Fotball

Norsk fortvilelse og svensk jubel - OL-plassen i en tynn tråd

Marerittstart mot Sverige ga fotballnedtur i Rotterdam.

Svensk jubel og norsk fortvilelse i Rotterdam. Foto: Roald, Berit

 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

ROTERDAM: — Nå skal vi bare nyte, nå er vi kvitt presset og stresset, sa Pia Sundhage mens hun sto rolig med luen trukket ned i pannen, og smilte tilfreds og lykkelig.

Samtidig sto den svenske trenerlegendens norske kollega, Roger Finjord og snakket om spillere som nå var irriterte med god grunn.

For det var kampen Norge absolutt ikke skulle tape i kvalifiseringen som bare sender ett av fire lag til sommerens Rio-leker. Finjord fikk en marerittstart i sin første virkelig store test som landslagssjef, og med seier har svenskene nå fordelen av å lede i innbyrdes oppgjør over Norge.

Det virket som det var de gule og blå som var mest på hugget da «Ja, vi elsker» og «Du gamla, du fria» var ferdigsunget, og allerede etter 136 sekunder var de foran, på et innlegg hvor Norge hadde minst tre spillere rundt Lisa Dahlkvist. Likevel var det Paris St. Germain-spilleren som var først på ballen.

— Vi er normalt gode til å ta ut spillere i boksen, men nå misset vi med en gang. Det preget kampen de første 20 minuttene for oss, forklarte Finjord.

Har du fått med deg denne om Hegerbergsøstrene?

Les også

Møtte østtysk trenerregime som tenåringer: - Vi er blitt veldig tøffe mentalt

Sløve fra start

Etter 0–1 i et begredelig, hollandsk regnvær, er Norge nå avhengig av at Sverige ikke vinner noen av sine to kamper mot Nederland og Sveits. Samtidig er Finjord klar på at Norge nå må vinne begge sine to kamper for å kapre den ene OL-plassen som ligger i potten. Nederland vant i går kveld 4–3 mot Sveits.

— Vi var for sløve fra start og ikke helt på, og det er synd at vi slapp inn mål på den måten. Fremover klarer vi heller ikke å skape nok sjanser, sa Ada Hegerberg.

Det ble bare nesten for Ada Hegerberg og Norge. Foto: Roald, Berit

Lyon-profilen dannet angrepsduoen sammen med Caroline Graham Hansen, men det var kun glimtvis at de to norske verdensstjernene fikk vise frem hvorfor de har skaffet seg et navn både i den tyske og den franske toppserien.

Keeperen vant kampen

Man satt tidlig med følelsen av at det var to lag som var bedre fremover på banen enn bakover, men at det likevel var hakket farligere da svenskene angrep. Norge virket preget av det tidlige baklengsmålet, og slet med å få eget spill til å flyte.

Enten så stresset spillerne for mye og brukte ikke nok tid, eller så gikk det litt for sakte sentralt på banen.

Graham Hansen ble for sjeldent satt opp rettvendt i rommet mellom svenskenes forsvar og midtbane, og Hegerberg fikk ikke ballene hun skulle ha i rommet bak et noe tregt, svensk forsvar.

Den første store muligheten kom nettopp da Graham Hansen fikk sette fart og utfordre svenskene sentralt i banen. Hun satte opp Emilie Haavi som fint dro av sin oppasser, men skuddet fra god posisjon gikk rett på Hedvig Lindahl i det svenske målet.

To minutter senere ga Maren Mjelde Hegerberg en stikker, men også skuddet fra Lyon-toppscoreren ble stoppet av svenskenes sisteskanse fra Chelsea.

Flere målsjanser

Norge var etter hvert det beste laget etter pause, men det tok tid før noen virkelig gode målsjanser ble produsert. Finjord kastet innpå Lene Mykjåland og Isabell Herlovsen, og da 70 minutter var spilt begynte sjansene å komme.

Først var det Hegerberg som fint dro seg fri, men nok en gang gikk skuddet rett på Lindahl.

Herlovsen fikk sin sjanse etter 77 minutter. Fra litt skrått hold kunne hun avsluttet selv, men valgte å prøve å finne Hegerberg foran mål. Pasningen traff imidlertid en svensk fot, og det ble bare hjørnespark.

Den ellers så gode Lindahl holdt på å rote det til for seg selv på et langskudd fra Elise Thorsnes minuttet etter, men hun rotet ballen ut til hjørnespark og ikke inn i eget mål.

Det ble den siste muligheten Norge fikk. Lørdag er det nye lodd mot Nederland, en kamp som må vinnes om drømmen om Rio skal leve inn mot siste kamp mot Sveits neste onsdag.

Fikk du med deg våre saker om hvor få kvinnelige ledere det er i internasjonal fotball?

 1. Les også

  Kun to av 207 med stemmerett i FIFA er kvinner: - En profilert fotballeder kalte meg prostituert

 2. Les også

  Forsker: - Kvinner er det annet kjønn innen fotballen

 3. Les også

  IOC-presidenten har bedt kulturministeren komme til Peru

 4. Les også

  Espelund kvier seg for nytt FIFA-verv

 5. Les også

  Norges fire kamper under Finjord: Målforskjell 18-0

 6. Les også

  Finjord tok ut usikker trio til OL-kvalik

 7. Les også

  Cecilie lar seg ikke affisere av Hjelmseth-bråket

 8. Les også

  Finner ikke ut av Mykjåland-skade

 9. Les også

  Se tabben som gjorde at Norge scoret ti sekunder etter avspark

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Ny nedtur for norsk landslagsfotball: - Det er fryktelig skuffende

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Norge slo knallhardt tilbake, OL-håpet lever fortsatt

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Norsk sinne, frustrasjon og fortvilelse

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Graham Hansen imponerte for landslaget: – Det er drømmerollen

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Møtte østtysk trenerregime som tenåringer: - Vi er blitt veldig tøffe mentalt

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Cecilie lar seg ikke affisere av Hjelmseth-bråket