Fotball

Krf-sjef: - Nå må storkampene bli gratis

<p><strong> <a href="/stat/index.jsp?stats=true&amp;type=kampfakta&amp;matchId=285720">Danmark — Norge 2-0:</a></strong> Men Frps Øyvind Korsberg mener Hareide scorer billige poeng.</p>

København, Danmark 20110906.Mohammed "Moa" Abdellaoue under EM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Danmark og Norge i Parken, Danmarks nasjonalstadion, i København tirsdag kveld. Norge tapte kampen 0-2.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

 • Martin Skjærsaasen
 • Christian Skare Stendal

Dagens Politiker Øyvind KorsbergFRP Foto: Marius hansen

Gunn Karin Gjul - 2. kandidat - Ap - Sør-Trøndelag Foto: Arbeiderpartiet

Dagens Politiker Øyvind KorsbergFRP Foto: Marius hansen

Like før kampen mellom Danmark og Norge skulle sparkes i gang i Parken i København brøt nettsiden til Canal+ sammen. Der hadde mange fotballinteresserte nordmenn registert seg og betalt 159 kroner for å få sett kampen.

Overbelastning på linjene på grunn av svært høy etterspørsel, var forklaringen til Canal+ på fadesen. De fulgte opp på sine nettsider om at pengene skal refunderes for dem som ikke fikk sett kampen.

 • Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

«Canal+ beklager problemene som har oppstått på C Sports i dag, og vil selvfølgelig refundere kampbilletten til alle som ikke fikk sett kampen på csports.no. Vi kommer tilbake med mer informasjon om hvordan man skal gå frem i løpet av morgendagen».

(Artikkelen fortsetter)

Krf-sjef Knut Arild Hareide støtter forslaget til Kulturdepartementet. (Foto: Scanpix)

Ikke imponert

Fagdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet er langt fra imponert over Canal+. Han peker på at det er mange som i utgangspunktet er irriterte på både GET og Canal+.

— Også har de denne muligheten med å tilby kampen på nett, også klarer de ikke levere det en gang. Det er fryktelig dårlig. Når de tar så mye penger som 159 kroner, så må de tilpasse salget til den kapasiteten de har. Her viser de dårlig kompetanse , slår Nortvedt fast.

Må være gratis

Uansett vil gårsdagens Canal+-problemer gi vann på møllen til dem som vil ha store idrettsbegivenheter på gratiskanaler.

Familie- og kulturkomiteen har allerede foreslått at idrettsarrangementer av stor nasjonal betydning, skal kunne sendes på allmennkringkasterne. Forslaget innebærer at betal-TV-kanalene kan bli pålagt å selge rettighetene videre til NRK eller TV2 til markedspris.

- Dette vil gjelde de aller viktigste arrangementene og kampene, som gårsdagens oppgjør. En privatlandskamp mellom Norge og San Marino vil ikke falle innunder et eventuelt pålegg , forklarer komiteens leder Gunn Karin Gjul (Ap), som minner om at dette ikke er et helt nytt forslag, men en ordning som allerede gjelder i flere europeiske land.

Dårlig løsning

Dårlig løsning, mener Stortingets visepresident og idrettspolitiske talsmann i Frp, Øyvind Korsberg – som også sitter i komiteen.

— Det er et populært standpunkt, men ikke særlig robust. Jeg skjønner godt at enkelte politikere fremholder at store idrettsarrangement skal gå på gratiskanaler. Det selger, men det er ikke nødvendigvis den beste løsningen for idretten, sier han, og vil ikke gå med på at problemene til Canal+ med å levere et ordentlig produkt til fotballsupporterne er et argument for gratis-entusiastene.

- Nei, det er det ikke. Skulle man fulgt regjeringen på dette så vil det gå ut over idretten først og fremst, som vil få mindre penger tilført. Da vil de miste et attraktivt produkt å selge. Dessuten vil det også styrke de store kanalene som vil opprettholde sine markedsandeler, og man vil svekke den teknologiske utviklingen , sier Korsberg.

Ifølge na.24 har også Konkurransetilsynet stilt seg kritiske til forslaget, fordi de mener at ordningen vil svekke konkurransen mellom tv-kanalene. «Interessen for å by på disse rettighetene vil kunne bli mindre med en slik ordning, ettersom rettighetene ikke lenger vil være eksklusive. Dette kan tenkes å ha flere uheldige konsekvenser», sier seksjonsleder Henrik Lande i Konkurransetilsynet i en høringsuttalelse.

Teknologiske krav

Men Gjul , som forøvrig fulgte kampen på radio, står på sitt.

— Forslaget innebærer at kampene selges til markedspris. Blir det for dyrt, blir ikke kampen solgt. Vi appellerer derfor til de ulike aktørene om å vise edruelighet i sine forhandlinger, og ikke bare la pengene styre. Mange idrettsarrangementer er blitt så kommersialiserte at de ikke er tilgjengelige for folk flest, kontrer hun.

Korsberg ønsker på sin side teknologiske krav til tilbyderne.

— Det viktigste er at aktørene som ender opp med å ha et stort idrettsarrangement, har kapasiteten som skal til. Der sviktet Canal+ ganske åpenbart. Kampen kom ikke som noen overraskelse, og alle burde kunne forutse at Norge kunne slå Island, og at det da kunne bli en ganske stor pågang på denne kampen, sier han.

Få opp farten!

Leder i Kristelig folkeparti, Knut Arild Hareide , mener det er beklagelig at mange ikke fikk sett kampen i går - trass i resultatet. Han støtter forslaget til Kulturdepartementet, men synes at høringsarbeidet tar altfor lang tid.

— Dette forslaget har vært på høring tre ganger uten at det har skjedd noe. Denne problematikken kommer til å gjøre seg mer gjeldende i tiden fremover.

Gårsdagens hendelse vil forhåpentligvis fungere som en motivasjonsfaktor for å få fortgang i arbeidet , sier han.

I likhet med Gjul mener Krf-sjefen at det er riktig å stramme inn konkurransevilkårene for å sikre at flest mulig får se kamper som den i går. Samtidig ser han utfordringen ved å sette opp en liste, der noen begivenheter kan sies å være av «nasjonal betydning», mens andre faller utenfor.

— Denne listen må hele tiden revideres. Arrangementer som anses som viktige i dag, er ikke nødvendigvis like viktige om ti år. Men type begivenhet vi så i går, bør absolutt stå på listen, understreker Hareide.

Video: Riise: - Laget fungerte ikke

svp://98730?view=ap

Riise: — Laget fungerte ikke Video: Nordtveit: - Jeg kunne gjort det bedre:

svp://98729?view=ap

Nordtveit:— Jeg kunne gjort det bedre Video: Carew: - De fikk en boost av selvtillit

svp://98728?view=ap

Carew:— De fikk en boost av selvtillit Video: Jarstein: - Trodde jeg skulle ta den

svp://98726?view=ap

Jarstein: — Trodde jeg skulle ta den Vi fulgte kampen her:

Les også

 1. Canal+ vil spre søndagskampene

 2. Fotballpresidenten misfornøyd med Canal+

 3. Rekdal: - Skoleelever bør daglig ha en time sport

 4. Norsk Toppfotball lover tre kampdager i 2013

 5. Canal+ betaler tilbake pengene

 6. &laquo;Grillo&raquo; blir stekt i danske aviser

 7. Canal+-sjefen: - Gratis-kanaler finnes muligens i Nord-Korea

 8. Slik får du sett landskampen i kveld

 9. &laquo;Gratiskamp&raquo; i svart

 10. Huitfeldt vil stoppe landskamper på betal-TV

 11. Huset til Canal +-ekspert brant ned

 12. - Vi taper hver eneste matchball

 13. Spillerne: - Rundspilt

 14. Slik går Norge til EM

 15. Lettet Danske-Olsen

 16. Norge ble utklasset

 17. Svarte skjermer på nettet

 18. Ingen slår Nederland

 19. Irland sto imot i Moskva

 20. Fem lag EM-klare

 21. Perfekt uke for Bendtner

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball