Fotball

Viking senket etter hvilen: - Vi blir for ivrige

Med seier kunne Viking klatre til 5. plass på tabellen og virkelig få heng på medaljekampen. I stedet kontret Rosenborg hjemmelaget i senk.

 • Mats Haugland

Viking 0-2 Rosenborg

Viking stadion, Aftenbladet: Etter en jevn start på kampen, fikk Viking frispark 20 meter inn på Rosenborgs banehalvdel etter tre spilte minutter. Hjemmelagets André Danielsen ble lagt i bakken på ulovlig vis, og tok frisparket selv. Viking-kapteinen skrudde ballen hardt inn i boksen, og islandske Björn Daniel Sverrisson raget høyest på dødballen. Dessverre for hjemmelaget gikk headingen midt på Rosenborg-målvakt Adam Larsen Kwarasey.

Selv om det var svært glisne tribuner på Viking stadion mot serielederne, fikk ex-Viking Yann-Erik De Lanlay kraftig pipekonsert av de 5200 oppmøtte hver gang han var borti ballen. Det var tydelig at overgangen hans til Rosenborg i fjor sommer fremdeles satt friskt i Viking-fansen minne. Etter femten minutter gikk imidlertid Vaulen-gutten i bakken med kraftige smerter i kneet. De Lanlay klarte ikke å fortsette, og hinket inn i garderoben.

To scoringer av Christian Gytkjær i andre omgang ble avgjørende mellom Viking og Rosenborg. NTB Scanpix

Etter 17 minutter kom Rosenborgs første halvsjanse i kampen. Bortelagets midtbanestrateg, danske Mike Jensen, fikk rom nok til å fyre av et sleipt skudd fra 30 meters hold. Skuddet hadde god kraft, men snek seg utenfor stolpen til høyre for Vikings sisteskanse Iven Austbø.Kun tre minutter senere skulle Viking få kampens første store sjanse. Nigerianske Samuel Adegbenro danset seg gjennom på venstrekanten, og fikk slått inn hardt foran mål. Viking-spiss Patrick Pedersen klarte ikke å få avsluttet, og ballen skled gjennom hele feltet. På bakerste stolpe ventet Sverrisson, men avslutningen fra skrått hold ble mesterlig reddet av bortelagets burvokter Kwarasey.

Viking-ving Tor André Skimmeland Aasheim var frisk på høyrekanten i starten, og hadde godt tak på Rosenborg-back Alexander Gersbach i første halvdel av omgangen. De få gangene 20-åringen ikke kom seg forbi, fikk han som regel frispark.

Les også

- Det som raseres nå vil det ta mange år å bygge opp igjen

(Krever innlogging)

Les også

Danielsen best på grå Viking-kveld

(Krever innlogging)

Serielederne tok over

Den siste halvdelen av den første omgangen var det Rosenborg som styrte det meste av spillet. Trønderne kom med bra ettertrykk og var ofte på Vikings banehalvdel. Hjemmelaget ble spilt lave og slet med å ta vare på ballen de gangene sjansen bød seg.

Etter 26 minutter kom landslagsving Pål André Helland seg forbi Vikings venstreback Kristoffer Haugen, og smalt lærkula inn foran mål. Der kom serieledernes langhårede danske på topp, Christian Gytkjær, først på ballen. Avslutningen ble, heldigvis for Vikings del, blokkert av en oppofrende Karol Mets i midtforsvaret.

Etter halvtimen fikk Rosenborg kampens sålangt desidert største sjanse da Rosenborg-back Alexander Gersbach altfor lett fikk storme oppover bortelagets venstrekant. Han fikk gå helt ned til dødlinjen, og chippet ballen på bakerste stolpe. Der slo Gytkjær Mets i hodeduell, og ballen smalt kontant i stolpen og ut.

Like før pause holdt Vikings sisteskanse Austbø på å rote det til. Sistnevnte slo et horribelt utspill til Rosenborgs Jensen, som sto helt umarkert på 25 meters hold. Dansken hadde masse rom og fikk føre lærkula fram til tuppen av 16-meteren før han avsluttet, men Austbø gjorde ting godt igjen da han reddet Jensens skudd.

— Det var jevnt lenge, og vi hadde et par sjanser som vi kunne ha satt. Når vi ikke setter dem, blir det tungt mot lag som Rosenborg. Det ble mye nesten, men vi skal ikke glemme at det er Norges beste lag som står på motsatt banehalvdel, sier Viking-kaptein André Danielsen til Aftenbladet etter kampen.

Les også

De Lanlay rett til røntgen etter å ha vridd kneet – igjen

Stor Kronberg-sjanse

Andre omgang startet slik den første sluttet. Rosenborg stod høyt og stresset Viking, og hjemmelaget slet med å holde ballen i laget. Allerede etter minuttet var spilt, kom omgangens første sjanse til trønderne. Et løst innlegg endte til slutt hos Helland, som kom til avslutning fra skrått hold på bakerste stolpe. Skuddet hadde god kraft, men sneiet stolpen og gikk utenfor mål.

Etter noen svake åpningsminutter av kampen, kom Viking mer og mer med i kampen. En svak klarering fra Rosenborgs forsvar landet til slutt hos Claes Kronberg, som stod mutters alene på 20 meter etter én time spilt. Dansken klinket til på halvspretten og ballen gikk i en perfekt bue retning krysset. Rosenborg-keeper Kwarasey måtte ut i full strekk, og fikk så vidt det var slått ballen over mål.

Kontret i senk

Etter Vikings store sjanse med 30 minutter igjen av kampen, tok Rosenborg igjen over. Laget kom til flere småfarligheter, men fikk ikke satt Viking-keeper Austbø skikkelig på prøve.

73 minutter ut i kampen skulle bortelaget få hull på bullen, etter at det hadde ligget et Rosenborg-mål i luften en stund. Viking angrep langs venstrekanten og Kristoffer Haugen slo inn i boksen. Rosenborg fikk klarert, og var plutselig i overtall fire mot tre offensivt. Bortelagets Elbasan Rashani kom i stor fart nedover langs venstrekanten og fikk lagt inn i feltet til måltyven Gytkjær. Han gjorde ingen feil fra kloss hold, og satte ballen hardt langs bakken under en sjanseløs Austbø i Viking-buret.

— Vi blir for ivrige og tror vi kan punktere kampen i den situasjonen der. Vi går for mål, men tømmer oss bakover. Da kommer de i overtall, og straffer oss knallhardt, sier Vikings Kristoffer Haugen til Aftenbladet.

— Det er litt utgjort at vi slipper inn mål på en kontring i mot. Vi mister balansen for første gang etter 72 minutter, og da straffer Rosenborg oss hardt. Kampen sett under ett synes jeg vi klarer oss bra. Vi har også en del sjanser, men lykkes ikke helt, sier Viking-trener Kjell Jonevret

Les også

Viking har akseptert bud på Joackim Jørgensen

Haugen: — Tar det på min kappe

Kun fem minutter etter at Rosenborg hadde tatt ledelsen, kom Vikings Haugen igjen stormende opp langs venstrekanten. Denne gangen mistet han ballen etter et dårlig førstetouch, og bortelaget fikk igjen komme i overtall offensivt. Rosenborg-back Jonas Svensson dro seg ned til dødlinjen på høyresiden, og la inn knallhardt foran mål. Der ventet nok en gang Gytkjær, som igjen smalt ballen hardt i mål langs bakken – utagbart for Austbø. Danskens andre for dagen, og dermed 0-2. — Det siste målet tar jeg på min kappe. Jeg får en ball fra Michael Haukås, og tror jeg rekker å ta et touch. Det gjorde jeg ikke, og da vi fikk 0-2 i bagasjen ble det tøft, sier Haugen.

Viking prøvde på en sluttspurt for å få inn en redusering, og kom til en gigantsjanse minuttet før slutt. Adegbenro sendte innbytter Zymer Bytyqi alene med keeper, men sistnevnte klarte ikke å overliste Kwarasey i Rosenborg-buret. Dermed tok Rosenborg fortjent hjem alle tre poengene.

— Vi er skuffet. Men spiller vi sånn som i dag resten av sesongen, så kommer vi til å plukke mange poeng. Vi har et ungt lag som det bor mye i, så det kan bli spennende, sier Danielsen.

— Dette var en bonuskamp for oss. I kamper som dette trenger du litt marginer for å få med deg poeng. Det hadde vi ikke denne gangen, sier Kjell Jonevret.

Allerede søndag kveld møter Viking Stabæk til ny seriekamp.

Vi følte vi fortjente mer mot Rosenborg, så det er tungt nå. Heldigvis er det ny kamp igjen allerede søndag, og da skal vi reise oss, avslutter Haugen.

 1. Les også

  Bekrefter interesse rundt to Viking-spillere

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Gytkjær fortsatte scoringsformen og sikret ni poengs luke til Odd

 2. FOTBALL

  Mushaga Bakenga slo tilbake etter hetsen – scoret to mål i RBK-comebacket

 3. FOTBALL

  Viking kastet bort ledelsen - to ganger: - Utrolig bittert

 4. FOTBALL

  Tromsø ute av cupen etter straffedrama

 5. FOTBALL

  Her tenner Reginiussen europahåpet på overtid

 6. FOTBALL

  Rosenborg gikk mot første tap siden serieåpningen. Så dukket Gytkjær opp