Fotball

Høgmo foran dagens landslagsuttak: - Mulighet for enkelte å vise seg fram

Norge møter Portugal, Island og Belgia.

Rosenborgs Fredrik Midtsjø er en av spillerne som håper på en plass i troppen onsdag. NTB Scanpix

Per-Mathias Høgmo innrømmer at det blir vanskelig å kue gigantnasjonen Tyskland i VM-kvaliken, men er bestemt på at Norge skal kunne tukte både Nord-Irland og Tsjekkia.

Les også

Høgmo vil ikke ta æren for King-oppsving

Oppkjøringen til høsten VM-kvalifisering starter allerede i slutten av mai. Bortekampen mot EM-klare Portugal er første test. Deretter venter Island (h) og Belgia (b) i starten av juni.

— Vi gjør litt av den samme strategien som vi gjorde foran EM-kvaliken. Da møtte vi Frankrike, Russland og England. Det ga oss tøff matching. Det får vi også nå mot tre EM-klare nasjoner, sier Høgmo til NTB.

— Portugal og Belgia borte er kamper hvor vi definitivt får testet oss ut i etablert forsvar. Det blir viktig, dette gjelder kontringsspillet. Mot Island ønsker vi på hjemmebane å kunne ha ballen mer, selv om kontringsspillet også der vil være viktig. Dette er god matching for å få striglet samhandlingen vår, fortsetter landslagssjefen.

Les også

Bruttern: - Trenger ikke snakke Jonas inn på landslaget. Det fikser han selv

Stram linje

Alt handler om å være best mulig rustet til første kamp i VM-kvalifiseringen mot Tyskland 4. september.

— De tre kampene nå blir også en mulighet for enkelte spillere å vise seg fram og melde seg på foran Tyskland-kampen. Det handler om å jobbe videre med den stramme linje vi hadde i EM-kvaliken, som tok oss til gruppefinale i Italia. Spillerne har fått mer rutine nå, og de får med seg tre veldig nyttige kamper, sier Høgmo.

Han forteller at han vil ta med seg kjernegruppen av EM-kvalifiseringen, hvor Norge faktisk satte press på Italia, selv om det hele endte i en gigantisk nedtur i treeromspillet mot Ungarn.

Gunstig tidspunkt

Nå er Italia byttet ut med Tyskland.

— De er regjerende verdensmester og naturligvis gruppefavoritt, men samtidig et lag som det er mulig å slå eller ta poeng mot i enkeltkamper. Det har man sett tidligere, men det er ingen tvil om at de er soleklare favoritter, erkjenner Høgmo.

— Men vi håper og tror vi kan være med å slåss om annenplassen. Realistisk sett skal det være mulig å konkurrere med både Nord-Irland og Tsjekkia om omspill, mener landslagssjefen.

Han peker dessuten på at det kan være gunstig å møte Tyskland hjemme i åpningskampen.

— Det er ikke ugunstig å møte dem i første kamp, spesielt om de kommer helt til finale i EM. Da er det kanskje det mest gunstige tidspunktet å møte dem på, og det viser jo også historien, mener Høgmo.

Leicester-inspirasjon

Inspirasjon henter han også fra Premier League, hvor Leicester overrasket og tok gullet foran gigantklubbene.

— Det er alltid en inspirasjon å se at fotballen er seg selv lik. Det skjer overraskelser med jevne mellomrom. Hellas (2004) og Danmark (1992) er begge blitt europamestere. Leicesters suksess var imidlertid så til de grader uventet over et langt ligaspill, at det gjør det hele enda mer spesielt, sier Høgmo.

Troppen til de tre privatkampene mot Portugal, Island og Belgia presenteres onsdag. (©NTB)

 1. Les også

  Kryptisk Tettey om framtiden: - Noe jeg vil holde for meg selv

 2. Les også

  Bruttern: - Trenger ikke snakke Jonas inn på landslaget. Det fikser han selv.

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Ny bunnotering for Norge på FIFA-rankingen

 2. FOTBALL

  Messi og Argentina topper fortsatt FIFA-rankingen

 3. FOTBALL

  Norge har aldri vært lavere rangert i fotball

 4. FOTBALL

  Slik spilles EM videre

 5. FOTBALL

  NRK viser finalen i Fotball-EM

 6. FOTBALL

  Norge ned to plasser på FIFA-rankingen