Fotball

Til sak mot landslagene

Landslagsfotballen er på tiltalebenken i en belgisk rettssal mandag. Med støtte fra G14-klubbene kan aktoratet sørge for å endre fotballen for alltid.

john carew body

  • 100% Sport

Den belgiske klubben Charleroi har saksøkt Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) med krav om erstatning etter at Abdelmajid Oulmers ble skadd i en landskamp for Marokko høsten 2004. Saken kan få minst like store konsekvenser som Bosman-saken i sin tid fikk.

Oulmers var ute med skade i åtte måneder, og Charleroi mener at det ødela klubbens sjanser i tetstriden i belgisk 1. divisjon. G14, som er interesseorganisasjonen for 18 av verdens rikeste og mektigste klubber, gir Charleroi sin fulle støtte i søksmålet.

G14 ønsker at FIFA eller nasjonale forbund skal ta på seg arbeidsgiveransvar for spillere når de er på landslagsoppdrag, både hva angår forsikringer og lønn. Det vil i så fall bety farvel til store stjerner på alt annet enn de største og rikeste nasjonenes landslag.

Norges Fotballforbund vil for eksempel ikke ha råd til å hente spillere som John Carew, John Arne Riise eller Morten Gamst Pedersen til landskamper dersom forbundet må betale deres lønn i perioden landslaget er samlet.

Avvist FIFAs regler sier at klubber plikter å frigi spillere til landslagsoppdrag uten lønnskompensasjon. FIFA har så langt blankt avvist G14-kravene, men nå skal prinsippene prøves i retten.

G14 støtter ikke bare søksmålet fra Charleroi, men også et lignende søksmål fra Carews klubb Lyon. Charlerois søksmål er det første som kommer opp for retten.

G14 har også levert en klage til konkurransekommisjonen i Sveits der det hevdes at Zürich-baserte FIFAs regler er i strid med sveitsisk konkurranselov. FIFA-president Sepp Blatter mener G14-klubbenes holdning er «respektløs».

Det er stor sannsynlighet for at sakskomplekset ender opp i Europadomstolen, som avsa den endelige dommen i Bosman-saken for et drøyt tiår siden. Den gang endret domstolen fotballens overgangssystem for alltid og ga spillerne økt makt.

Den neste avgjørelsen kan bety økt klubbmakt og et farvel til landslagsfotball slik vi kjenner den. (©NTB)

Les også

  1. UEFA utfordrer G14-klubbene

  2. Platini irritert på G14