Fotball

Her blir videodømming satt på prøve for første gang i engelsk fotball

Brighton sendte Crystal Palace ut av FA-cupen etter kontroversiell scoring.

  • Reidar Løfaldli
  • NTB

BRIGHTON & HOVE ALBION - CRYSTAL PALACE 2–1

Brighton tok seg videre til fjerde runde i FA-cupen etter at Glenn Murray sikret 2-1 mot rivalen Crystal Palace like før slutt mandag kveld.

FA-cupoppgjøret på den engelske sørkysten var ifølge BBC den første tellende kampen i engelsk fotball hvor videosystemet VAR var tilgjengelig.

Og systemet fikk testet seg mandag kveld. Da Murray satte inn vinnermålet etter 87 minutter oppsto det tvil om målet skulle godkjennes, siden Palace-spillerne mente at Brighton-spissen satte inn scoringen med hånden.

AVGJØR: Glenn Murray scorer for Brighton helt på tampen av FA-cupoppgjøret.

Det var rett etter kampen motstridende meldinger i engelske medier om dommer Andre Marriner faktisk tok i bruk videosystemet for å godkjenne scoringen.

Nyhetsbyrået AP melder at Marriner lyttet til instruksjoner i sitt headset etter Murrays mål for deretter å godkjenne det.

I følge BBC ble aldri en VAR-gjennomgang påbegynt. Marriner skal ha diskutert hendelsen med kontrollrommet, hvor den kjente dommeren Neil Swarbrick satt og analyserte bildene fra kampen. Marriner skal ikke ha brukt TV-monitoren til å se hendelsen om igjen fordi han mente at Murray laget et legitimt mål, skriver BBC videre.

På TV-reprisene så det ut som om Murray scoret med kneet etter at Uwe Hünemeier hadde headet ballen videre for Brighton.

– Det var ikke armen. Da ville jeg ha blitt stoppet av VAR. Jeg behøvde bare å nå fram til ballen, og det gjorde jeg heldigvis. Jeg nådde den med hoften eller kneet, sa målscorer Murray ifølge AP.

Se høydepunktene fra kampen øverst i saken!

NY TEKNOLOGI: VAR-systemet i aksjon under kampen mellom Brighton og Crystal Palace på Amex Stadium mandag kveld.
Les også

Sjekk trekningen for neste runde: Skikkelige godbiter i FA-cupens 4. runde

Rivalisering

Brighton og Crystal Palace er erkerivaler, selv om Crystal Palace er fra London. Kampens første minutter bar preg av at det var et derby. Isaiah Brown og Jeff Schlupp sparket med full kraft mot ballen samtidig i innledningen og begge måtte gi seg med skade før det var spilt et kvarter.

Crystal Palace hadde ikke mye ball i starten, og ble straffet etter 25 minutter. Dale Stephens kom på et dypt løp og fikk ta med seg ballen inn i 16-meteren uten press. 30-åringen fikk tid til å skyte og fikk sneket ballen inn i hjørnet, bak en ikke helt patent Wayne Hennessey.

Les også

Arsenal hodestups ut av FA-cupen: - Det gjør vondt

Suser

I andre omgang var Roy Hodgsons menn mer med. Hovedstadslaget fikk uttelling da Bakary Sako klinket til på halvspretten fra drøye 20 meter og ballen gikk stang inn bak Tim Krul foran Palace-fansen etter 69 minutter.

Fire minutter senere fikk Brighton en enorm dobbeltsjanse. Solly March var arkitekten bak begge. Først fant han Sam Baldock inne i 16-meteren, som bredsidet ballen i stolpen. March hentet returen, og serverte Beram Kayal, men Kayal fikk for god tid og blåste ballen over.

Les også

Uwe Röslers taktiske triumf i FA-cupen: Rystet Premier League-klubb

Møter Middlesbrough

Sam Baldock fikk sjansen alene med keeper i det kampen gikk inn i de siste ti minuttene, men han klarte ikke sette ballen på mål.

Brighton-toppscorer Glenn Murray ble kastet inn på slutten, og det ga umiddelbar effekt. Spissen plukket nedfallsfrukt på bakre stolpe etter en dødball to minutter før slutt, og sikret seieren. Dommeren godkjente altså scoringen til tross for protester fra Crystal Palace.

Matchvinneren Murray spilte forøvrig for nettopp Palace mellom 2011 og 2015. 34-åringen scoret blant annet hele 30 mål på 42 kamper på nivå to i 2012–13-sesongen.

Brighton møter mesterskapsserielaget Middlesbrough på bortebane i fjerde runde. Det ble klart etter mandagens trekning.

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. FA-cupen
  3. Crystal Palace FC
  4. Brighton & Hove Albion FC