den "lille djevelen".

André Flem, 1990- 2003:

Selve klubbspilleren. Var med hele veien fra 4. divisjon og helt opp i eliteserien. Etter at han la opp i 2003, har han vært ansatt i klubben med ansvaret for IT. Begynner nå i ny jobb i Norges Fotballforbund.

Daniel Nannskog, fra 2005:

Ikke bare scorer han mange mål, 100 så langt, men har gitt Stabæk et ansikt utad, en stemme, latter og sinne. Helt unikt medietekke.

FAKTA:

Stabæk Fotball

Stiftet: 1912

Kallenavn: De Blaa

Meritter: Cupmestere i 1998. Budsjett for 2008: 50 millioner kroner (tredje lavest i eliteserien).

Snitt tilskuere 2008: 5724 (12 hjemmekamper, fjerde lavest i eliteserien).

Organisasjon: Stabæk Fotball er organisert sammen med Stabæk Holding AS (klubbens aksjeselskap), Stabæk Event AS, Fornebu Arena og junioravdelingen i klubben. Også reklamebyrået til Ingebrigt Steen Jensen, "Alle Gutta", jobber tett opptil klubben.

Supporterorganisasjon: Stabæk Support (Ca. 600 medlemmer). www.stabaek.no

Klubbens offisielle hjemmeside: stabak.no

 1. Les også

  5 hendelser bak Stabæk-eventyret

 2. Les også

  - Jeg starter garantert ikke

 3. Les også

  - Trist at Mjelde gir seg

 4. Les også

  - Stabæk minner om oss

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Nå må han jevnlig klype seg i armen

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Ingebrigt: - Jeg sa jeg valgte feil ord

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Nødlanding på Fornebu

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Hevder Jönsson nærmer seg Stabæk-comeback

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Steen Jensen: - Æreløse!

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Hva skjedde med Stabæk?