Spillerjakten som blir avgjørende for suksess

KOMMENTAR: Tromsø trenger forsterkninger i vinter – og har ikke råd til å feile, skriver Rune Robertsen.

Assistenttrener Lars Petter Andressen, hovedtrener Bård Flovik og keepertrener Inge Takøy har mye å snakke om for tiden. Her i Skarphallen etter trening denne uka.
Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Island, Senegal og Kroatia. TIL-ledelsen leter langt utenfor både Tromsø, Nord-Norge og Norge når nye ansikter skal hentes inn for å erstatte de gamle.

19 spillere er per i dag i TILs A-stall, og tanken er at tre eller fire nye skal inn før sesongstart 13. mars.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Ut av Alfheim-portene siden i høst har Zdenek Ondrasek, Morten Moldskred, Thomas Drage, Thomas Kind Bendiksen, Pål Vestly Heigre, Benny Lekström, Lars Gunnar Johnsen og Marin Orsulic gått. Remi Johansen er fortsatt uten kontrakt, og regnes per i dag ikke som TIL-spiller, selv om det fortsatt spekuleres i om han kan bli i klubben.

Inn er unggutta Elias Skogvoll (utlånt til TUIL i 2015), Fredrik Michalsen (egen avdeling) og Jostein Gundersen (egen avdeling) kommet. Som eneste spiller utenfra er Thomas Lehne Olsen fra Strømsgodset på plass.

Av de ovennevnte spillerne som er borte var flere av dem sentrale spillere i 2015. Særlig Ondrasek og Vestly Heigre hadde kamper der de var avgjørende for at Gutan til slutt berget plassen i eliteserien.

Av dem som per i dag er i stallen er det en rekke unge spillere som potensielt kan prege eliteserien for TIL denne sesongen. Dersom Runar Espejord, Mikael Norø Ingebrigtsen og Gjermund Åsen kan fortsette på de positive trendene de viste i deler av forrige sesong blir TIL vanskelige å møte.

— Må sette en standard

Samtidig er det viktig å erkjenne at TIL gjennom nesten hele 2015 var i nedrykksstriden, og det er flesteparten av de samme spillerne som i dag er i klubben var de som nesten tok steget ned en divisjon i fjor.

For at disse skal utvikles videre til å levere jevnlig på toppnivå må de ha noen å se opp til. Noen som kan komme utenfra å sette en standard.

Og det er den jobben TIL-ledelsen er fullt i gang med. Sist helg var hovedtrener Bård Flovik og sportssjef Svein-Morten Johansen i Senegal for å besøke Diambars-akademiet der Kara Mbodj og Saliou Ciss kom fra. Tirsdag hadde de to islandske spillerne Aron Sigurdarson og Kristinn Freyr Sigurdsson sin første trening i Skarphallen på sitt ukelange opphold. Samme dag var keepertrener Inge Takøy i kroatiske Zagreb for å snakke med målvakten Filip Loncaric. Også TV-profilen Christer Johnsgård har vært innom på trening.

For TIL er det særdeles viktig å ta gode avgjørelser på spillermarkedet i vinter. De tre eller fire spillerne som skal inn burde alle være spillere som går rett inn på laget. De bør dessuten ha lederegenskaper i en TIL-tropp der det er en stor mangelvare.

- Håper ledelsen har is i magen

Jeg ble derfor mindre imponert da TILs hjemmeside meldte at de to islandske spillerne ”fikk seg et lite sjokk” på grunn av tempoet etter første trening. Greit nok at spillerne er kommet litt kortere i sin oppkjøring enn det Gutan har, men skal TIL hente spillere som sterkt antyder at nivået er for høyt?

Selv om sesongstarten er bare halvannen måned unna håper jeg TIL-ledelsen har is i magen, og henter spillere som forsterker førsteelleveren, ikke stallen totalt sett.

For at TIL skal kunne ta noen steg opp fra nedrykksstriden må klassespillere hentes inn. Dersom det ikke skjer kan sesongen fort bli ukomfortabel – både for spillere, trenere og alle de andre som følger TIL hver uke. Mye ansvar hviler på sportssjef Johansen og hovedtrener Floviks skuldre i de kommende ukene.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk