Fotball

Vikingbloggen: Dette trenger Viking før sesongstarten

Oppkjøringen til 2018-sesongen er i gang for Viking.

Johan Selvig mener Viking trenger å hente en tydelig leder i midtforsvaret. Foto: Jon Ingemundsen

 • Johan Selvig

Denne uka starter oppkjøringen til 2018-sesongen. Spillerne har hatt sin ferie, og forventes nok å stille i brukbar form.

Viking vil kun ha ett nytt ansikt under kontrakt når oppkjøringen starter, og det er Viljar Vevatne. Vevatne er en forsvarsspiller som kan bekle begge backene, og må nok sees som en erstatning for Kristoffer Haugen.

Slik det kan se ut nå, er det bare et tidsspørsmål før Haugen ikler seg den blå Molde-trøya. Det tror jeg Viking har vært klar over i lengre tid, og da vil Vevatne være en solid erstatning på Obos-nivå.

Les også

Haugen nærmer seg Molde-overgang

Ellers er det lite Viking-aktivitet på overgangsfronten. Vi kan lese at Viking har gitt tilbud til Rasmus Martinsen, og Christian Landu Landu. Begge tygger på tilbudet, men jeg vil bli overrasket om ikke begge to blir spillere å se i Viking-trøyen neste år.

Landu Landu kan bekle både den defensive midtbaneposisjonen, og den tynt besatte midtstopperposisjonen. Her har nemlig etter mitt syn ikke Viking et eneste sikkert kort.

Rasmus Martinsen, som også avventer situasjonen, spilte i den posisjonen i flere kamper i fjor. Han startet bra, men var involvert i veldig mange baklengsmål på slutten av sesongen. Etter mitt syn passer Martinsen bedre som en sideback enn midtstopper.

Les også

Vikings aksjonærer må på banen igjen

Jeg er ikke i tvil om at Viking må hente inn to spillere som kan tette igjen forsvaret til årets sesong. En av disse må være en tydelig leder. Viking har ikke hatt en forsvarssjef siden Indridi Sigurdsson ga seg. Denne nøkkelposisjonen bør Viking bruke krefter og midler for å dekke.

Johan Lædre Bjørdal er blitt nevnt i den sammenheng, men jeg blir overrasket om Bjørdal velger Viking nå. Jeg vil tro han satser på å få en treårskontrakt med et norsk eliteserielag, nettopp fordi han som spiller fint kan ha tre år igjen på toppnivå.

Les også

Vikings jentesatsing irriterer: – Kritikken er urettferdig og feil

En annen mulighet kan være å bruke Steffen Ernemann som den ene stopperen. Dansken har et bra fotballhode, god venstrefot og er en typisk leder. Han kan fort bli den stopperen med lederegenskaper som Viking søker. Mange lag vil legge seg lavt på stadion, for å satse på kontringer. Da kan Ernemann sitt problem bli tempoet. Derfor vil han være avhengig av å ha en makker med stor fart for å kunne opptre sikkert i midtstopperrollen. Komplementære ferdigheter vil således være essensielle.

At Viking er litt avventende på overgangsfronten trenger ikke å være negativt. Ved å ha litt is i blodet kan Bjarne Berntsen få noen svar, og få et dypere inntrykk over hva troppen trenger for å kunne være et topplag. Det vil en ofte trenge noen uker på å danne seg.

Les også

Viking signerer snart to-tre spillere

Samtidig er det en gyllen anledning til å få sett på noen av de lokale spillerne som er her i regionen. Det er allerede klart at Staals Even Østensen er invitert på treningsfeltet, og jeg ville heller ikke bli overrasket om både Ingvald Halgunset og Bjørnar Holmvik fra Vidar blir å se på Vikings treningsfelt i vinter.

En ting som er synd er at vi ikke får sett Morten Bjørlo i den mørkeblå drakten i år. Jørpelandsbuen valgte å skrive under på en ettårskontrakt med Nest-Sotra. Bjørlo har egenskaper Viking vil trenge i år, og som jeg så lite av i fjor. Nemlig evnen til å skape ubalanse hos motstanderen på siste tredjedel. Som kantspiller er han nemlig en typisk innoverkant med gode en mot en ferdigheter.

De kantspillerne som er i Viking nå er mer typiske yttersvinger som liker å gå på utsiden av backen. Både Sale, Bytyqi og Aasheim er slike typer. Torsteinbø er mer luftsterk, men ikke god en mot en offensivt, mens Michalsen har ferdigheter, men har en lang vei å gå med tanke på å gjenskape prestasjoner, og må jobbe med den mentale biten.

Les også

«Viking må ikke gjøre som i sommer. Da blir det fort hummer og kanari»

En siste ting Viking må få inn, er forståelsen for å skape rom for medspillere. I fjor var det altfor mange spillere som sto stille og ønsket ball på fot. Viking må enten omforme eller få inn spillere som går på løp for å skape rom og problemer for motstanderne. For at Viking skal skape sjanser og score mål, må Tommy Høiland ha spillere rundt seg som skaper rom han kan starte inn i. Hvis Viking forblir statiske dette året også, vil Høiland slite med å komme til sjanser, og da vil Viking slite med å score mål.

Alt dette er jeg sikker på at trenerteamet har i bakhodet når de nå skal sette sammen en tropp for 2018. De relasjonelle ferdighetene i laget må forbedres, og det kan en bruke overgangsvinduet på å lage. Da kan det være lurt å få et solid inntrykk av gruppen før en gjør de store handlene.

Les mer om

 1. Tommy Høiland
 2. Viljar Vevatne
 3. Christian Landu Landu
 4. Kristoffer Haugen
 5. Viking FK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Viking tester back som midtstopper mot FKH

 2. FOTBALL

  Haugen nærmer seg Molde-overgang

 3. FOTBALL

  Aftenbladet erfarer: Her er Vikings lag i serieåpningen mot Kongsvinger

 4. FOTBALL

  Stor vurdering av alle spillerne i Vikings tropp

 5. FOTBALL

  Østigård og Nakkim ute - Torsteinbø starter for Viking

 6. FOTBALL

  Viking signerer snart to-tre spillere