Dramatisk serieinnspurt flere steder i Europa: Her er alt du trenger å vite

Tre lag kjemper om tittelen i Spania, mens Leicester kjemper for å holde Tottenham bak seg. Slik er ståa i Fotball-Europa.

Det er fortsatt spenning i flere av de fem store ligaene med fire kamper igjen å spille.

Med våren kommer serieinnspurten i de store europeiske ligaene, og flere steder er det mye som fortsatt står på spill.

PSG er allerede seriemester i Frankrike, mens i England og spesielt Spania lever spenningen for fullt.

Her får du en oversikt som kan være fin å ha med seg før kampene kommer på rekke og rad den neste tiden.

England:

Tabellen per 22.04:

1. Leicester, 73 poeng.

2. Tottenham, 68

3. Arsenal, 63

4. Manchester City, 61

5. Manchester United, 59

----- 17. Norwich, 31

18. Sunderland, 30

19. Newcastle, 29

20. Aston Villa, 16

Hvilke plasseringer gjelder? Topp tre er direkte kvalifisert til neste års gruppespill i Champions League. Fjerdeplassen gir play-off til Champions League, mens femteplassen gir direkte inngang til gruppespillet i Europa League. De tre nederste rykker ned.

Slik ser det ut: Leicester har fortsatt en komfortabel ledelse på toppen, med fem poeng ned til Tottenham og fire kamper igjen å spille. Leicester har igjen borteoppgjør mot både Manchester United og Chelsea.

Jamie Vardy lot frustrasjonen gå utover dommer Jonathan Moss søndag.

Også Tottenham skal spille borte på Stamford Bridge, men de hvite fra London har kanskje et noe enklere kampprogram. Kampen og ligagullet står mellom Leicester og Tottenham. Mauricio Pochettinos gutter er avhengig av at Leicester går på et tap eller to. Ranieris menn står bare med tre tap så langt denne sesongen. De mister sin toppscorer Jamie Vardy i to kamper grunnet suspensjon. Mer spennende er kampen om tredje— og fjerdeplassen. Arsenal har en kamp til gode på de andre topplagene, og etter seieren mot West Bromwich torsdag kveld har London-laget 63 poeng på tredjeplass. Manchester City står med 61, mens Manchester United har 59. Bak lurer også lag som West Ham (56) og Liverpool (54), som kan blande seg inn i kampen om topp fire.

— Å få Kevin De Bruyne tilbake ser ut til å ha gjort underverker for Manchester City, med ti poeng på sine fire siste. Dermed ser de ut som favoritten til å ta fjerdeplassen. Kampprogrammet ser ganske snilt ut også, skriver fotballskribent Jonathan Wilson hos Bleacher Report, som tror Arsenal ender opp med tredjeplassen med seier over Sunderland søndag.

— Det laget som mest realistisk kan kapre fjerdeplassen fra City eller Arsenal, er Manchester United, mener Wilson.

Nederst er Aston Villa allerede klare for nedrykk. De to siste plassene som gir nedrykk står mellom tre lag: Newcastle, Sunderland og Norwich. De tre har henholdsvis 29, 30 og 31 poeng, men Sunderland har en kamp til gode på de to andre.

Spania:

Tabellen per 22.04:

1. Barcelona, 79

2. Atlético, 79

3. Real Madrid, 78

4. Villareal, 60

5. Atheltic 54

------ 17. Granada, 33

18. Sporting Gijón, 32

19. Getafe, 31

20: Levante, 28

Hvilke plasseringer gjelder? Topp tre er direkte kvalifisert til neste års gruppespill i Champions League. Fjerdeplassen gir play-off til Champions League, mens femteplassen gir direkte inngang til gruppespillet i Europa League. De tre nederste rykker ned.

Slik ser det ut: Det bygger seg opp til en vanvittig innspurt i La Liga. Serietittelen er helt åpen mellom tre lag. Barcelona så lenge ut til å ha god kontroll, men etter en måneds tid med svake resultater har de to Madrid-lagene kommet seg opp i ryggen.

Fotballekspert Petter Veland tror Luis Suarez, Ivan Rakitic, Lionel Messi, Neymar og resten av Barcelona vinner serietittelen i Spania.

Barcelona er ute av Champions League og slipper å tenke på det i motsetning til Real og Atlético, som begge skal ut i semifinaler. Det kan bli en viktig faktor med tanke på serien.Petter Veland i Viasat tror Barcelona stikker av med seriemesterskapet:

— Deres største fordel er at de nå er ute av Champions League. Deres arbeidsuke har siden tidlig i august handlet om forberedelser til kamp, kamp og restitusjon etter kamp. Det har knapt vært tid til trening. Nå får de et par-tre gode treninger i uken og tid til å hvile mellom slagene. I tillegg kan det se ut som om det er Barcelona som har det letteste kampprogrammet, sa Veland til Aftenposten tidligere i uka.

— Alt kan skje. Det er en velbrukt klisjé, men denne gangen er det i hvert fall sant.

Villarreal ser ut til å ha god kontroll på fjerdeplassen, med seks poeng ned til Athletic Bilbao og Celta Vigo.

Kampen om nedrykk kommer til å inneholde mange lag. Per nå ser Levante ut til å få det tøft, med fem poeng opp til trygg plass. Fra Sporting Gijón og opp til Deportivo på 14. plass skiller kun seks poeng, og ingen av lagene mellom der kan føle seg trygge ennå.

Italia

Tabellen per 22.04:

1. Juventus, 82

2. Napoli, 73

3. Roma, 68

4. Inter, 61

5. Fiorentina, 59

------- 17. Carpi, 32

18. Frosinone, 30

19. Palermo, 29

20. Verona, 22

Hvilke plasseringer gjelder? Topp to kvalifiserer seg direkte til Champions League, mens tredjeplassen må ut i play-off. Fjerde— og femteplassen får plass i Europa League. De tre nederste rykker ned.

Slik ser det ut: Med fire kamper igjen kan vi så godt som krone Juventus til årets mester i Serie A. Allegris gutters har ni poeng ned til nærmeste konkurrent Napoli. Napoli på sin side må passe på at ikke Roma, som ligger fem poeng bak, kommer for nærme.

Francesco Totti snudde kampen for Roma mot Torino onsdag.

De to lagene møtes førstkommende mandag, en kamp Roma må vinne om de skal ha håp om andreplassen. Inter har fjerdeplassen, men bare to poeng foran Fiorentina.

Skulle Juventus slå Fiorentina på bortebane søndag, samtidig som Napoli avgir poeng mot Roma i hovedstaden mandag kveld, kan Juve-spillerne feire en ny «Scudetto». Det betyr kort og godt at Massimiliano Allegri og hans elever kan ha rollen som TV-seer i det øyeblikk ligatittelen er et faktum.

– Jeg har ingenting imot å feire foran TV-en, sier Juventus-sjefen ifølge NTB.

– Nå er vi bare noen små skritt unna å ha gjennomført en historisk reise, men vi må spille godt i Firenze. Fiorentina er et sterkt lag, som har vært våre rivaler i mange år, sier Allegri.

Nederst ser det ut til at det blir Verona, Palermo, Frosinone og Carpi som må slåss om ikke å bli en av de tre som må ta turen ned i Serie B.

Tyskland:

Tabellen per 22.04:

1. Bayern München, 78

2. Borussia Dortmund, 71

3. Bayer Leverkusen, 51

4. Hertha Berlin, 49

5. Borussia Mönchengladbach, 45

----- 15. Stuttgart, 33

16. Werder Bremen, 31

17. Eintracht Frankfurt, 27

18. Hannover, 21

Hvilke plasseringer gjelder? Topp tre er direkte kvalifisert til neste års gruppespill i Champions League. Fjerdeplassen gir play-off til Champions League, mens femteplassen gir direkte inngang til gruppespillet i Europa League. De to nederste rykker direkte ned, mens tredje dårligst spiller kvalifisering.

Slik ser det ut: Mye skal til om Bayern skal miste serietittelen i Pep Guardiolas siste sesong i sjefsstolen. Sju poeng ned til Dortmund skal holde med fire kamper igjen å spille, men Thomas Tuchels gutter har ikke tapt i serien siden 21. februar. Dermed må Bayern levere også de siste kampene.

Bayer Leverkusen innehar tredjeplassen, og har kun to poeng ned til Hertha Berlin med Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbred på laget. De to lagene kan ikke tillate seg å hvile, med Borussia Mönchengladbach, Mainz og Schalke fire poeng bak Hertha.

Per Ciljan Skjelbred og Rune Almenning Jarstein kjemper om plass i Europa.

— Jeg tror ikke Dortmund klarer å ta igjen Bayern. De to øverste plassene er allerede satt, men det er veldig spenning om plassene bak der. Jeg tror Leverkusen og Borussia Mönchengladbach kommer til å være foran Hertha når sesongen er over, sier Eivind Bisgaard Sundet, kommentator i Eurosport, og mener Herthas tøffe kampprogram vil felle Jarstein og co.

Nederst ser Hannover og Iver Fossum fortapt ut. Eintracht Frankfurt skal få det tøft med å hente inn de seks poengene opp til Stuttgart på trygg plass. Den siste nedrykksplassen er det Werder Bremen som har akkurat nå, men fra Bremen på 16. plass og opp til Darmstadt på 11. plass skiller bare fire poeng.

Frankrike:

Tabellen per 22.04:

1. PSG, 86

2. Monaco, 58

3. Lyon, 56

4. Nice, 54

5. Saint-Etienne, 54

------- 17. Stade de Reims, 36

18. Ajaccio, 34

19. Toulouse, 33

20. Troyes, 17.

Hvilke plasseringer gjelder? Topp to kvalifiserer seg direkte til Champions League, mens tredjeplassen må ut i play-off. Fjerde— og femteplassen får plass i Europa League. De tre nederste rykker ned.

Slik ser det ut: Spenningen om tittelen er bare å glemme. Monaco på andreplass har mer poeng å hente på PSG enn de har poeng å gå på til nedrykk. Zlatan og gjengen har allerede innkassert tittelen, og spørsmålet er hvem som kaprer plassene bak.

Zlatan Ibrahimovic og PSG er for lengst seriemestere i Frankrike.

Innenfor fire poeng finner vi Monaco (58), Lyon (56), Nice (54) og Saint-Étienne (54). Monaco og Lyon møtes i nest siste serierunde, og kan bli en kamp som avgjør hvem som får den andre direkteplassen til Champions League.

St. Etienne med Alexander Søderlund og Ole Selnæs er for alvor med i kampen om Champions League-plass. Søderlund var sist på banen 2. april, mens Ole Selnæs ikke har spilt siden 12. mars.

— Den første tiden i Frankrike har så langt blitt slik jeg så det for meg. Jeg føler at jeg lærer mye hver dag, og nivået i Frankrike er litt høyere enn jeg trodde. Jeg vil heller spille enn å sitte på benken, det skjønner alle. Men jeg var veldig bevisst på hva som ventet meg da jeg skrev under. Og hva som var fornuftig tankegang det første halvåret, sier Selnæs til Adresseavisen.