Nå er spissen endelig i mål

I SKUDDET: Joshua King har scoret fire mål på 15 A-landskamper. Fredag kveld er han Norges spisshåp hjemme mot Aserbjadsjan.
  • Erlend Nesje
  1. januar 2008 dro Joshua King til England for å bli Premier League-spiss. Syv og et halvt år senere går drømmen i oppfyllelse.

ULLEVAAL/LILLESTRØM (Aftenposten): — Det blir en ny begynnelse for meg, innrømmer King, som var god i én omgang mot Sverige og er et opplagt startvalg på topp for Norge i EM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan på Ullevaal fredag kveld.

8. januar 2008 dro en svært lovende unggutt fra drabantbyen Romsås til Manchester og Uniteds reservelag.

Det ble med et ni minutter langt innhopp for A-laget i ligacupkampen mot Wolves på Old Trafford i september 2009. Nåløyet i Manchester United var trangt og etter det har King vært innom Preston, Borussia Mönchengladbach, Hull og Blackburn. Han har vært skadet og han er blitt brukt feil. King har fortsatt til gode å spille ett eneste minutt i Premier League.

Men nå er han klar for den nyopprykkede Premier League-klubben Bournemouth. Der skal han satses på som spiss. King er med andre ord i mål når ligaen starter 8. august.

"En drømmeovergang"

— I mitt øye er det en drømmeovergang. Jeg tenker på hvordan de har spilt i år, fotballen de står for, treneren deres (Eddie Howe). I Bournemouth skal det spilles langs bakken, slik jeg ble opplært til i United. I Blackburn ble det litt for mange høye baller. Og jeg ble brukt for mye på kant. Det er deilig å starte helt på nytt og flytte til et nytt sted.

- Er det en restart av karrièren?

— Det blir en ny begynnelse.

- Det er syv og et halvt år siden du dro til England. Nå er du endelig Premier League-spiller. Hva skjedde på veien?

— Jeg tror jeg hadde vært der enda tidligere om det ikke hadde vært for at jeg pådro meg så mange skader. Det er sånn fotballen er, det går opp og ned. I de kampene jeg har spilt i år, som ikke er så mange, har jeg gjort det veldig bra. At jeg nå får sjansen til å være med på et lag på opptur, i en klubb som har gjort det bra over flere år, og klatret oppover i ligasystemet, er bare positivt.

Vil ikke se seg tilbake

Vi har snakket om Joshua King i mange år. Vi har sammenlignet ham med John Carew. Og vi har sett potensialet. Senest da han scoret tre ganger mot Stoke i FA-cupens femte runde i februar.

— Alle kan skylde på noe. På hvorfor de ikke er kommet dit de har lyst, og så videre, og så videre, men jeg har kommet dit nå. Og jeg må gripe denne sjansen.

- Er du en type som ikke ser deg tilbake?

— Jeg ser fremover. Det er ikke vits å se seg tilbake, det er "gone and dusted".

Det vanskeligste yrket

Talentspeider John Vik har fulgt Joshua King tett siden han var 15 år. Vik var involvert da King dro til Manchester United i 2008. Han er ikke overrasket over at det har tatt tid å bli Premier League-spiller.

— Det tar tid å bli Premier League-spiller. Joshua er spiss, det er noe av det vanskeligste du kan bli. Han har valgt det vanskeligste yrket i den vanskeligste ligaen. Men han har tatt utdannelsen sin bra, han er blitt norsk landslagsspiller og det skal han være veldig stolt over. Jeg håper at Joshua får orden på skadesituasjonen, det vil ta han til det neste nivået – for eksempel at han blir en stabil Premier League-spiss. Hadde Joshua vært skadefri i Blackburn, ville han skutt seg ut av den divisjonen tidligere, tror Vik og legger til:

— David Beckham slo gjennom først da han var 21 år. Harry Kane noe av det samme. Det er en lang vei for å bli Premier League-spiller. Det er veldig få som har greid det i ung alder, Wayne Rooney og Theo Walcott er blant unntakene.

King reiser til badebyen Bournemouth 27. juni. Men først skal han og Norge sikre tre poeng i EM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan på fredag.

Snakker mye med Carew

I inngangen til denne samlingen har han fått gode råd fra spilleren han ofte er blitt sammenlignet med, John Carew.

— Jeg snakket med han nettopp. Det er ikke så ofte vi snakker sammen. Kanskje en gang i måneden. Vi er jo fra samme land (begge har far fra Gambia og mor fra Norge) og han har vært i samme posisjon. Han har oppnådd mye i karrièren som jeg også vil oppnå.

- Hva sier han?

— Det er personlig.

- Hva kan du lære av å snakke med en som har oppnådd så mye i sin karrière?

— En del. Og det er ikke bare fotball vi snakker om. Vi prater om livet generelt. Han er en veldig hyggelig fyr, han har alltid vært kul med meg, som en "bror" siden første gangen vi snakket sammen. Men jeg vil ikke kalle han en rådgiver. Jeg vil ikke gå så langt.

PS! Norge møter Aserbajdsjan fredag 12. juni kl. 20.45.