NFF taler med to tunger

SUPPORTERBLOGG: NFF portretterer seg på fair play. President Hallén kommer fra den ultimate dugnadsklubben Sogndal. Likevel har vi i flere år vært en lakei for Sepp Blatter.

ÆRESTRIBUNEN: Sepp Blatter og president i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, på ærestribunen på Ullevaal stadion i fjor høst.

Så skjedde det en aldri skulle tro. Sepp Blatter trakk seg fra FIFA etter den siste tids avsløringer. NFF, representert av Hallén og Siem, kommer med alle de korrekte frasene, og en skulle nesten trodd at de har vært med i arbeidet for å velte Blatter hele tiden. At de sammen med Andrew Jennings har vært en av grunnpilarene for å få veltet kamerat Blatter.

Protesterer ikke mot diktatorer

Dette er selvsagt feil, det har de ikke. Om noe har NFF som organisasjon de siste årene nærmest omfavnet Sepp. Spesielt etter at han omfavnet konseptet "handshake for peace". Vi har invitert ham til landet opptil flere ganger, blant annet ville de svært gjerne ha ham på Norway Cup.

Fotballpresident Yngve Hallén.

Der dukket han ikke opp, men han var likevel NFFs gjest senere på høsten i 2014 i en landskamp mot Bulgaria. Der vaktene selvsagt fjernet bannere som protesterte mot Sepp og kategoriserte ham som mafia. For en protesterer selvfølgelig ikke mot diktatorer. Og vi stemte altså for ham, istedet for å stemme blankt, ved siste presidentvalg i 2011 Helt ok at vi ikke hadde stemt for den relativt gjennomkorrupte Mohammed bin Hammam, men utilgivelig at vi ikke stemte blankt og tok det standpunktet vi som nasjon burde tatt.

Vi misforstår Blatter

Siem ble senest i mai sitert på at vi bare misforstår Sepp. Merkelig det der. Siem jobbet tett opp mot FIFA i forbindelse med VM i Sør-Afrika, som det nå også lukter merkelig av etter den siste avsløringen om en heller massiv utbetaling til Jack Warner.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem.

Jack Warner er kanskje det mest korrupte individet som har hatt med idrett å gjøre. Og i flere år en lojal tjener av Sepp Blatter. Som vi altså misforstår, om en skal tro på NFFs generalsekretær.

Fredspris og håndtrykk

Det både han og presidenten fortjener å nagles til korset for, er deres ukritiske holdning til Blatter gjennom flere år. NFF portretterer seg på fair-play, Hallén kommer fra den ultimate dugnadsklubben i Sogndal, og likevel har vi i flere år vært en lakei for Blatter.

Sepp Blatter ser på mens Zambias fotballpresident Kalusha Bwalya og lederen for Nobels Fredssenter Bente Erichsen, tar en handshake for peace i Budapest i 2012. Det var under den 62. FIFA-kongressen at handshake-programmet ble sveivet i gang.

Det er greit at vi er et lite land og et lite forbund, men vi kunne fint tatt et standpunkt mot ham. Og når vi ikke gjorde det, kunne vi i det minste latt være å bidra til å fyre opp under hans ambisjoner om Nobels Fredspris. For det er grunnen til at han tok inn "handshake for peace" i FIFA. Hverken mer eller mindre.

NFF har fått kritikk

Det som er merkelig er at en i flere år har hatt mange konkrete beviser på hvor råttent FIFA er blitt under Blatters regime. Men bortsett fra Karen Espelund var det ingen med norsk pass som sa fra.

Andrew Jennings er en som har levnet NFF lite ære for det de har gjort de siste årene, og Andrew Jennings er en som bør lyttes til. En av de virkelig store gravejournalistene når det gjelder internasjonal idrett. Først tok han IOC og så tok han FIFA. Arrestasjonene i Zürich er ingen overraskelse for de av oss som har lest hans bok "Foul!". Anbefales.

Ikke til å stole på

Men for all del, en skal jo være trofast. Som Yngve Hallén sa om Sepp Blatter for under et år siden."Blatter er ingen fiende. Han er vår leder".

Så har vi landslagskapteinens uttalelser om Qatar for et par uker siden. Joda, det er menn med ryggrad vi har til å fronte NFF og landslaget.

Jeg vet ikke hvem som vil ta over FIFA eller om det i hele tatt blir noen forbedring, men jeg vet at vi ikke kan stole på det som blir sagt fra de høye herrer i norsk fotball. De tar ikke bestikkelser som Warner og Chuck Blazer. Men de lar det skje uten å ta et standpunkt.

Og slikt kan vi egentlig ikke ha det.