Fotball

Nå kan Molde tjene 60 millioner i Europa

God grunn til å smile: Nåværende styreleder i MFK og påtroppende direktør i Molde Fotball, Øystein Neerland, kan glede seg over store inntekter i Europa League. Til venstre tidligere Molde-direktør Espen Silseth.

Seier mot Celtic i dag er trolig verdt 12 millioner kroner.

  • Trond Hustad
    Rbnett

CELTIC (Rbnett): Pengene fortsetter å strømme inn i kassa etter hvert som Moldes suksess i Europa ruller videre. Slik det ser ut nå kan klubben tjene minst et halvt årsbudsjett på Europa League.

— Det er først og fremst de sportslige resultatene som er viktige, det er prestasjoner som dette vi alltid trakter etter å oppnå. Men det er ingen tvil om at det har blitt svært god økonomi å gjøre det bra i Europa League, sier administrerende direktør Tarje Nordstrand Jacobsen i Molde Fotball til Rbnett.

Les også

Ole Gunnar Solskjær er misunnelig på Molde-spillerne

Flere utbetalinger

Da MFK kvalifiserte seg inn i gruppespillet med avansement mot Standard Liége, sikret klubben seg inntekter på opp mot 40 millioner kroner. Denne summen består blant annet av en ren kvalifiseringsbonus på 21 millioner.

I tillegg kommer to variable utbetalinger fra den norske delen av markedspotten som Molde deler med Rosenborg. Denne består blant annet av verdien på tv-avtalene og kan utgjøre 8-10 millioner kroner for Moldes del. Halvparten av markedspengene kommer 1. januar, resten utbetales etter at finalen er spilt i mai.

Billettinntekter fra tre tilnærmet fulle hus på Aker stadion og prestasjonsbonuser fra klubbens egne sponsorer bidrar også til at det totale regnestykket vokser.

Les også

Forren om egen form: - Jeg har aldri vært bedre

Mer penger?

Men nå kan det altså komme enda mer penger fra Uefa. Molde har allerede spilt inn 7,5 millioner etter tre av seks kamper i gruppespillet. Seier gir 360.000 Euro, mens uavgjort er verdt 120.000 euro.

Seier mot Celtic vil derfor gi ytterligere 3,2 millioner i seiersbonus. Men enda viktigere: Tre poeng på Celtic Park vil garantere at Molde går videre fra gruppespillet. Hvis klubben blir gruppevinner, gir dette en bonus på 500.000 euro, eller rundt 4,5 millioner kroner. Laget som blir nummer to i gruppa får 250.000 euro.

Et eventuelt tap i 16-delsfinalen i februar «belønnes» med en ny utbetaling på 500.000 Euro. Det betyr at en seier mot Celtic i praksis kan være verdt 12 millioner. Totalt kan det bitre tapet mot Dinamo Zagreb i Champions League-kvaliken likevel føre til bruttoinntekter på rundt 60 millioner kroner.

Les også

Politiets oppfordring til RBK-supporterne: - Ikke bruk supporterutstyr i disse områdene

— Betryggende

— Europa League gir oss solid likviditet. Det er betryggende å ha en slik «buffer» i økonomien. Så får budsjettprosessen vise hvordan vi disponerer de ekstraordinære inntektene, sier Tarje Nordstrand Jacobsen.

- Betyr dette at Molde Fotball vil øke budsjettet neste år?

— Nei, det er ingen automatikk i dette. Mange av våre viktige støttespillere i næringslivet opplever litt tøffere tider nå enn for noen år tilbake, og det er derfor ikke gitt at vi vil fortsette å øke budsjettet hver sesong. En mulighet er at vi bruker noen av pengene fra Europa League til å kompensere for eventuelt bortfall av markedsinntekter. Men det er også viktig at vi har tilstrekkelig med midler i bakhånd til enhver tid, sier direktøren.

Molde Fotballs totale budsjett for 2015 ligger rundt 110 millioner kroner.

Les mer om

  1. Europa League
  2. Celtic FC
  3. Molde FK