Fotball

Oppsiktsvekkende TIL-tall kan gjøre årets versjon av Gutan historiske

Siden 1986 har TIL alltid vært best på hjemmebane. 30 år senere er TIL i rute til å bli historiske gjennom å ta flere poeng på reise enn på Alfheim stadion.

Tromsø plukker poeng på bortebane. Her mot Lillestrøm da laget vant 4-2.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

ALFHEIM: TIL har på eliteserienivå aldri hatt en bedre statistikk etter en sesong på bortebane kontra i Tromsø. Men i de siste to månedene har Gutan stått for en oppsiktsvekkende trend. Sju av ni poeng på de siste tre bortekampene inkludert sju mål er mildt sagt uvant kost.

Foran oppgjøret mot Strømsgodset kommende søndag har TIL tatt ni poeng på åtte bortekamper i 2016, mot bare åtte på sju hjemmekamper. Og dersom Gutans svake hjemmeform fortsetter vil TIL fortsette å være avhengige av å plukke både ett og tre poeng på reise.

Les også

NRK-kjendisen skulle debutere på Alfheim. Så ble han skadet på sidelinja

Imponert trener

For å sette det i perspektiv tapte TIL 22 av 30 eliteseriekamper på bortebane gjennom 2013 og 2015-sesongen (TIL spilte 1.-divisjon i 2014, red. anm.). I 2016 har TIL tatt poeng i fem av åtte kamper fordelt på to seirer, tre uavgjorte og tre tap, Allerede i juli har Gutan tatt ett poeng mer borte enn i hele 2015. — Den stabiliteten vi har på bortebane er imponerende. Så har vi to stygge tap i 0-6 mot Aalesund og 0-4 mot Vålerenga tidligere i vår som er vanskeligere å forklare. Jeg merker uansett på stemningen at vi føler oss tryggere når vi skal reise for å spille kamp nå, sier hovedtrener Bård Flovik til iTromsø.

Målvakt Gudmund Taksdal Kongshavn har stått samtlige eliteseriekamper i 2016 med unntak av sist helgs oppgjør mot Haugesund. Han erkjenner at resultatene er oppsiktsvekkende.

Les også

Denne TIL-spilleren kan lånes ut i sommer

— Det er litt unormalt, men fotball er veldig rart noen ganger. LSK var litt ute av form, og Stabæk var helt ute av da vi møtte de. Det er mange faktorer som spiller inn, og det er nok ikke så enkelt som å si at vi er bedre et annet sted enn på Alfheim. Plutselig snur det og vi vinner tre på rad på hjemmebane, sier Kongshavn til iTromsø.

— Det er litt artig at vi er bedre borte enn hjemme. Jeg tror mye skyldes den nye 4-3-3-formasjonen vi har lagt om til, sier Magnus Andersen, som selv er en sentral brikke som en av de to offensive spillerne på den sentrale midtbanen. I oppgjørene mot Sogndal (0-0), Stabæk (3-0) og Lillestrøm (4-2) lå TIL med en defensiv og to offensive midtbanespillere.

— Vi ligger trygt defensivt, og får fine overganger. Vi klarer å holde på ballen, og det er utrolig viktig å klare å ikke bli oppjaget og bare klinke bort ballen på bortebane, sier Andersen til iTromsø.

Vil være best på Alfheim

Men favorittstempelet vil Andersen ikke ha mot Strømsgodset.

— Vi skal ta med oss det vi har gjort borte i det siste, så det kan bli morsomt til helga, sier finmarkingen som nylig signerte en ny fireårskontrakt.

- Kommer vi til å se et TIL-lag som er bedre borte enn hjemme når sesongen er over?

— Jeg håper ikke det, og at vi skjerper oss på Alfheim. Det er det viktigste at vi er best hjemme, og vi må jobbe hardt videre, men med det nye systemet kan det bli bra. Hvordan vi spiller nå er i hvert fall en faktor i hvorfor vi framstår som vi gjør, sier Andersen.

- Dere framstår nesten tryggere på bortebane enn på Alfheim der TIL bare har tatt ett av ni poeng de siste tre kampene, Bård Flovik?

— Det blir vanskelig å si at vi ikke er trygg her, men vi har en tryggere spillergruppe nå enn tidligere. Det usikre har vært at vi skal føre kamper på Alfheim, og motstanderne legger seg bakpå. Slik er bortelag generelt. Derfor handler det om taktikk, trenere, fag og et uforløst potensial for oss på hjemmebane, sier Flovik, som ikke tror på et TIL-lag som vil ta flere poeng borte enn hjemme i 2016. — Det vil overraske meg veldig. Vi har også en ekstra hjemmekamp, og må ta en del trepoengere på Alfheim utover, sier Flovik.

Har selvtillit

Andersen mener selvtilliten er merkbart bedre hos Gutan før en bortetur.

— Når man plutselig henter poeng borte og føler det er mulig. Vi har hatt den følelsen tidligere av at man har tapt hver kamp borte, og det er det ikke bare å snu, sier midtbanespilleren.

TILs trener forklarer TILs sterke borteform på følgende måte:

— Vi møter lag som anser seg selv som favoritter. Da kan vi ta de hensynene vi trenger for å lykkes. Nå møter vi igjen et lag som i hvert fall er favoritter mot oss, så da gjelder det å legge en kampplan der vi får maks ut av vårt lag, men også tar hensyn til dem, sier Flovik til iTromsø.

— Vi kan Strømsgodset ganske godt, har møtt de tidligere i år, og slått dem, sier Flovik.

Les også

 1. Denne mannen skal bringe internasjonale idrettsstjerner til Tromsø

 2. For første gang har en trio med jenter dømt en herrekamp i norsk toppfotball

 3. Bodø/Glimt-spilleren gir seg med fotball midt i sesongen - for å studere jus

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt23146347212648
2Molde23145457263147
3Rosenborg23125649301941
4Viking2312564741641
5Kristiansund2312383028239
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Tromsø IL