Fotball

TV2-sjef: - Norsk fotball har fått dårlig omdømme

<p>Likevel vurderer de fleste TV-kanalene å by på de to siste eliteseriekampene.</p>

TV 2s sportssjef Bjørn Taalesen mener norsk fotball har for dårlig omdømme.
  • Yasmin Sunde Hoel

Under forrige eliteserierunde opplevde både MAX og TV2 lave seertall på eliteseriekampene. Blant annet så bare 27.000 oppgjøret mellom Strømsgodset og Stabæk på MAX lørdag.

Sportssjef i TV2, Bjørn Taalesen, sier det er en tankevekker også for hans kanal.

— Det er flere som leser min lokalavis i Glåmdalen. Det kan være gode grunner til at enkeltkamper får lave tall, men vi har også mistet mange seere i klassiske storoppgjør. Når ikke VIF-RBK drar over 500.000 seere er det skuffende for meg. Det er ikke noen krise, men sammenlignet med før og trøkket som var da er det ikke bra nok.

VIF-RBK hadde 450.000 seere på TV2 søndag kveld.

Dårlig omdømme?

— Vi ser på seertallene at de har en negativ utvikling. Det henger sammen med billettsalget på stadion som også er synkende. Det er vel lov å si nå at det ikke er noen gode argumenter for store prisstigninger i budrunden som skal komme om de to siste eliteseriekampene. Men vi ble beskyldt for å snakke prisen ned sist, så jeg skal vel være forsiktig med dette, sier Taalesen.

  • Les også administrerende direktør i Norsk Toppfotball Niels Røine forklare hvorfor folk rømmer eliteserien: Her er ni grunner til at folk dropper eliteserien

Taalesen legger ikke skjul på at TV2 likevel er interessert i å by på det to siste eliteseriekampene som er ledige etter at Canal+ fikk hovedrettighetene fra 2013. Det blir trolig en budrunde mellom de norske TV-kanalene om et par uker.

- Premissene avgjør om vi gjør det eller ikke. Vi har ikke fått tilbud om å by ennå, men vi er interessert i det , sier han.

Statistikksenter Eliteserien:

TV2 og MAX skal dele rettighetene til eliteserien frem til 2013. Taalesen understreker at han synes MAX har gjort en respektabel jobb.

— Det er norsk fotball som har problemer med å levere det de har solgt. Vi får stadig utsettelser av forskjellige årsaker. Det bidrar også til at det blir vanskelig å gi et skikkelig TV-tilbud. I perioder blir det plutselig kamper veldig ofte, det blir uregelmessighet i sendetiden og man får ikke seervaner slik vi ønsker. Men søndag klokka 20 har vi klart å gjennomføre.

- Er eliteserien som produkt blitt mindre attraktivt for TV-kanalene?

— Det skal jeg være forsiktig med å si, men totalt tror jeg norsk fotball er blitt mindre attraktivt enn det var før. Jeg vil ikke si noe om lagene er blitt dårligere eller lignende, men det er mulig totalen, eller merkevaren norsk fotball, er i ferd med å skaffe seg et litt dårlig omdømme.

- Hvordan da?

— Man ser det på nedgangen i tilskuere, som er blitt et problem. Klubbene leverer ikke ute i Europa, vi mislykkes på landslagsnivå, også skjer det ting som at noen ikke klarer å gå og legge seg på samling. Jeg tror mange spør seg: er dette seriøst? Derfor tror jeg kanskje norsk fotball er i ferd med å slite litt med omdømmet. Det har mye større utslag for ratingen på fjernsyn, enn kvaliteten på spillet har. Vi har hatt noen utrolig gode tall på dårlige norske fotballkamper. Vi har pusset den bruktbilen mange ganger.

- Hva mener du må gjøres?

— Jeg tror dette handler om hvordan fotballederne forvalter verdiene sine. Vi trenger større langsiktighet, mindre kortsiktige løsninger. Man må slutte å overbetale halvgode spillere, slutte med for dårlige innkjøp utenfra og være villig til å bygge profiler selv i stedet for å kjøpe lykken. Fotballedere kommer og går, og mange ser ikke ut til å evne å tenke langsiktig. Vi som driver med TV er en del av verdikjeden deres, og de rører ved den.

Flere om beinet

Sporssjef i Viasat, Stian Aune Kleppo, innrømmer at de også er interessert rettighetene til eliteserien.

- Vi er interessert i alt som kan skape kjøpsvilje hos seeren og rating, og de to eliteseriekampene er et interessant produkt. Det kommer vel et anbudsdokument, som vi vil vurdere på lik linje med de andre , sier han.

Men også han er enig i at norsk fotball er nede i en bølgedal akkurat nå.

- Seerne ser at nivået i Norge er mye lavere enn på balløyen og en del andre steder. Vi er så å si ute av EM-kvalifiseringen og har ikke noe klubblag som spiller ute i Europa.

- Hvorfor er dere da interessert i å sende eliteserien?

— Fordi vi vet at det kommer opp en veldig interessant generasjon fotballspillere snart, og denne avtalen gjelder for noen år frem i tid. Å by eller ikke vil være en vurdering om vi har troen på norsk fotballs fremtid eller ikke, og det har vi. Selv om det ikke står særlig bra til akkurat nå, sier Kleppo.

Han er fornøyd med Viasats seertall. De har blant annet rettigheter til Champions League og en del av Norges landskamper.

- Generelt tror jeg seerne velger den kanalen som gir dem best fotball og produkt. Når man kan se direktesendt fotball hver eneste ukedag, vil seerne velge det beste tilbudet.

Også i MAX er det interesse for å sikre seg nye rettigheter til eliteserien.

- Vi avventer hva som eksakt tilbys for salg, men er i utgangspunktet interessert i å fortsette som rettighetshaver med Norges Fotballforbund , sier Kjetil Siem i MAX.

Sportssjef i NRK, Espen Graff, sier kanalen ikke vil kommentere om de vurderer å gi bud på kampene.

Les også

  1. - Vi nærmer oss en metning

  2. Her er ni grunner til atfolk dropper eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien