Fotball

Slik blir AaFKs trenerjakt

AaFK har ikke satt en deadline for når Jan Jönssons erstatter må være klar. Flere trenere sier til Sunnmørsposten at de er interessert.

Jan Jönsson har kun noen uker igjen før han er ferdig som AaFK-trener etter to sesonger i jobben. Klubben har startet arbeidet med å finne hans erstatter, men det er ikke satt en deadline for når det må være på plass.
  • Kristian Stenerud

Tidligere denne uka ble det klart at Jönsson av familiære årsaker ikke ønsker å fortsette i AaFK. Det har i ettertid kommet fram at svensken hadde en klausul i kontrakten.

– Han hadde ikke en klausul som gikk på at han kunne gå ut av kontrakten på grunn av familien. Klausulen gjorde at han kunne gå ut av kontrakten hvis det kom en utenlandsk klubb eller et landslag. Men styret i AaFK valgte å godta Jannes ønske likevel. Det var riktig å gjøre når han kom med henvendelsen, sier klubbdirektør Henrik Hoff til Sunnmørsposten.

Det er Hoff, styreleder Kjell Tennfjord og nestleder Reidar Mjelde som skal finne AaFKs neste trener. Det er samme trioen som valgte å hente Jönsson til klubben.

Kravspesifikasjoner

– Kommer dere til å bruke samme listen med kravspesifikasjoner som det ble gjort sist?

– Vi kommer til å ta ting ut av den, ja. Med det er sikkert ting vi har sett underveis, som kanskje kan bety mer framover enn tidligere og motsatt, sier klubbdirektøren.

– Ønsker dere helst en trener som skal bli noen år, som ikke krever en klausul?

– Det kommer helt an på hva vi velger å prioritere i forhandlingene, der det handler om å gi og ta. Det kan være ting som du kan gi på, som ikke betyr så mye for oss, men som kanskje betyr mye for en annen. Men det blir helt håpløst å svare på før vi har diskutert det med den treneren vi eventuelt går for, sier Hoff.

Ifølge klubbdirektøren strømmer det på med frierbrev etter at det ble klart at Jönsson gir seg.

– Jeg får mailer jevnt og trutt med mange forslag, og det blir det nok bare mer av. Men slike henvendelser kommer selv om vi ikke skal ha ny trener også. Han understreker at de ikke har ekskludert noen navn, det gjelder også interne kandidater som for eksempel Harald Aabrekk.

Deane er interessert

– Vi ønsker å gjøre et så grundig arbeid som mulig. Da kommer vi til å bruke tiden vi trenger, for det blir ikke satt noen deadline.

Sunnmørsposten har snakket med flere trenere som kan være kandidater til AaFK-jobben. Flesteparten av dem ønsker ikke å svare på om de finner det interessant. De vil heller ikke at vi skal skrive at vi har snakket med dem. Men Sarpsborg 08-trener Brian Deane, som ikke får fortsette i klubben, har ikke noe problemer med å svare.

– Selvfølgelig hadde det vært interessant. Jeg er veldig imponert over det klubben og Jönsson har fått til. Det må ha vært tøft for han å gi seg der. Jeg er veldig åpen for hva som skjer når jeg er ferdig her jeg er nå, sier Deane, som ikke ønsker å svare på om han allerede har fått forespørsler fra andre klubber.

Tidligere Hødd-trener Lars Arne Nilsen, som i år har hatt en pause fra fotballen, sier han hadde vært interessert.

– Jeg har ambisjoner om å være trener på et høyere nivå enn jeg har vært på til nå. AaFK er en interessant klubb, men det måtte ha vært under de riktige forutsetningene. Det virker som de har jobbet med saken allerede og har kontroll på hva de vil ha, sier Nilsen.

Tidligere AaFK – og Rosenborg-trener Per-Joar Hansen er litt mer forsiktig.

– Trenger en sterk trener

– Jeg har ingen kommentar til om jeg er interessert. Jeg regner med AaFK finner sine egne kandidater. Når jeg kommer tilbake igjen, skal det være rett timing og i tråd med ambisjonsnivået mitt for at det skal være aktuelt, sier Hansen, som har reist rundt i Europa og sett på det andre trenere har gjort etter at han fikk sparken i Rosenborg.

Lars Tjærnås, som er fotballekspert for Cmore og 100 % Sport, er klar på hva slags trener AaFK bør gå etter.

– Det må være en trener som er opptatt av å bygge klubb langsiktig og lag kortsiktig parallelt. AaFK har endelig fått fart på spillerutviklingen og det kommer opp en del gode unge spillere. Derfor må det være en trener som våger å satse på dem, og kan snakke deres språk slik at han henter det beste ut av dem, sier han.

Tjærnås mener det er viktig at den nye treneren er tøff.

– Han må være tøff slik at han kan skaffe seg respekt og albuerom overfor sterke personer i styret og administrasjon. Også må han stå for en type fotball som ikke bryter med alt som eksisterer nå.

– Hvilken trener passer denne beskrivelsen?

– Jeg mener navn får være fase nummer to, og at en beskrivelse av egenskaper er viktigst nå, avslutter han.

Aalesund — Vålerengasøndag kl 18.00:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Aalesunds FK
  3. Vålerenga Fotball