Fotball

- Ydmykende og pinlig for Moyes

Gamleklubben Everton var litt bedre i alt og vant 2-0 da David Moyes for første gang ledet Manchester United på Goodison Park.

Everton hadde grunn til å juble søndag.
  • Jørgen Tjærnås

Første møte med Everton ble ingen suksess for Moyes denne sesongen. Da gamleklubben var på besøk på Old Trafford i desember tok de med seg alle tre poengene hjem. Og søndag sørget de blåkledde for nok en triumf mot sin tidligere manager.

Og det var langt fra ufortjent at Everton vant 2-0 søndag. Begge målene kom før pause, i en omgang hvor svært lite stemte for gjestene. Det ble stillestående og lite kreativt i angrep, og i forsvar var personlige feil sentrale ved Evertons mål.

Fornøyd tross tap

David Moyes var likevel fornøyd med det laget hans presterte.

— Vi hadde god kontroll og spilte fin fotball. Vi var gode til å holde på ballen i 1. omgang, men slapp inn to dumme mål. I tillegg skapte vi for lite , sa Moyes i et intervju vist på TV 2. Først på scoringslista var Leighton Baines på straffespark, før Kevin Mirallas økte til 2-0 like før pause. Det ble også sluttresultatet, til hjemmefansens store glede.

– Dette var et fantastisk resultat. Vi har klart å vinne dobbelt mot Manchester United i serien for første gang siden 1969. Jeg kunne ikke ha vært mer stolt. Vi visste vi kom til å møte et meget godt lag, men vi var konsentrerte og elektriske på kontringer, sa Everton-manager Roberto Martinez.

- Ydmykende og pinlig

David Moyes fikk ikke færre bekymringer etter å ha tapt mot gamleklubben Everton i en stusselig forestilling fra hans mannskap.

Det var ingen varme følelser som møtte Moyes da lagene entret banen. Hjemmefansen møtte sin tidligere manager med høylytt buing, uten at han tok synlig notis av det. Og like før slutt valgte de å håne skotten litt til, da en sang med teksten «sacked in the morning» runget på tribunene.— Å reise hit og bli mer eller mindre utklasset, det må gjøre vondt, mente TV 2-kommentator Morten Langli. Han fikk støtte fra ekspertene i studio.

- Dette er ydmykende og pinlig for David Moyes. Han kommer tilbake til klubben han var hos i ti år. Så kommer han tilbake med den store klubben han forlot dem for, og så blir han så ydmyket, sa Kasper Wikestad.

Det skulle uansett ikke bli hans største problem søndag ettermiddag.

Klønete straffe

Etter 22 minutter fikk Steven Naismith en god sjanse. Ballen havnet hos skotten etter en duell. Men til tross for at han hadde både tid og rom like utenfor straffefeltet, avsluttet han på første berøring. Skuddet var dårlig utført, og endte langt over mål. Da hadde hjemmefansen to ganger rukket å rope etter straffe, etter to handssituasjoner. De ble ikke hørt. Men på tredje forsøk var det annerledes.

Etter 27 minutter tok Everton ledelsen, etter at Phil Jones på klønete vis lagde straffe. Everton-angriper Romelu Lukaku utfordret fra høyrekanten, og dro seg forbi Johnny Evans, før han forsøkte et skudd fra like utenfor feltet. Men Jones, som hadde mistet balansen, lå i veien, og strakk opp armen for å stoppe ballen. Dermed hadde dommer Mark Clattenburg få andre valg enn å blåse for straffe.

Venstreback Leighton Baines, som var ønsket av nettopp Manchester United i sommer, er vanligvis sikker fra straffemerket. Også søndag endte det i mål. Men det lave, harde skuddet gikk midt i mål, og det var ikke langt unna at keeper David De Gea fikk avverget med føttene.

Kevin Mirallas jubler for å ha satt inn 2-0.

Det var langt mellom lyspunktene for Manchester United, som fikk lite til å stemme. Og vondt ble værre like før pause. Venstreback Alexander Büttner opphevet offsiden da Everton-back Seamus Coleman slo gjennom til Kevin Mirallas. Vinkelen var skrå, men belgieren traff akkurat der han måtte, og sendte ballen lavt i mål ved motsatt stolpe. 2-0, og hjemmelaget kunne gå til pause med en fortjent ledelse.

Svært lite stemte

Etter pause fikk Rooney en god sjanse tidlig. Han rakk å vende opp inne i feltet, men nølte litt i avslutningen, og skuddet ble blokkert. Etter det var det lite som fungerte offensivt hos gjestene. Heller ikke forsøket med å bytte inn Antonio Valencia og Javier Hernandez etter en time ga noen umiddelbar effekt.

Tre minutter før slutt var Rooney plutselig alene gjennom mot Tim Howard. Men amerikaneren, som har vært en av Premier Leagues beste keepere denne sesongen, kom seg i veien for skuddet fra den tidligere Everton-spilleren. En glimrende redning fra Howard.

Heller ikke Everton skapte allverden etter pause. Men det hadde lite å si, for laget kunne kontrollere inn en viktig seier i jakten på Champions League-billett. Tre runder før slutt skiller fortsatt ett poeng opp til Arsenal på den viktige 4.-plassen.

Best var muligheten Naismith fikk på en kontring ti minutter før slutt. Skuddet var godt, men David De Gea fikk akkurat forhindret det fra å snike seg inn ved stolperoten.

For Manchester United ser det nå mer og mer ut til at 7.-plass blir fasit denne sesongen. Opp til Tottenham er avstanden 6 poeng, men de røde har én kamp mer igjen å spille. Nå venter tre hjemmekamper mot lag på nedre halvdel, i form av Norwich, Sunderland og Hull.

Det er kamper laget bør ha muligheter til å vinne. Men da må laget heve seg kraftig fra det de viste søndag.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City1511223292335
2Liverpool15104144123234
3Chelsea1510323592633
4West Ham United158342819927
5Tottenham Hotspur148151617-125
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Engelsk fotball
  2. Premier League
  3. Everton FC
  4. Manchester United