Tjærnås’ melding til Arsenal: «Tottenham er storebror nå»

Lars Tjærnås oppsummerer hvorfor maktbalansen er endret i London – og hva som feiler Manchester United.

Det tok 22 år før Tottenham havnet over Arsenal på tabellen igjen. I alle sine år som manager for de røde har franskmannen ledet laget foran erkerival Tottenham på tabellen.

Manchester U. – Swansea 1-1, Everton – Chelsea 0-3, Middlesbrough – Manchester C. 2-2, Tottenham – Arsenal 2-0

Søndagen da alle topplagene i England var i aksjon ga oss to konklusjoner:

Chelsea har fortsatt et fast grep om ligatittelen, og Tottenham er sterkere enn alle de andre – klart sterkere enn Arsenal.

«St. Totteringham’s Day» er navnet på dagen alle Arsenals supportere feirer at erkerival Tottenham ikke kan ta dem igjen på tabellen.

Den har de kunnet feire i 21 sesonger på rad, det vil si i hele Arsène Wengers regjeringstid.

Nå er rollene byttet om nord i London. Tottenham er storebror nå, og det eneste laget som kan ta fra Chelsea tittelen.

Rollen som storebror ble bekreftet av et offensivt stormløp mot Arsenals mål første halvtimen, uten resultat. Resultatene skulle komme.

Les også

Én av Londons store forbannelser er brutt – etter 22 år

Lars Tjærnås, fotballekspert.

To mektige minutter. To strålende spillere. To scoringer. Dele Alli og Harry Kane scoret hvert sitt mål da 0–0 ble til 2–0 etter en times spill. Seieren var ekstremt fortjent.

Forskjellen mellom lagene var enda større enn avstanden på tabellen skulle tilsi.

Tottenham-Arsenal er alltid spesielt. Denne gang litt ekstra, i og med at det var aller siste gang de møttes på White Hart Lane. Seieren blir med det et eget kapittel i supporternes minnebøker. Å vinne ligaen blir derimot i overkant tøft.

Skulle Tottenham ha mer enn et teoretisk håp om å ta igjen Chelsea, måtte Contes lag avgi poeng borte mot Everton, den klart tøffeste av de gjenstående kampene.

Les også

Tottenham herjet med Kings Bournemouth: Legger press på serieleder Chelsea

Everton sto med kun ett tap hjemme så langt. Det ga rivalen håp før start.

Denne kampen summerte i enkelhet hvorfor Chelsea vinner ligaen. De er solide nok defensivt til å holde nullen, også mot god motstand. De har så mange ulike offensive matchvinnere at de alltid er kapable til å score i motsatt ende. 3–0 var en maktdemonstrasjon.

Manchester Uniteds store problem denne sesongen har vært å vinne hjemmekamper mot de svakeste lagene i ligaen. Nå fikk de samme type utfordring da Swansea kom på besøk.

Samme type utfordring ga samme type resultat som hjemme mot flere andre bunnlag- uavgjort.

José Mourinhos lag sliter med det fotballag minst av alt bør slite med, evnen til å score mål.

Mot Swansea kom til og med den eneste scoringen etter en pinlig filming av Marcus Rashford, som «fikk» et straffespark. Poengtapet ga byrivalen sjansen til å rykke fra.

Manchester City hentet Pep Guardiola for å vinne ligaen. Slik blir det ikke. Nå er faren at ikke bare tittelen ryker, men at de heller ikke får spille Champions League neste sesong.

2–2 borte mot et desperat Middlesbrough er et poeng tjent, men mest av alt to poeng tapt.

Dermed en det en elendig uke for de lyseblå, som ble slått ut av Arsenal i FA cupen forrige helg, før de heller ikke greide å vinne hjemme mot Manchester United i midtuken.

Resultatene denne runden var en gave til Liverpool, som spiller borte mot Watford før runden er komplett.

Med seier der er de plutselig i førersetet til å ta tredjeplassen, noe som vil være en gigantisk opptur.

De aller største oppturene fikk likevel to lag i London denne dagen. Det ene vant kampen som sendte dem nærmere tittel. Det andre vant kampen de mest av alt elsker å vinne.